De Jong baalt van vergelijking op UEFA-website: 'Dat slaat echt nergens op'
Vrijdag, 24 augustus 2018 om 12:16

Frenkie de Jong zegt 'moe' te worden van het feit dat hij deze transferzomer vrijwel dagelijks in verband wordt gebracht met Barcelona. De Catalanen zijn zeer gecharmeerd van de Ajacied en volgens diverse Spaanse media is een transfer slechts een kwestie van tijd. De Jong wordt bewierookt in binnen- en buitenlandse media en de UEFA deed er nog een schepje bovenop. Op de website van de Europese voetbalbond werd De Jong onlangs 'de nieuwe Johan Cruijff' genoemd. Daar baalt de middenvelder van, terwijl hij wel blij is met lovende woorden van Xavi.

De Jong werd vorige maand door de UEFA opgenomen in een lijst met de vijftig grootste talenten van Europa. De vergelijking met Cruijff vindt de voormalig jeugdspeler van Willem II veel te ver gaan. "Ik zag het en dat slaat echt nergens op. Je mag mij echt niet vergelijken met Johan Cruijff, ik vind het ook niet leuk als mensen dat schrijven. Die hebben me waarschijnlijk nog nooit zien spelen", laat De Jong optekenen in Helden.

In een interview met El Mundo Deportivo gaf Xavi vorige maand aan dat De Jong qua speelstijl op Sergio Busquets lijkt en dat de Ajacied nu al van grote waarde zou kunnen zijn voor Barcelona. "De Ajax-school is een beetje hetzelfde als die van Barcelona. We komen allemaal van de Hollandse school, van Cruijff. De Jong is jong, maar ik denk dat hij nu al een enorme bijdrage kan leveren. Hij wordt gezien als een beestachtig talent. Het is echt een speler om in de gaten te houden, een erg goede speler."

"Er wordt veel geschreven over mij en Barcelona de laatste tijd. Daar word ik ook wel moe van. Maar dit is heel leuk om te horen", aldus De Jong. "Als Xavi dat zegt, voel ik me vereerd. Ik kon echt genieten van die lichting, met Xavi, Busquets, Iniesta, Messi... Spanje lijkt me absoluut een heel mooi land en een mooie competitie om in te spelen."

Meer nieuws
   
23:04
23:04
V/d Vaart ziet belangrijkste man bij PSV: 'We onderschatten hoe goed hij is'
1
   
22:53
22:53
Heeft Sparta goud in handen? 'Hij kan zo bij Ajax, Feyenoord of PSV mee'
3
   
22:00
22:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
   
21:55
21:55
Kenneth Perez waarschuwt Arne Slot: 'Die komt geen lantaarnpaal voorbij'
18
   
21:55
21:55
Brighton ademt zelfspot en nomineert Burnley-speler voor Doelpunt van de Maand
1
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (62)

 
JasonRhijn
 
47
24 augustus 2018 om 12:39
Het is een topgozer, hij weet heel goed waar hij nu staat en wellicht kan komen. Maar hij moet hard trainen en zijn wedstrijden pakken. Mooi om te zien dat De Jong zo in elkaar zit. Laatste tijd vind ik hem niet sterk spelen. Maar dat komt ook mede dat hij terug in zijn ritme moet komen. Het is gewoon een goede voetballer. Dit heeft Overmars heel goed gezien en hem opgehaald. Echt een dikke pluim hiervoor.
 
KamielZeegers
 
12
24 augustus 2018 om 13:02
Voor mijn gevoel speelt ie nu eerder iets anders dan minder. Vorig seizoen meer voorwaartse rushes met steekballen. Nu iets soberder, meer het creëren van een situatie waarin Ziyech of Tadic de eindpass of het schot kunnen zoeken. Waarbij ik het offtopic toch niet kan laten Ziyechs drive voor 90+ minuten ook nog te roemen.
 
Elmatador27
 
4
24 augustus 2018 om 14:31
Het is gewoon een uitzonderlijk talent. Hij weet vooraf al precies wat er moet gebeuren omdat hij heel intelligent is. Daarnaast kan hij het ook nog uitvoeren wat hij in gedachten heeft dus dat maakt hem zo goed. Enig minpunt is dat hij af en toe de concentratie verliest en onnodig de bal verspeelt en ik denk dat hij beseft dat dit er eerst uit moet wil hij de stap naar Barcelona maken.
 
wehave
 
10
24 augustus 2018 om 14:51
Misschien komt dat omdat hij zo intelligent is ?? Wat een onzin zeg , in de eredivisie met 21 jaar nog steeds geen onbetwist basis speler, weet zich ook nou niet echt te onderscheiden wat ik he. Gezien. Is dit nou de nieuwe Cruijf , Zidane etc etc Ben erg benieuwd alsnog het nou mis heb de komende jaren.
 
