'Het hoofdstuk Ajax is afgesloten, ik ga kijken wat er kan gebeuren'
Zaterdag, 30 mei 2020 om 10:26

Dennis Bergkamp wil terugkeren in het voetbal als trainer en het liefst in Engeland. De oud-aanvaller was als assistent-trainer en lid van het Technisch Hart een belangrijke pion bij de Fluwelen Revolutie van wijlen Johan Cruijff bij Ajax, maar raakte ook in onmin met Wim Jonk en speelde eveneens een rol in het plotselinge vertrek van Peter Bosz uit Amsterdam. In december 2017 werd Bergkamp door Ajax op non-actief gesteld.

Bergkamp legt in een video-call met Martin Keown, voor diens rubriek in de Engelse krant Daily Mail, uit dat hij nog wel had willen doorgaan bij Ajax. "Ik wilde daar de verbinding zijn tussen het hoogste jeugdteam en het eerste elftal. We waren op de goede weg maar helaas is dat heel abrupt afgebroken en op een slechte manier. Maar goed, zo gaat dat in het voetbal. Je moet verder. En mijn volgende stap is weer een terugkeer op het veld als coach."

Keown en Bergkamp waren jarenlang ploeggenoten bij Arsenal. De voormalig verdediger zou de komst van de Nederlander, die toentertijd al met vliegangst kampte, naar Engeland toejuichen. "Ik zou je graag terugzien. De voetbalwereld is beter af met jou erbij." Bergkamp: "Het hoofdstuk Ajax is afgesloten. Ik wil nu weer verder en ga kijken wat er kan gebeuren. Mogelijk ga ik met jonge spelers werken, die naar het eerste elftal moeten worden geloodst. En misschien is dat in Engeland."

Keown en Bergkamp spraken tevens over hun jeugd, over hoe voetballen op straat hun leven beheerste. "De muur was mijn beste vriend. Daar kreeg ik altijd de bal van terug", memoreerde de Engelsman. Bergkamp: "Dat was onze generatie, zo deden we het. Dat was precies de discussie die we hadden met de jeugd bij Ajax. In mijn ogen moesten ze meer trainen omdat ze zoveel uren met de bal misten."

"Ze hebben hun Playstations, de televisie, hun mobieltjes. Ze komen niet meer buiten. Ze missen alles bij elkaar ongeveer tienduizend uren aan oefenen in hun jeugd." Met een consortium van oud-spelers als Phillip Cocu, Henrik Larsson, Ronald Koeman, Dirk Kuyt en vooral zijn zaakwaarnemer Rob Jansen heeft Bergkamp al geprobeerd de League One-club Wycombe Wanderers over te nemen.

Meer nieuws
   
23:04
23:04
V/d Vaart ziet belangrijkste man bij PSV: 'We onderschatten hoe goed hij is'
1
   
22:53
22:53
Heeft Sparta goud in handen? 'Hij kan zo bij Ajax, Feyenoord of PSV mee'
5
   
22:00
22:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
   
21:55
21:55
Kenneth Perez waarschuwt Arne Slot: 'Die komt geen lantaarnpaal voorbij'
18
   
21:55
21:55
Brighton ademt zelfspot en nomineert Burnley-speler voor Doelpunt van de Maand
1
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (17)

 
Apocalyps
 
6
30 mei 2020 om 10:41
Het is mij even ontschoten waarom Dennis Bergkamp niet zo gecharmeerd van Peter Bosz was. Vond Bergkamp dat Bosz onvoldoende oog had voor de jeugdspelers?
 
