Cocu denkt niet aan vertrek: 'De honger naar succes is nog groter'
Vrijdag, 5 mei 2017 om 15:52

Voor PSV is het al met al een tegenvallend seizoen gebleken. De kans lijkt minimaal dat de Eindhovenaren nog op de tweede plaats gaan eindigen. Toch is trainer Phillip Cocu niet van plan om te vertrekken, zo geeft hij toe tijdens de persconferentie voorafgaand aan de wedstrijd tegen FC Groningen, komende zondag.

"Ik heb nog een contract tot 2019 en dat is nog niet zo lang geleden ondertekend", begint de oefenmeester zijn verhaal. "Dit seizoen hebben we de doelstelling niet gehaald en daardoor is de honger naar succes nog groter dan die al was. Wat we inhoudelijk precies evalueren, is iets dat we intern houden. Wel gaat het erom dat we die paar procenten die we dit seizoen tekort kwamen, weer kunnen inlopen."

"Natuurlijk zijn we ook bezig met volgend seizoen, maar dat vertalen we niet naar de wedstrijd, door bijvoorbeeld opeens andere spelers op te stellen. We willen het maximale er uithalen, ook al kunnen we geen kampioen meer worden", stelt Cocu. Met nog twee wedstrijden te gaan, heeft PSV een achterstand van drie punten op Ajax. De Amsterdammers hebben echter ook nog een beter doelsaldo.

"We hebben de doelstelling niet gehaald dit seizoen, maar we willen er alles aan doen om het goed af te sluiten en zoveel mogelijk punten te halen. De komende twee weken willen we zes punten", vervolgt de oefenmeester van de Eindhovenaren. In de wedstrijd tegen FC Groningen wacht voor hem een weerzien met oud-collega Ernest Faber. "Het is altijd weer leuk op Ernest te treffen. Zij spelen voor de play-offs, dus we zullen niks cadeau krijgen. En Groningen is, zeker uit, een lastige tegenstander."

Meer nieuws
   
08:51
08:51
Verrassende kritiek op assistkoning Veerman: 'Hij moet meer doen uit open spel'
0
   
08:25
08:25
Ochtendbladen zijn unaniem over 'grote architect' achter landstitel van PSV
7
   
07:40
07:40
Volendam-captain Mirani gaat door het stof na misplaatste uitspraak over Vitesse
8
   
07:22
07:22
Van der Vaart weet nu al wie kampioen wordt van de Eredivisie in 2024/25
41
   
06:51
06:51
Europese topclub voerde afgelopen weken gesprekken met management Ten Hag
26
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (26)

 
RomBomCu
 
6
5 mei 2017 om 15:55
Cocu moet zeker blijven. Driekwart van de basiself wordt al aan een vertrek gelinkt, dan moet je Cocu er zeker wel bijhouden.
 
Wietplantje
 
7
5 mei 2017 om 16:07
Ik weet het niet. Het lijkt een beetje op het laatste jaar van Frank de Boer bij Ajax. De 'magie' is op lijkt het.
 
3*Ajax
 
4
5 mei 2017 om 16:17
Vond die 2 seizoenen daarvoor slechter. Maar ja dat was ook te verwachten als je Eriksen vervangt voor duarte en Alderweireld voor Vam der Hoorn.
 
Sulejmanii
 
1
5 mei 2017 om 21:36
Juist ja, Frank moest toveren de laatste jaren met matige selecties.
 
Djabber
 
11
5 mei 2017 om 15:56
Ik vind persoonlijk dat de geloofwaardigheid van Cocu een beetje weg is. Hij heeft een aantal spelers niet voldoende kansen gegeven. Aankomende zomer vertrekken er een hoop spelers, en dan moeten juist die spelers het voor hem gaan opknappen. Mochten ze dan een mindere start hebben, dan zullen velen het seizoen al als verloren zien en wordt ie wellicht alsnog de laan uit gestuurd.
 
RomBomCu
 
5
5 mei 2017 om 16:01
Ik vraag me af op welke spelers je doelt. Ik kan denken aan Hendrix, Lammers, Bergwijn en Locadia. Dan vind ik dat alleen Hendrix meer speelminuten had moeten krijgen, maar door zijn blessure is dat er niet van gekomen. Locadia was de eerste seizoenshelft geblesseerd en speelt nu bijna altijd. Bergwijn heeft naar mijn idee te veel kansen gehad, wat is mij die jongen tegengevallen dit seizoen zeg en Lammers heeft op die korte periode dat hij er veel goals inschoot ook te weinig laten zien voor een basisplek.
 