Kyle66
 
16
24 augustus 2018 om 15:15
Ten eerste is hij wel een onbetwiste basisspeler. Hij was vorig jaar langdurig geblesseerd en daarom speelde hij niet. Ten tweede, hij zegt juist dat hij geen nieuwe Cruyff is en toch trek jij die vergelijking. Zucht.
 
Marranr1
 
6
24 augustus 2018 om 14:54
De Jong is een zeer goede speler alleen nog weinig ervaring en helemaal op het allerhoogst niveau namelijk de CL. Ik voorzie ook in de CL waar je echte tegenstanders van formaat tegenkomt hem als een zwakke schakel zien kwa duels. Kort op hem gaan spelen en dat zag je ook tweede helft tegen Dinamo dan komt hij body tekort en is hij fysiek echt zwak. Zal zeggen nog 2 jaar Ajax en dan is het en mooie stap. Nu heeft hij niks te zoeken bij Barca of waar dan ook. En vergeleken wordenmet Cruijf is natuurlijk belachelijk, werkelijk niemand tipt Cruijf zijn niveau aan bij Ajax zelfs Ziyech niet dus laten we het niet over De Jong hebben als de nieuwe Cruijff werkelijk lachwekkend. Cruijf was wereld top en won de CL 3 x achter elkaar als de grote ster en maakte iedereen gek. Zo een speler loopt al 30 jaar niet meer bij Ajax.
 
djablacka
 
4
24 augustus 2018 om 19:28
Ik heb Cruijff alleen in fragmenten zien spelen, mijn vader heeft Cruijff velen malen live gezien en zegt dat Frenkie qua motoriek erg op Cruijff lijkt. Ze passeren mensen op dezelfde wijze, in een rechte lijn langs 2-3 mensen alleen maar door af en toe te versnellen, in te houden, en te versnellen. Hierop lijken ze erg op elkaar. Verder is het verschil in talent natuurlijk levensgroot. Cruijff behoort tot de drie beste voetballers ooit, dat niveau zal Frenkie nooit halen.
 
Gaalmeister
 
180
24 augustus 2018 om 12:40
Ben ik nou de enige die de hype niet snapt? Het ziet er allemaal heel frivool uit hoe de Jong dribbelt, maar hij loopt zich ontzettend vaak stuk (zeker als het niveau van de tegenstander wat hoger is zoals tegen Kiev), is vaak onnodig de postbode, ik zie hem zelden splijtende passes a la Ziyech maken, fysiek stelt het ook allemaal weinig voor, en deze jongen is bovendien al 21. Leuke speler hoor en zeker talent, maar zie er toch geen grootheid a la Xavi of Iniesta in...
 
feye88
 
109
24 augustus 2018 om 12:43
Als je hem goed gebruikt kan De Jong veel forceren met zijn spel. Een hele doelgerichte speler die altijd naar voren denkt en durft te voetballen. Ik kan erg genieten als hij aan de wandel gaat en tegenstanders durft te passeren. Het breekt statische situaties open en je kunt als tegenstander niet je aandacht laten verslappen.
 
JasonRhijn
 
47
24 augustus 2018 om 12:46
Precies en tegenwoordig zijn veel atleten spierbundels met een goede conditie. Het is mooi om te zien dat Frenkie alles met voetbal wilt oplossen. Juist dit stukje missen wij in Nederland en vooral in het Nederlands elftal. Creativiteit is altijd een kracht boven fysieke voetballers. Deze man wilt denken in een oplossingen.
 
the saints
 
7
24 augustus 2018 om 16:32
En daar gaat t fout met het NL elftal , we worden elke x fysiek afgetroefd
 
feye88
 
2
24 augustus 2018 om 23:12
Onzin. We hebben normaal gesproken Wijnaldum, Strootman, Vilhena, Van Dijk, De Vrij, De Ligt, Dost (nu dan niet meer), Vincent Janssen enz gehad. Allemaal spelers met duelkracht. Het ligt veel meer aan instelling en talent.
 
alkatorian
 
1
25 augustus 2018 om 03:07
En Spanje heeft of had allemaal van die beesten rondlopen? Alba, Carvajal, Silva, Pedro, Mata, Cazorla, Xavi, Iniesta, Vazquez, Illaramendi, Isco. Allemaal kleine spelers, die niet bepaald uitblinken op het fysieke aspect. Als ik Strootman en Wijnaldum (beide aardig fysiek onderlegd) zie schutteren bij Oranje keer op keer, dan denk ik toch dat het niet enkel daaraan kan liggen toch?
 