Scepticus38
 
11
30 mei 2020 om 11:10
" Het is mij even ontschoten waarom Dennis Bergkamp niet zo gecharmeerd van Peter Bosz was. Vond Bergkamp dat Bosz onvoldoende oog had voor de jeugdspelers? ". Bergkamp valt helemaal niets te verwijten ondanks dat veel Ajax supporters dat wel doen. Bergkamp deed gewoon waar hij voor was aangesteld en ook nog eens met veel overtuiging. Bergkamp zelf was niet het probleem, dat was zijn functie en dat vermaledijde en volstrekt onwerkbare Technisch Hart. Dat was zo onwerkbaar dat Bergkamp op een gegeven moment zelfs niet meer met zijn boezemvriend Jonk door 1 deur kon. Een Technisch Hart werkt prima als overlegorgaan in een organisatie waarin de taakvelden duidelijk zijn afgeschermd en de beslissingsbevoegdheden en verantwoordelijkheid bij dezelfde persoon liggen. Ajax is een beursgenoteerd bedrijf, waarvan de bevoegdheden en verantwoordelijkheden in de wet zijn vast gelegd en bij de Directie liggen. Een Technisch Hart als bestuursorgaan waarin het personeel de Technisch Directeur feitelijk gaat opdragen wat die moet doen, terwijl de verantwoordelijkheid voor de besluiten wel bij die directeur ligt, is natuurlijk van meet af aan gedoemd te mislukken. En dat is dan ook gebeurd. Het is triest dat dat vakmensen als Bergkamp en Jonk, die wat ze was opgedragen, feitelijk gewoon heel goed deden, daar het slachtoffer van zijn geworden. In de huidige structuur waarin weer duidelijk is wie waar de baas is en de Hoofd Jeugdopleiding bijv. geen bemoeienis meer heeft met het eerste elftal en het aankoopbeleid, was dit waarschijnlijk nooit gebeurd. Ook nu praten de Hoofd opleidingen, Technisch Directeur en Hoofdcoach gewoon met elkaar, maar dan zonder zich met elkaars takenpakket te bemoeien. Het Technisch Hart is van een bestuursorgaan omgevormd tot een overlegorgaan en dat had het meteen al moeten zijn.
 
sloep01
 
41
30 mei 2020 om 11:29
(Scepticus) Bergkamp heeft wel degelijk een kwalijke rol gespeeld in het vertrek van Bosz , zeer kleinerend was ook de opmerking tegen Bosz zo van jij hebt nooit op hoog niveau gespeeld dat vind ik niet echt chic en zeer denigrerend , ik ben er niet echt rouwig om dat hij weg is .
 
De Toekomst
 
5
30 mei 2020 om 12:52
@Scepticus, ik ben het deels met je eens. Zeker over Jonk die zijn functie super uitvoerde. Hem mis ik wel echt bij Ajax. Ik was overtuigd van zijn visie om de jeugdopleiding vorm te geven en te verbeteren. Wat je zegt over bestuurs- en overlegorgaan klopt. De belangen en prioriteiten van iedereen waren anders, terwijl je wel samen beslissingen moest nemen. In heb begin lukt het vaak nog wel om middels compromissen en handvaten er samen uit te komen, maar op termijn gaan één of meerdere mensen het gevoel krijgen dat de balans verloren gaat en hun belangen onvoldoende terugkomen in de besluiten. Dat gebeurde dus ook bij Ajax. Vervolgens is het echter zaak om het conflict niet zodanig uit te hand te laten lopen, dat er nog wel over oplossingen gesproken kan worden. Vooral Bergkamp was toen echter een stoorzender. Ze hadden de problemen die er waren, en die jij duidelijk aankaart, moeten bespreken. Dan kom je tot dezelfde conclusie als jou; het moet een overlegorgaan zijn. Daar hadden ze naartoe moeten werken.
 
Scepticus38
 
4
30 mei 2020 om 13:08
" Vooral Bergkamp was toen echter een stoorzender. Ze hadden de problemen die er waren, en die jij duidelijk aankaart, moeten bespreken ". Bergkamp was geen stoorzender maar iemand die gewoon deed wat hem was opgedragen. Het was zijn functie die problemen verorzaakte niet hij zelf. Ik ben er van overtuigd als een ander die functie had bekleed en die net zo plichtsgetrouw had uitgevoerd als hij, uiteindelijk dezelfde problemen waren ontstaan. Zonder de ogen te sluiten dat zowel hij als Jonk uiteindelijk niet geschikt zijn gebleken voor een leidinggevende functie management omdat ze daarvoor de bestuurlijke lenigheid missen. Dat kan je deels oplossen met een duidelijke en goed afgebakende functie omschrijving, maar dan nog krijg je altijd te maken met vraagstukken die meerder taakvelden overlappen en waar je de problemen dus in gezamelijkheid moet oplossen. Vooral in dat aspect zijn zowel Jonk als Bergkamp ernstig tekort geschoten omdat ze te star in hun opvatting waren. Waarbij Jonk de grootste fout heeft gemaakt die je als bestuurder kunt maken en dat is weg te blijven bij de overlegmomenten. Daarmee heeft hij feitelijk zijn eigen ontslagbrief getekend omdat geen enkele directie en RvC dat over hun kant kunnen laten omdat dat dat een organisatie schier onbestuurbaar maakt. Was Jonk gewoon Hoofd Opleiding geweest ipv technisch manager was dit waarschijnlijk nooit gebeurd. En dat is inderdaad heel erg jammer omdat Jonk een uitstekende opleider was en de club nog steeds de vruchten plukt van zijn inspanningen. Wat dat betreft heeft hij de club inderdaad meer gebracht dan Bergkamp. Door zijn functie was Bergkamp feitelijk gerechtigd om zich overal mee te bemoeien, terwijl hij hij geen enkele bevoegdheid en verantwoordelijkheid had. En dan kan je er bijna vergif op innemen dat dat een keer fout gaat.
 