Djabber
 
7
5 mei 2017 om 16:25
Ik heb het dan voornamelijk over Hendrix, Brenet, Zintsjenko en Lammers. Je kan wel zeggen dat Lammers te weinig heeft laten zien, maar waarom Luuk de Jong zo lang laten staan, en Lammers niet de kans geven. Je hebt t.o.v. Luuk niks te verliezen. En buiten PSV 1 vind ik ook dat Cocu niet de beste signalen heeft afgegeven richting de jeugd van Psv.
 
KevinNummer8
 
1
5 mei 2017 om 19:00
Volledig mee eens, behalve Zinchenko dan. Dat is een huurling die zich nog moet bewijzen en dan ook nog eens met zoveel andere middenvelders.
 
Flashpower1
 
4
5 mei 2017 om 15:56
Ik denk dat er vrij weinig wordt opgelost als je Cocu ontslaat of hem laat gaan. Vorig seizoen speelden ze namelijk prima, maar het kan niet elk jaar feest zijn. Echter zou iemand hem wel kunnen wijzen op de jeugd, die toch wel vaker de kans mag krijgen en de spelers die week in week uit beroerd spelen moeten dan gewoon banken, en dan morgen anderen de kans krijgen. Ik hoop voor Psv dat ze deze transferwindow een aantal spelers verkopen en volgend seizoen een nieuw fris team kunnen opstellen..
 
jakethefatman
 
5
5 mei 2017 om 16:03
Prima coach voor Psv. Cocu heeft vorig jaar te veel gekregen waardoor het publiek nu ineens denkt jaarlijks kans te maken op prijzen. Met een goed Ajax en tegenwoordig outsider Feyenoord zal Psv nog meer aankopen gaan realiseren. Ga er vancl uit dat Brands op zoek gaat naar minimaal 4 versterkingen.
 
MillanO
 
5
5 mei 2017 om 16:09
Als je de laatste tijd goed hebt mee gelezen hier op VZ dan snap je dat het niet om prijzen gaat. Ajax en PSV wisselen elkaar bijna altijd af om het kampioenschap. Prijzen pakken kan niet elke seizoen. Soms heb je incidenten net zoals AZ , Twente en dit jaar Feyenoord. Het gaat om de keuzes die de trainer Cocu maakt. Het wisselbeleid, tactische zaken, eigen jeugd en de situatie met de Luuk de Jong is wat ons frustreerd.
 
mayarood
 
1
5 mei 2017 om 16:07
Niet dat hij weg moet van mij, maar als hij hongerig is kan hij toch beter vertrekken. Hij zal een nieuw team klaar moeten stomen en dat heeft tijd nodig voordat het succesvol is.
 
cabinessence
 
36
5 mei 2017 om 16:16
Ik vind dat Cocu, zeker ook omdat hij een clubicoon is, wel wat meer krediet verdient. Even wat prestaties van hem op een rijtje: - Behaalde met PSV de eerste landstitel in 7 jaar tijd en het jaar daarna meteen nog eentje. - Haalde in 2014-2015 88 punten, het hoogste aantal uit de clubgeschiedenis, terwijl de club met grotendeels dezelfde selectie een seizoen eerder op 59 punten was blijven steken. - De eerste trainer in 9 jaar die overwinterde in de Champions League met een Nederlandse club. Dit seizoen is uiteraard niet gelopen zoals gehoopt. Je staat bijna het hele jaar derde en ligt al voor de winterstop uit de beker en uit Europa. Desondanks zijn de cijfers in de eredivisie nog niet eens zo heel gek: PSV kan nog op 78 punten eindigen (daar word je in menig ander seizoen kampioen mee), heeft alleen van Feyenoord verloren en heeft pas 21 tegengoals gekregen, 11 minder dan vorig seizoen. Ik denk dat het grootste probleem was, dat De Jong en Guardado vrijwel het hele jaar niet thuisgeven en dat er voor die eerste door de blessure van Locadia geen goed alternatief voor hande was. Dat kun je Cocu niet verwijten. En dit mag ook wel eens gezegd worden, maar je hebt dit gewoon een hele sterke concurrentie, met twee clubs in bloedvorm: Feyenoord kan z`n hoogste puntenaantal aller tijden gaan evenaren, Ajax staat op de drempel van z`n eerste Europese finale in 21 jaar. Tja, dan kun je een keertje derde worden...
 