Master D
 
59
24 augustus 2018 om 12:46
Nee, je bent niet de enige. Ik zie het talent dat aan hem wordt toegeschreven (xavi/iniesta/cruijff/busquets) ook niet. Hij voegt op het middenveld van Ajax voorlopig niks toe dit seizoen. Niet alleen tegen Dinamo Kiev, maar ook tegen een VVV of een Standard was hij totaal ontzichtbaar. Waarin hij voorlopig vooral uitblinkt is postbodevoetbal of zijn team in de problemen brengen omdat hij totaal geen tempo maakt om het spel voort te zetten. Sluit niet uit dat hij op een hoog niveau terecht kan komen in de toekomst. Maar de verhalen over Barcelona en 40 a 50 miljoen wat zou zijn geboden, dat zie ik er echt niet in.
 
WalterJanssens
 
5
24 augustus 2018 om 18:45
Azijnzeikers. Niemand weet precies waar hij als voetballer eindigt. Als je het talent niet herkent geloof je er ook niet in. Ik geloof er wel in en ben benieuwd of al die doemdenkers straks wel makkelijk met de successen mee liften. Ben gewoon blij met een speler die lef toont en alle drang naar voren heeft. Zal wel een hoop jalousie tussen zitten. Of gebrek aan kennis of gewoon geen smaak voor aanvallend voetbal.
 
puskas
 
34
24 augustus 2018 om 12:46
Dat postbode voetbal hoe jij het noemt is juist 1 van zijn sterke punten. Doordat De Jong gaat dribbelen met de bal trekt hij tegenstanders aan waardoor er ergens anders ruimte ontstaat.
 
DeArbiter
 
37
24 augustus 2018 om 12:53
Ga dan ook maar eens tellen hoe vaak hij de bal daarmee (op gevaarlijke posities) verliest.
 
Xyzz
 
3
24 augustus 2018 om 13:03
Komt ook doordat ten hag met de punt naar voren speelt waardoor hij te weinig afspeelopties heeft.
 
tubes
 
8
24 augustus 2018 om 13:06
En tel daarbij ook hoe vaak het goed gaat. Zonder risico gebeurd er weinig op het veld. Als hij de bal verliest is het bijna altijd op de helft van de tegenstander en daar verliezen wel meer spelers de bal. Ik heb alle andere middenvelders en aanvallers vaker de bal zien verliezen, alleen De Jong mag 0% balverlies en 0% risico nemen...Omdat?
 
Constant kante
 
20
24 augustus 2018 om 13:27
puskas Als je medespeler op vijftien meter van jou staat en jij gaat dribbelen richting te medespeler en op drie meter afstand geef je een tikje om de bal naar je medespeler te spelen (postbodevoetbal: want je brengt een bal, waar de bal die afstand sneller en effectiever kan overbruggen als je de bal gewoon hard naar je teamgenoeet speelt) dan is dat totaal geen sterk punt maar een bijzonder zwak punt! Ji verwart het hebben van een sterke dribbel om een man uit te spelen met het overal brengen van een bal naar een medespeler. Frenkie beheerst het eerste op een uitstekende manier. Hij kan zomaar bijna uit stand iemand voorbij dribbelen. Dat is een unieke kwaliteit. Maar een man voorbij dribbelen en dan als nog de bal breed spelen naar een teamgenoot die tien meter van je vandaan staat, dát is postbodevoetbal en dat is echt geen kracht maar een zwakte. Want die bal gaat echt toen keer sneller rond als die gespeeld en niet gebracht wordt. Hebben jouw jeugdtrainers dat jou nooit uitgelegd? 'de bál moet het werk doen!'
 
Constant kante
 
3
24 augustus 2018 om 13:29
Xyzz Dat zal ook wel moeten, want als je Ziyech op het middenveld wilt hebben, dan zul je de twee man achter hem met meer defensieve opdrachten moeten opzadelen. Dát is ook de reden dat Donny van de Bek zo matig speelde in de tweede seizoenshelft. Hij moest het zwar werk opknappen voro Ziyech en kwam dus nauwelijks nog toe aan zijn eigen spel.
 
Sanderr
 
17
24 augustus 2018 om 13:35
@DeArbiter: tegen Kiev bijvoorbeeld: 90 procent passnauwkeurigheid, 13/17 duels gewonnen, 4/4 luchtduels gewonnen, 6/7 dribbels geslaagd en 3 keer de bal verloren. Dat vind ik echt geen verkeerde stats moet ik zeggen. Wel zocht hij weinig de diepte, slechts 1/1 geslaagde dieptepasses, hij moet dus wel echt meer zijn stempel gaan drukken met splijtende passes naar voren want dat kan hij ook als hij het op zijn heupen heeft. Scheelt ook wel dat Hakim beestachtig goed speelde die pot en weer stond te strooien met dieptepasses.
 