De Toekomst
 
8
30 mei 2020 om 14:55
Bergkamp had eigenlijk een functie dat hij de smeerolie moest zijn tussen verschillende personen/afdelingen binnen Ajax, maar bleek juist ervoor te zorgen dat het vastliep. Bergkamp had flexibeler moeten zijn, mensen bij elkaar moeten brengen, voor eenheid moeten zorgen. Daarvoor was hij er. Hij was echter zelf juist star in zijn eigen opvattingen. Jonk was tenminste nog goed in zijn werk. Hij kwam op voor zijn afdeling, de jeugdopleiding, en de mensen daar (spelers en trainers). Jonk was inhoudelijk sterk. Dus ik ben van mening dat Bergkamp heeft gefaald en voor onrust heeft gezorgd, terwijl Jonk is geslaagd en ook niet voldoende oplossingsrichting was.
 
SpeedyAFC
 
0
30 mei 2020 om 18:38
Bergkamp was wel degelijk een probleem, hij schoof een vriend naar voren als nieuwe trainer. Die trainer faalde vervolgens waardoor Ajax achter elkaar uit de voorronde CL vloog, uit de voorronde EL vloog en nog voor de winter uit de beker vloog. Toen de directie van Ajax besloot die trainer wegens wanprestatie te ontslaan, wilde hij dat blokkeren en ging hij dwars liggen. De directie kon niet anders dan een ondergeschikte die weigerde te luisteren, te ontslaan. Zou bij elk ander groot bedrijf ook gebeurt zijn.
 
Rochester
 
21
30 mei 2020 om 11:27
Ik kan mij nog weleens herinneren dat Peter Bosz volgens mij in 2018 aanschoof bij VI op TV toen het WK bezig was. Toen werd er ook gevraagd waarom Bosz niet kon opschieten met o.a. Bergkamp. Bosz vertelde toen dat Bergkamp telkens tegen Bosz zei dat Bosz als voetballer nooit in de Europese top heeft gespeeld en dus niet weet wat er allemaal gevraagd wordt om spelers beter te maken en goede resultaten met een club als Ajax neer te zetten. Met de resultaten van Bosz bij Ajax was gewoon niks mis en Ajax speelde toen onder Bosz goed voetbal sinds jaren, alleen hadden ze aan het begin onder Bosz moeite maar toen het draaide, draaide Ajax wel als een machine en ondanks dat het seizoen zonder prijs werd afgesloten, was het wel een mooi seizoen en natuurlijk is dit opendeuren intrappen, maar ik weet 100% zeker dat als Bosz langer dan 1-jaar coach was geweest van Ajax dat Ajax vanaf het tweede seizoen onder Bosz sowieso minimaal 1 prijs gewonnen zou hebben omdat het fundament er toen lag om verder op te borduren. Bosz wilde verder ook gewoon zijn eigen technische staf samenstellen en dat dus Bergkamp en Spijkerman vervangen zouden worden, maar dat gebeurde niet en ontstonden er twee kampen: van der Sar, Bergkamp en Spijkerman tegenover Overmars en Bosz. Overmars wilde wel gewoon aan de wensen van Bosz voldoen, maar kreeg dus tegenstand. Overigens vind ik het onzin dat Bergkamp blijkbaar vind dat je als coach schijnbaar in de Europese top gespeeld moet hebben om spelers beter te maken en goede resultaten te boeken. De grootste successen als speler, heeft Bergkamp tijdens zijn voetbalcarrière gekend onder coaches die nooit bij een Europese topclub of een geweldige hebben gehad: Bergkamp maakte weliswaar zijn debuut onder Johan Cruijff in Ajax 1, maar werd volgens mij pas echt goed toen Louis van Gaal in 1990 of 1991 aan het roerkwam bij Ajax. Hetzelfde bij Arsenal: bij Arsenal heeft Bergkamp ook een geweldige periode gehad en dat kwam door Arsene Wenger. Maar zowel Wenger als van Gaal hebben tijdens hun voetbalcarrière nooit zo'n grote carrière gehad als Bergkamp zelf, dus nogmaals: zijn uitspraak over dat je alleen een goede coach bent als je op hoog niveau hebt gevoetbald, is onzin en dat moet Bergkamp zelf met coaches als Wenger en van Gaal wel weten denk ik. Overigens kwamen er onder Bosz ook gewoon genoeg jeugdspelers door bij Ajax aangezien spelers als Kluivert, Dolberg, de Ligt, Nouri, Frenkie de Jong en Onana doorkwamen vanuit de jeugd en ja, ik weet dat Dolberg, de Jong en Onana niet de volledige jeugdopleiding hebben doorlopen maar ze hebben hun debuut wel gemaakt onder Bosz en Onana is onder Bosz uitgegroeid tot 1ste doelman, terwijl Dolberg onder Bosz zelfs een fantastisch seizoen kende. Spelers als Bazoer (deels opgeleid), Tete, el Ghazi (deels opgeleid) en Riedewald raakten dan weliswaar hun basisplaatsen kwijt onder Bosz en el Ghazi en Bazoer vertrokken in de winterstop van dat seizoen, maar Tete en Riedewald kregen wel geregeld speelminuten en die komen beide ook uit de jeugdopleiding. Verder had je met Veltman en Klaassen (was aanvoerder) ook gewoon spelers rondlopen die vaste basisplaatsen hadden. En ik kan mij zelfs nog herinneren dat Ajax destijds in de poulefase van de Europa League tegen Panathinaikos en Standard Luik, echt gewoon met een b-elftal en eigenlijk gewoon met het elftal van Jong Ajax speelde, omdat Ajax toen al geplaatst was voor overwintering in de Europa League. Toen speelde Ajax met spelers als Tete, de Ligt, Riedewald, Nouri, van de Beek, Frenkie, Cerny, etc. in de basis en tegen Standard werd toen met deze spelers uit bij Standard Luik met 1-1 gelijkgespeeld en Panathinaikos werd met deze spelers thuis in de Arena met 2-0 verslagen. Dit geeft denk ik wel aan dat Bosz echt wel wat met de jeugd deed.
 