Djabber
 
2
5 mei 2017 om 16:27
Ja en nee. Natuurlijk tellen resultaten uit het verleden wel mee. Maar wegen recentere resultaten niet zwaarder mee? Voor mijn gevoel is op een gegeven moment de Cocu-magie wel uitgewerkt, en is het voor beide partijen beter als ie een nieuwe uitdaging zoekt. Ik vind dat als ie nu blijft, dat ie dan nog minstens 2-3 seizoenen moet blijven, omdat je praktisch een team overnieuw moet opbouwen.
 
cabinessence
 
5
5 mei 2017 om 16:35
Ik vind het een beetje armoedig dat als het even een keertje niet loopt bij een club, dat dan automatisch weer gedacht wordt "we proberen maar weer een andere trainer, misschien gaat het dan ineens wel weer lopen". Da's altijd de makkelijkste noodrem. Maar volgend seizoen zal sowieso weer heel anders zijn. Ik verwacht dat zeker de helft van het basiselftal zal vertrekken. Daarvoor in de plaats komen nieuwe spelers en jongens die nu op de bank zitten. En die zullen allemaal gretig zijn. Die frisse wind komt dan vanzelf. Ik zou Cocu gewoon nog even laten zitten.
 
apjo
 
5
5 mei 2017 om 16:38
Dat de Jong en Guardado niet thuishaven is niet de schuld van Coco inderdaad maar wel zijn schuld dat ze keer op keer mochten blijven staan. Geef een speler het idee dat hij onaantastbaar is en je hebt een probleem. Cocu had eerder een signaal moeten afgeven naar de selectie toe van wie niet presteert staat er naast net zoals Bosz en Van Bronckhorst doen.
 
RomBomCu
 
5
5 mei 2017 om 17:03
Slechte vergelijking met Bosz, dat is wel de coach die Traore liet staan die elke week een belabberde partij op de mat legde en hem hierdoor vertrouwen gaf wat hij nu wel uitbetaald. Dat had ook bij Luuk kunnen gebeuren.
 
everybodyblind
 
3
5 mei 2017 om 17:36
ben wel met je eens behalve dat je met 78 punten kampioen kan worden. de tijden toen ajax met minder dan 80 ounten en zelfs met 71punten kampioen werd zijn eigenlijk uitzondering. vaker dan niet had de kampioen 80+.
 