Sanderr
 
16
24 augustus 2018 om 13:37
@Constant: daar ben ik het echt niet mee eens, veel mensen doen alsof Ziyech defensief niets toevoegt maar dat is echt lulkoek. Pakt zo vaak de bal af op het middenveld en schakelt dan razendsnel om en maakt bijzonder veel vuile meters, moet je maar eens een keer op letten, het zal je verbazen hoeveel defensieve arbeid hij levert!
 
Voetbel
 
6
24 augustus 2018 om 13:55
@SanderKoevoets De Jong kon natuurlijk ook weinig diepte passe geven. Ajax heeft niet echt spelers die diep gaan zonder Neres.
 
Sanderr
 
2
24 augustus 2018 om 14:11
Voetbel, daar heb je zeker gelijk in. De opstelling met Tadic en Ziyech als valse buitenspelers mist toch diepte. Labyad is ook geen uitgesproken buitenspeler die per se de diepte zoekt (plus hij was tegen VVV niet lekker bezig) dus ik stond wel achter de keuze van Ten Hag om in die formatie aan te treden. Toch heb je met Neres op je flank wel een extra dimentie in je aanvalsspel en dat kan tegen sommige tegenstanders echt nodig zijn. Nu tegen Kiev ging en goed en hadden we zelfs vaker moeten scoren maar je hebt weleens zo'n dag dat je er gewoon niet doorheen komt en dan is Neres een verademing als je hem met zijn snelheid zo nu en dan achter de laatste linie weg kan steken.
 
sloep01
 
4
24 augustus 2018 om 12:48
Volgens mij roept niemand dat hier hoor dat hij een Xavi of Inniesta is maar al die kranten die in en om Barcelona uitkomen en die allemaal vol moeten en voor driekwart vol staan met pulp en onzin .
 
Markovv
 
26
24 augustus 2018 om 12:52
Ik denk dat men een beetje last heeft van negatieve bias met betrekking tot spelers als De Jong (en Ziyech). Het is inderdaad zo dat zulke spelers (te) veel balverlies lijden. En in het geval van Frenkie sluit ik me daar ook wel bij aan, ook omdat het steeds op een gevaarlijke plek gebeurde. Maar het lijkt of iedere mislukte dribbel van de Jong of pass die niet aankomt van Ziyech 100x zwaarder weegt dan iedere succesvolle actie. Het is wel zo dat alles wat van deze spelers wél lukt van veel meer effectieve waarde is in vergelijking met het balverlies. Zeker op dit moment, omdat het nog weinig is afgestraft. We kunnen ook spelers neerzetten die alles stilstaand naar links of rechts tikken. Weet je zeker dat alles aankomt en weet je ook zeker dat de wedstrijden weer niet om aan te gluren zijn. Tuurlijk hou je als supporter je hart vast wanneer Frenkie een dribbel inzet op een meter van het eigen 16; maar als ze dus wel lukken staan we weer met zijn allen op de banken. Is Frenkie de Jong gehyped? Zeker! Onterecht? Zeker niet!
 
Zytto34
 
12
24 augustus 2018 om 12:52
Frenkie is ook een ander type speler als Ziyech. Ziyech is een creatieve 10 die het moet hebben van steekpassjes. Frenkie is meer een 6/8 die de lijnen uit zet. Daarnaast creeert Frenkie juist ruimte door zo tussen 2 man weg te draaien. Ik zag afgelopen woensdag veel mensen klagen over het balverlies van Frenkie (hij had iets van 8 foute passes) en dat zijn de zelfde mensen die Ziyech met 30 keer balverlies verdedigen "omdat hij met zijn risico kansen creeert" terwijl Frenkie exact hetzelfde doet op 50 meter van de goal.
 
Ewoud
 
7
24 augustus 2018 om 12:53
Ik ben het half met je eens. De grootte van de hype snap ik ook niet. 50 mil al voordat Frenkie echt een ster bij Ajax is? Bizar. Ook zie ik wat jij aangeeft, dat hij zich vaak onnodig vast loopt. Dat is af te leren, maar dat zal hij wel moeten gaan leren.De splijtende passes zie ik juist wel bij de Jong. Dat is 1 van de redenen dat ik het wel echt een talentvolle jongen vind. Hij kan vanaf achteruit een bal over een slordige 60 meter perfect neerleggen met genoeg snelheid. Zijn bakbehandeling en passing zijn exceptioneel.Of het ooit niveau Xavi wordt is afwachten, maar niet waarschijnlijk. Simpelweg omdat het niveau Xavi heel erg zeldzaam is.
 