Scepticus38
 
2
30 mei 2020 om 12:17
" Overmars wilde wel gewoon aan de wensen van Bosz voldoen, maar kreeg dus tegenstand. Overigens vind ik het onzin dat Bergkamp blijkbaar vind dat je als coach schijnbaar in de Europese top gespeeld moet hebben om spelers beter te maken en goede resultaten te boeken ". De vraag is of het exact zo gezegd is als jij het neerzet. Ik waag dat te betwijfelen. Bergkamp is de laatste speler van wie je een dergelijke uitspraak verwacht. Het is een gegeven dat spelers, vooral jonge talenten, veel eerder bereid zijn om naar een coach te luisteren en iets van hem aan te nemen als hij zelf een grote internationale carriere heeft gehad. Zoals een coach de ervaringen die hij zelf als topspeler heeft gehad, ook kan gebruiken om zijn spelers beter te maken. Ik denk eerder dat Bergkamp daar op heeft gedoeld. Een carriere als topspeler is wel degelijk een grote pre voor een coach, maar niet meer dan dat. Er zijn waarschijnlijk net zoveel succestrainers die zelf topspeler zijn geweest als dat er zijn voor wie dat niet of minder geldt. Mourinho en Van Gaal zijn daar de bekendste voorbeelden van, maar ook Ten Hag en Bosz hebben bewezen prima en vakkundige coaches te zijn, zonder een grote carriere als speler. Dit soort uitspraken worden wel vaker uit zijn verband gerukt en belangrijker gemaakt dat ze in werkelijkheid zijn. Wat je in je eerste zin zegt, is veel belangrijker omdat daaruit blijkt dat Overmars het werk waar hij voor was aangesteld, niet naar behoren kon uitvoeren omdat hij daarbij door leden van het Technisch Hart als Bergkamp en Jonk gehinderd werd. Dat kan je hen echter niet kwalijk nemen omdat ze gewoon uitvoerden wat er in het Plan-Cruijff stond en ze waren aangesteld om dat te doen. Ze deden dus gewoon waar ze voor waren aangesteld. En daar wringt de schoen werkelijk. Bergkamp en Jonk kwamen zelfs met elkaar in conflict en dat was het regelrechte gevolg van het feit dat de taakvelden niet goed waren afgebakend. Als Jonk gewoon als Hoofd Opleiding was aangesteld met een duidelijk omschreven takenpakket en datzelfde voor Bergkamp had gegolden en voor de hoofdcoach Peter Bosz en de TD Marc Overmars, waren de problemen waarschijnlijk nooit ontstaan, maar was de kans in ieder geval veel kleiner geweest dat ze zo hoog waren opgelopen. Bergkamp was daarnaast ook nog eens assistent-trainer, terwijl hij feitelijk meer zeggenschap over het technische beleid had dan de hoofdcoach. Dat is natuurlijk volslagen belachelijk en heeft het zo goed als onvermijdelijk gemaakt dat die twee met elkaar in conflict zijn gekomen. Alles is dus terug te voeren op dat vermaledijde Technisch Hart en hoe krankzinnig de taakverdeling en bevoegdheden van de technische mensen in elkaar staken. Cruijff had er beter aan gedaan om zijn eigen adviezen op te volgen en zich niet met zaken in te laten waar hij geen verstand van had. Zoals bestuurszaken. Het Plan-Cruijff werkt als een tierelier waar het de opleiding betreft. Het bestuursmodel dat hij in zijn plan had bedacht, was echter van meet af aan gedoemd te mislukken. Ook werd er te lang en te stringent vastgehouden aan het plan, terwijl uit de geschiedenis blijkt dat er nog nooit een plan exact is uitgevoerd zoals het bedacht is, maar er altijd aanpassingen nodig zijn geweest om het tot een succes te maken. Vooral Bergkamp en Jonk hebben te strak en te lang aan het Plan-Cruijff vast gehouden en aangetoond over te weinig flexibiliteit te beschikken om het van haar kinderziekten te ontdoen en aanpassingen te doen waar dat nodig was. Pas toen Jonk en Bergkamp op non-actief waren gesteld en uiteindelijk aan de kant gezet, zijn Overmars en Van der Sar die die wel bestuurlijke lenigheid die nodig is om een dergelijk plan tot een succes te maken, blijken te beschikken, er in geslaagd om Ajax bestuurlijk weer op orde te krijgen door de nodige aanpassing te doen waarvan de omvorming van het TH van bestuurs- naar overlegorgaan de belangrijkste was. En pas toen kwamen uiteindelijk ook de successen.
 