SneekPSV
 
4
5 mei 2017 om 17:55
Natuurlijk kun je een keer derde worden. Dat is mijn grootste teleurstelling ook niet. En wat de blessures betreft kan ik je ook wel gelijk geven. Het probleem zit denk ik alleen wat dieper. En dat is een hele waslijst aan problemen: Het is afgelopen zomer al begonnen met het niet doorselecteren van de selectie. Brands en dus ook Cocu hebben te veel huurspelers in de selectie gebracht. Deze spelers staan de jeugdige talenten in de weg. Nu heb je dus gefrustreerde huurspelers (ze hebben niet gebracht wat er van verwacht werd) en gefrustreerde jeugdspelers. Dat de Jong minder zou presteren zag ik eerlijk gezegd al lange tijd aankomen. Daar had je hoe dan ook afscheid van moeten nemen afgelopen zomer. Nu helemaal. Is er geen belangstelling? Zeg hem dan maar dat hij niet veel speeltijd meer zal krijgen. Zul je zien hoe snel hij weg is. Wees maar eens wat harder. Guardado vind ik wel echt een tegenvaller dit seizoen. Propper had een tegenvallend seizoen enz...... Maar hoe zou dat komen? Ik kan dat moeilijk beoordelen, maar is het zou me niet verbazen dat de sfeer en samenhang in de groep niet helemaal optimaal is. Oh ja, en dan vergeet ik nog dat het gemis van Bruma is opgevangen door iemand die daarvoor niet goed genoeg werd bevonden voor de basis. Dat betekend dus een kwalitatieve achteruitgang. Al heb je maar 21 tegengoals, Bruma had veel meer drive in zijn spel en straalde dat uit naar zijn medespelers. Dan is er nog het spelen met een 433 systeem terwijl je de buitenspelers niet hebt. Pas na de winterstop (telkens weer die afwachtende / twijfelende houding van Cocu) is dat veranderd. Ook in de zomer zal toch al wel rekening gehouden kunnen zijn met een tussentijds vertrek van Narsingh en Jozefzoon? Dat noem ik een gebrek aan visie. Al met al zijn er twee "hoofdschuldigen". Brands en Cocu. Moeten zij daarom weg? In het geval van Brands moet je zo eerlijk zijn dat hij gewoon slecht werk heeft geleverd afgelopen zomer. Dat moet dus beter. Maar daar heb ik nog wel vertrouwen in. In het geval van Cocu heb ik meer twijfels. Ik vind dat hij vooral teert op de bevliegingen van enkele sterspelers. Ik heb niet de indruk dat hij een elftal kan opstuwen naar een hoger niveau. Ook die verdedigende wissel is de eindfase van de wedstrijd komt mij de neus uit. Wat voor sein geef je daarmee aan de groep? Hiermee creã£â«ert hij alleen maar angst in de wedstrijd. Je moet wisselen in de geest van de wedstrijd. Niet elke keer automatisch op twijfel/angst gevoelens wisselen. Ook de tegenstander ruikt dan zijn kans. Die denken dan dat PSV bang is en terug gaat zakken. Nee PSV heeft zich zelf een ontzettend slechte dienst bewezen dit seizoen. Huurspelers vertrekken, de betere spelers willen weg maar brengen weinig meer op en de jeugd krijgt maar geen kans. Lekker bezig!! Misschien een wat warrig verhaal, maar het is dan ook bijna te veel om op te noemen wat er allemaal aan schort.
 
TrebleX
 
0
6 mei 2017 om 08:48
@Cabinessence. Dus als je een clubicoon bent dan moet je eeuwig krediet krijgen? Kijk naar Frank de Boer. Die heeft wel 4 landstitels bezorgt maar laatste seizoen ging wel stroef zoals het nu bij PSV gaat. Bij Cocu zie ik echt geen stijgende lijn. Hij is 1 seizoen overtuigend kampioen geworden en 1 seizoen op puur geluk waar ze afhankelijk waren van een ander team.
 
cabinessence
 
1
6 mei 2017 om 09:20
"@cabinessence. Dus als je een clubicoon bent dan moet je eeuwig krediet krijgen?" Nee, dat zeg ik niet. Geen eeuwig krediet. Wel een beetje extra krediet. "hij is 1 seizoen overtuigend kampioen geworden en 1 seizoen op puur geluk waar ze afhankelijk waren van een ander team." Je bent altijd afhankelijk van andere teams. En ja, PSV had geluk op de laatste speeldag. Maar een kampioenschap wordt niet bepaald op alleen de laatste speeldag, dat gebeurt over 34 wedstrijden. En met 84 punten was PSV gewoon een hele waardige kampioen.
 
Nick Danninga
 
1
5 mei 2017 om 17:10
De gretigheid komt wel een beetje aan de late kant, Cocu. Het is de bedoeling dat je je team aan het begin van het seizoen gretig en hongerig hebt. Volgend voetbaljaar nieuwe ronde, nieuw kansen
 
TrebleX
 
0
5 mei 2017 om 19:13
Precies. Als ik bijvoorbeeld naar Bosz zie die weet wel de spelers te motiveren en gretig te houden.
 
PSV_036
 
3
5 mei 2017 om 17:29
Als iemand weg mag is het Luuk de Jong wel en als Cocu toch vertrekt zou Ten Hag wel een goede coach zijn.
 
TrebleX
 
0
5 mei 2017 om 18:27
Er is geen chemie meer. Wie zit nog een seizoen te wachten op Tikkie terug en tikkie breed voetbal en bus parkeren bij 1-0? PSV moet een coach hebben a la Bosz. Met Cocu heb je nog een seizoen angsthaas voetbal die bovendien geen talenten kansen en vertrouwen. Ook zie ik het voetbal echt niet beter worden onder Cocu.
 
Dutchgio
 
0
5 mei 2017 om 18:30
Net als met De Boer: de rek is er uit. Op en gegeven moment werkt het niet meer. Dan moet je of de selectie aanpassen of de trainer.