Nick Danninga
 
12
24 augustus 2018 om 12:53
Nee je bent niet de enige die de plank wellicht gewoon mis slaat. Al 21, toe maar....de knul is gewoon nog nat achter zijn oren hoor. Ja er gaat genoeg fout en blijkbaar zien mensen dan niet meer zo goed wat er wel goed gaat... Of het er helemaal uit gaat komen is een tweede, maar de potentie is er. Mensen die dan over fysiek beginnen lach ik heel hard uit. Spiermassa wordt zo ontzettend hard overschat, zo meteen moet ook de keeper nog een blok beton zijn en moet de verzorger een explosieve sprint hebben.
 
KamielZeegers
 
0
24 augustus 2018 om 13:10
Ik heb wel het gevoel dat doordat er steeds meer spelers zijn die fysiek echt indrukwekkend zijn, het niveau dat een ‘lichtgewicht’ moet hebben om zich staande te houden steeds hoger wordt. En/of je moet longen als een paard hebben.. Frenkie heeft wel echt dat bijzondere inzicht om op het juiste moment in te stappen in duel, net als zijn inzicht en timing aan de bal. Hoop dat hij een Spaanse middenvelder niveau haalt. Wellicht geen legendarische Xavi of iniesta, maar misschien wel David Silva of Thiago?
 
Donald Duck
 
4
24 augustus 2018 om 13:18
Echte talenten waren op hun 21ste al vele malen verder. Van der Vaart bijvoorbeeld, vond ik op zijn 21 echt veel beter. En dat is nog maar éã©n voorbeeld.
 
Nick Danninga
 
5
24 augustus 2018 om 13:38
Veel verder is van de Vaart ook niet gekomen. Ik schat de ajong hoger in dan vdvaart die zich toen al als vedette gedroeg, iets wat de Jong blijkbaar van nature ontbeert. Je moet de Jong verder ook niet vergelijken met Xavi, Iniesta, Cruijff of Pele etc. Die stonden er al toen ze 17 waren. In dat kader zou je beter Mathijs de Ligt kunnen noemen, die stond er op die leeftijd en dat als verdediger. Alles hangt af van de juiste keuzes op de juiste momenten. Maar de Jong heeft iets speciaals, de (vermeende) hardnekkige interesse van Barca is niet voor niets. Ik geloof niet dat ik Barca eerder zo in verband gebracht heb zien worden met een Nederlandse speler. Overigens snap ik de vergelijking met Cruijff wel, de manier van lopen, bewegen, dribbelen, draaien, kappen doet hij met de zelfverzekerdheid en brutaliteit die Cruijff ook had
 
London Calling
 
0
24 augustus 2018 om 12:58
Er kan nog heel veel beter aan zijn spel, hij voert zijn acties soms te ver door, en speelt iets te veel postbode inderdaad. Maar hij speelt heel makkelijk een of twee man uit waardoor er iemand anders vrij komt, en heeft na zijn dribbels meestal ook nog een goede paas om die vrijstaande man te bereiken. Maar dat er nog veel beter kan ben ik met je eens, fysiek moet hij, zeker voor een top competitie nog wel een paar stappen maken. En zo nu en dan probeert hij ook zijn acties te maken op momenten en plaatsen dat het niet kan. Of als hij al 2 man voorbij is om dan ook nog de 3e en de 4e voorbij te gaan. Afgelopen dinsdag bijvoorbeeld had hij van alle spelers het minste bal verlies, maar hij had een paar dribbels over de as waar hij de bal verspeelde terwijl iedereen uit positie stond waardoor het meteen gevaarlijk werd.
 
Toto1968
 
2
24 augustus 2018 om 13:03
Ik ben het met je eens dat het soms wel wat directer mag. Maar het is heerlijk dat ie altijd aanspreekbaar is. Ook met een man in de rug. En al 21.... dat is echt alleen in Nederland oud. Hij heeft echt nog een of twee de tijd om de foutjes eruit te halen.
 
Buitenspelgoal
 
3
24 augustus 2018 om 13:03
Ik snap dat hele ``hij is al 21`` verhaal niet helemaal. Leeftijd hoeft niet alles te zeggen, genoeg voorbeelden van laatbloeiers. Het is ook niet zo alsof een ontwikkeling van een voetballer een zwart-witte lijn is die zich vanaf 17/18 (leeftijd waarop talentvolle spelers vaak aan het eerste mogen ruiken) gestaag voortzet tot ze ergens boven de 30 zijn. Veel voorbeelden dus van spelers die pas laat tot bloei kwamen en vervolgens groot werden, evenals supertalenten die op hun 17/18e al een behoorlijk niveau aantikten, maar vervolgens al vrij vroeg stagneerden. Dat hij dus ``al`` 21 is zegt in mijn ogen niets. Mertens was ook al aardig op leeftijd voor een potentiã«le topspeler toen hij naar Napoli vertrok, en wat te denken van Van Dijk? Die ging dus pas op zijn 26e naar Liverpool, maar wordt nu gezien als een van de beste/meest complete verdedigers ter wereld.
 