SpeedyAFC
 
0
30 mei 2020 om 18:41
Je haalt de tijdslijn door elkaar. Bergkamp is ontslagen omdat hij tegenwerkte bij het ontslag van keizer, de trainer die door hem na voren was geshoven na het ontslag van Bosz en die er werkelijk niets van bakte. Voorronde CL, voorronde EL en de beker gingen achter elkaar verloren. Gelukkig greep de directie van Ajax in, ontsloegen ze Keizer voor de winterstop en stelde ze Ten Hag aan. Vanaf dat moment ging het weer de goede kant op met Ajax met als hoogtepunt de halve finale CL.
 
FCBogarde
 
33
30 mei 2020 om 11:06
Bergkamp was een geweldige speler, respect voor zijn carrière. Maar is me heel hard tegen gevallen na de overname door Cruyff en Jonk. Had een dubieuze rol in het Technisch Hart en voegde als assistent weinig toe. Sinds zijn vertrek is de rust binnen Ajax, de staf en leiding terug gekeerd. Ik wens 'm veel succes met zijn nwe uitdaging buiten Amsterdam!
 
Hakkie2
 
7
30 mei 2020 om 12:52
Inderdaad, die hele revolutie van Cruijff, Jonk en Bergkamp was uiteindelijk vooral tegen de schenen schoppen van andere echte Ajacieden. Iemand als Danny Blind (iemand die het nooit nodig vond om Ajax te verlaten voor meer geld) die daar echt als vuil behandeld werd. Alle drie zijn ze me daar heel erg tegengevallen. Ik ben blij dat Jonk en Bergkamp weg zijn.
 
De Toekomst
 
1
30 mei 2020 om 15:05
Haha, je legt nu woorden in de mond van Bogarde. Hij zegt niks over Blind bijvoorbeeld.. Maar nu je toch over Blind begint, hij koos op dat moment de kant van de tegenpartij van Cruijff.. Cruijff was met iets moois bezig, had de beste ideeën, had de support van de achterban.. Cruijff had het beste voor Ajax te bieden, maar op het moment dat de spanningen het hoogst opliepen koos hij voor Ten Have.
 
Hakkie2
 
3
30 mei 2020 om 15:40
Blind koos niet. Blind werd er door Cruijff uit gewerkt (tegen de zin van Frank de Boer) en koos daarna pas de andere kant. En achteraf heeft Blind daarin gelijk gehad, zonder die onruststokers was Ajax beter af.
 
De Toekomst
 
0
30 mei 2020 om 18:09
Blind was neutraal/voor Cruijff en andere Ajacieden tot hij met Van Gaal koos voor het kamp Ten Have...
 
wickedman030
 
0
30 mei 2020 om 21:31
Beetje een lastige mening. Als buitenstaanders kunnen we vrij weinig zeggen over wat zich binnen de muren afspeelde.onder Bergkamp was er succes dus om hem de zwarte piet toe te spelen lijkt mij ook knap lastig.