Gaalmeister
 
2
24 augustus 2018 om 13:07
Nee OK, 21 is natuurlijk niet heel oud, maar ik denk dat de meeste echt grote talenten op hun 21ste al wel een paar jaar onbetwist basisspeler zijn, hun debuut hebben gemaakt in het nationale elftal, etc. Dat is bij Frenkie allemaal niet het geval. In die zin loopt hij toch wel wat achter op andere "wereldtalenten"
 
Buitenspelgoal
 
1
24 augustus 2018 om 13:11
Dat is dus mijn punt; dat hoeft niet. Zoals ik al zei heb je laatbloeiers. Daarnaast had Frenkie al bijna een half jaar eerder bij Oranje gezeten als hij niet geblesseerd was geraakt. Ik ga niet zeggen dat Frenkie het wereldtalent blijkt te zijn wat de hype van hem maakt, maar hem afschrijven of bij voorbaat lager inschatten omdat hij niet a la De Ligt doorbreekt op zijn 17e/18e vind ik te voorbarig.
 
Lee112
 
2
24 augustus 2018 om 13:17
Mertens’ was basis agovv voordat hij naar Utrecht ging. Frenkie jong Ajax of telt dat niet? Jij kijkt puur naar Ajax 1, maar bij jong Ajax gewoon basis.
 
Roy_R
 
1
24 augustus 2018 om 13:11
Ik ben het deels met je eens. Alleen vind ik je argumenten volledig uit de lucht gegrepen. Ten eerste Ziyech is een ander type niet te vergelijken. Fysiek? Ik zie de Jong juist veel duels winnen, en zijn positionering is uitstekend te noemen. Hij steekt soms het hele veld over waardoor er heel veel ruimte ontstaat voor de rest van het team, dus jij ziet dat als postbode, ik vind dat zijn teamgenoten dan verkeerd lopen of is Messi ook een postbode (zonder Messi of de Jong te vergelijken) maar ook Messi loopt vaak met de bal om verdedigers uit hun positie te halen. Al met al is De jong een groot talent, maar zeker nog niet van het niveau dat bij Barcelona gevraagd wordt. Maar in de toekomst zou dit zeker kunnen gebeuren.
 
Constant kante
 
0
24 augustus 2018 om 13:37
Roy_r "s Messi ook een postbode (zonder Messi of de Jong te vergelijken) maar ook Messi loopt vaak met de bal om verdedigers uit hun positie te halen. " Echt geen enkel idee waar jij heen wilt met dit krankzinnige argument. Krankzinnig? Já, krankzinnig. Messi heeft Barcelona aan zijn handje ongeveer meegenomen naar een reeks landstitels, winst van de CL, wereldbekers, etc. Laten we zeggen: Barca won het afgelopen decennium álles. Misschien wel dankzij Messi! Messi scoort ook in 420 wedstrijden voor Barca 385 goals!! Ik heb de assists verder maar niet opgezocht, maar je snapt wel waar ik heen wil denk ik. Dit ga jij natuurlijk niet vergelijken met een jonge speler die net komt kijken, die net ook een seizoen meer geblesseerd was dan dathij kon spelen en ook nog eens op een plek die niet zijn positie is. Alleen die suggestie is al absurd. En los daarvan, als je dus zoveel wint en ongeveer de beste speler ter wereld bent, ja dán mag je zoveel postbode spelen als jij maar zou willen. Al gaat hij tien minuten met zijn voet op de bal staan...... Hij mag dat. Frenkie de Jong uiteraard nog lang niet. Quod licet Iovi non licet bovi !!
 
Nick Danninga
 
9
24 augustus 2018 om 13:45
Constant Kante: hij zegt er nog bij: zonder die met elkaar te vergelijken. En wat doe jij? Hem juist op alle vlakken met Messi vergelijken. Hij bedoelt te zeggen: hij creëert ruimte, zoals andere grote voetballers, waaronder Messi, ook ruimte creëeren. Niets meer, niets minder. Latijn is leuk, maar op een voetbalforum weinig functioneel.
 
Woenselaar
 
4
24 augustus 2018 om 14:47
Vaak ben ik het eens met je constant, maar hier niet. Juist het spel wat Messi speelt zorgt ervoor dat hij die geweldige statistieken heeft behaald, dit deed Messi namelijk in het begin ook al toen hij slechts een schaduw was van de speler die hij nu is. Lopen om te creëren moeten we ook niet als iets wat slecht is zien imo. De verdediging bij Ajax staat goed, hij vertrouwt deze blijkbaar genoeg om deze risico`s te kunnen nemen.
 
Feller
 
2
24 augustus 2018 om 13:17
Is op zijn positie (6 of 8) zeker een enorm talent. Zijn 'standaard' passes zijn zeer zuiver en met nauwelijks balverlies. Door de frivoliteit en riseiico dat hij af en toe in zijn acties legt creërt hij meestal ruimtes, waar een standaard nr 6 alleen maar kaatst en in de breedte speelt. Hij maakt door het opendraaien het veld groter en dat geeft bijv. een Ziyech en Tadic meer speelruimte. Ben het met je eens dat hij slimmer moet worden in de dribbel. Dit heeft echter niks te maken met spiermassa. Gewoon goed oude beelden van Iniesta, Xavi en Pirlo bekijken... Zeker een geweldig talent vanwege de zojuist genoemde natuurlijke neiging om open te draaien ipv veilig voetballen. Is bijna niet aan te leren!
 
Tscheu La Ling
 
0
24 augustus 2018 om 14:16
Ik ben het gedeeltelijk met je eens Gaalmeister. Hij heeft zeker die grootheid nog niet van Xavi of Iniesta. Maar dat hij zich vaak stuk loopt? Ja, afgelopen woensdag. Afgelopen woensdag was zijn minste wedstrijd die ik van hem gezien heb maar doorgaans zie ik hem nooit stuklopen.
 
ZED10
 
2
24 augustus 2018 om 14:20
Dat jij en anderen dit niet zien heeft meer met jouw/jullie kijk op voetbal te maken, Frenkie de Jong is een absoluut briljante voetballer zoals Nederland maar zelden heeft grootgebracht. Waarom? Heb je die jongen live zien voetballen? Elke kleine beweging is bij hem een natuurlijke schijnbeweging, zijn balbehandeling is waanzinnig daar komt zelden een tegenstander aan te pas. Toen ik hem voor het eerste zag spelen leek het wel alsof ik naar een jonge Iniesta zat te kijken, echt wauw. Zelf gevoetbald op 'redelijk' hoog niveau en van dit soort voetballers op het middenveld heb je als tegenstander een hele hele lastige, je krijgt die bal nooit! Pareltje die Frenkie de Jong, kan niet wachten hem te zien groeien in de champions league, NL elftal en Barca
 
Nick Danninga
 
0
24 augustus 2018 om 20:28
Edit: sorry, tis een lapje tekst geworden. Iets met stokpaardje en tijd. "elke beweging is bij hem een natuurlijke schijnbeweging, zijn balbehandeling is waanzinnig..." Vul dat aan met zijn dribbels en versnelling met opgeheven hoofd en je hebt precies de reden waarom er mensen zijn die aan Cruijff denken als ze de Jong zien voetballen. Ik zal nooit beweren dat ik verstand van voetbal heb, ik kijk het zelfs niet heel veel, maar ik heb wel een beetje kijk op hoe mensen bewegen en in hun lijf zitten. Frenkie`s `pak` zit hem als gegoten, dat kan zelfs een ongeoefend oog herkennen. Zijn lijf doet precies wat zijn hoofd een fractie eerder bedenkt, zijn lichaam is voortdurend in (bijna perfecte) balans. Dat duidt tevens op een hoofd waar de boel in balans is, niet onbelangrijk. Want dat geeft zelfvertrouwen, dus een verhoogde slagingskans van zijn acties. Hij speelt niet voor niets met opgeheven hoofd. Bovendien stelt die balans in lichaam en geest hem in staat om op zijn intuitie te vertrouwen. Dat maakt hem (nu al) ongrijpbaar voor tegenstanders, ook de fysiek veel sterkere jongens. Als voetbal vergeleken kon worden als een spelletje "paper, rock, scissor", dan zou de Jong water zijn. Water wint van alles: de Jong glipt overal uit en tussendoor, vult gaten op, en glijdt langs obstakels. Zijn foutjes? Deels gewoon foutjes, deels veroorzaakt door plezier in het spelletje, jeugdige overmoed (21 is gewoon heel jong) en een intelligent maar nog niet volledig volgroeid brein. Iets bedenken, er aan beginnen en dan even een hapering. Precies wat je bijvoorbeeld een ander natuurtalent in zijn sport ziet: Max Verstappen. Daarmee is een glansrijke carriere niet gegarandeerd, alles hangt af van de juiste keuzes op het juiste moment. Laten we zeggen: als hij met deze kwaliteiten keuzes maakt die hem op het juiste moment in een juiste omgeving brengen dan kan hij zomaar een grote speler worden. En hopen dat hij nooit een slager met een rode waas voor zijn ogen tegenkomt.
 
KusH
 
0
24 augustus 2018 om 14:44
Snap je punt hoor. Ik hou mn hart vast af en toe als hij dartelt met de bal. Maar splijtende passjes verwachten we VAN Ziyech die die rol neemt. Wellicht dat mocht die vertrekken (hopelijk pas volgend seizoen) dat hij die rol op zich kan nemen. Heeft dan ook weer een wedstrijd of 30 extra in de benen.En 21 jaar.. al? Weet je nog waar vNistelrooij speelde met 21 jaar? Heeft gewoon te maken met wie hij voor zich heeft gehad. Daarnaast is met snel met opgemelen tegenwoordig metg al die media die er is nu. Blessures hebben m ook niet geholpen. Scheelt zo 10 wedstrijden .Een nieuwe Xavi of Iniesta niet gauw.. maar een type Frenkie lopen er nietg veel en ik hoop dat hij veel westrijden kan spelen dit seizoen. Zonder blessures.. en op Europees niveau. Dan kunnen we over een jaar weer bekijken hoever hij is.En die vergelijking met Cruijff of die site is natuurlijk belachelijk. Logisch dat ik baalt. Persoonlijk zou ik er boos om kunnen werden als ik t was. Juist door zulk soort nonsens verwachten we en vooral die m niet veel zien spelen , iemand die nu al spleit en doet. Ik heb vertrouwen in m.
 
sebasjuh
 
0
24 augustus 2018 om 18:55
Ik ben het helemaal met je eens. Hij loopt alleen maar met de bal en wil spelers dollen en loopt zich dan stuk. Afgelopen woensdag ook leverde volgens mij echt bijna alle ballen in en liep zich constant vast en dan wilde hij weer spelers dollen en gaf dan de bal aan een teamspeler die gedekt stond. Ik zie het echt nog totaal niet. Ik snap daarom ook niet dat Ajax 50 miljoen geweigerd had als dat gerucht waar was.
 
Feelingood
 
1
24 augustus 2018 om 20:17
Gaalmeister.. hè bent niet de enige nee.. het is uiteraard een goede speler in Nederland, met aardig wat potentie ook, dat zeker.. maar zoals jij ook aangeeft; hij loopt te veel en vertraagd daarmee het samenspel. Aannemen, kijken, terugdraaien, kijken, kappen, kijken en passen.. dat doet hij erg vaak.. Busquets doet meestal: kijken voor de bal er is en doorpassen.. de jong heeft nu nog veel te veel tijd nodig om mee te kunnen bij Barca.. Hij kan natuurlijk een leuke speler worden, maar zie hem niet de absolute top halen als belangrijke basiskracht.. maar ik laat me graag verrassen natuurlijk
 
Wouterke
 
6
24 augustus 2018 om 13:10
Tuurlijk, met Cruijff vergelijken. Zullen we hem maar meteen de nieuwe Messi gaan noemen? Ik snap van de hype van deze speler echt helemaal niks, maar voor de marktwaarde is het natuurlijk geweldig.
 
martijnovic
 
1
24 augustus 2018 om 13:26
als je tegenwoordig als middenvelder kan dribbelen en een goede pass hebt ben je al de nieuwe xavi.... Je moet altijd zien hoe hij zich doorontwikkeld maar ik moet het nog zien. Ik hoop voor het Nederlands elftal dat het echt een hele grote word.
 
WouterSL
 
6
24 augustus 2018 om 13:39
Ik woon nu al een paar jaar in Azië en ik kan via fox ajax prima volgen. Er is veel respect voor Ajax. En Vooral voor De Ligt, De Jong en Neres. In het buitenland zien ze hun talent wel zoals ook in Spanje. En met name in de Ligt en De Jong kennelijk zien jullie het inderdaad niet goed. Kan gebeuren. Maar heb meer vertrouwen in de echte kenners als in de forum mensjes
 
jammerjoh
 
1
24 augustus 2018 om 15:31
Jordy Cruijff misschien? hahaha
 
Gerritde Haas
 
0
24 augustus 2018 om 19:05
Klopt toch , was bij Willem II Al te zien , hij legt alleen nog te veel risico in zijn spel . Wordt een hele grote????
 
Yochemm
 
0
24 augustus 2018 om 20:05
Mochten Ajax hem verkopen voor 100 miljoen, is het in Tilburg carnaval, die hebben een verkoop% afgesproken.