'Jörgensen liep in de groene kathedraal alsof hij op het ijs van Thialf stond'
Maandag, 18 februari 2019 om 11:12

Wim Kieft laat maandag in zijn column voor De Telegraaf geen spaan heel van Feyenoord. Na de ontluisterende nederlaag tegen FC Groningen (1-0), volgens trainer Giovanni van Bronckhorst de slechtste wedstrijd onder zijn leiding, licht Kieft drie spelers van Feyenoord uit in negatief opzicht: Jordy Clasie, Tonny Vilhena en Nicolai Jörgensen.

Volgens Kieft is er bij Feyenoord niet eens sprake van wisselvalligheid, maar van 'een incidentele oprisping'. Clasie is 'geen schim' van de speler die hij was in zijn eerste periode bij Feyenoord, merkt de oud-aanvaller op. "Hij hoeft geen enkele verzekering af te sluiten, want niemand in de Eredivisie voetbalt zo risicoloos als hij." Vilhena 'draaft' op het middenveld, maar grossiert volgens Kieft in balverlies en foute keuzes.

"Iemand met zoveel wedstrijden in Feyenoord 1 zou toch eens rust in zijn spel moeten krijgen, anderen op sleeptouw nemen of sturing geven aan zijn team", oordeelt de voormalig international van Oranje. "En wat te denken van Nicolai Jörgensen, die kunstgras verafschuwt, maar op het natuurgras in de groene kathedraal bij FC Groningen rondliep alsof hij op het ijs van Thialf stond."

Volgens trainer Danny Buijs van Groningen lag de sleutel in de speelstijl van zijn ploeg: hij wilde Feyenoord onder druk zetten door lef te tonen en druk te zetten. Daar hadden de Rotterdammers het 'verdomd lastig' mee. "Feyenoord heeft niet de voetballende kwaliteiten die Ajax heeft. Ook tegen hen wil je ze het voetballen belemmeren en hoog druk zetten, maar voer je het dan één of twee keer niet goed uit, dan hebben ze zoveel voetballende kwaliteiten om daarvan te profiteren", legt Buijs uit.

Meer nieuws
   
23:04
23:04
V/d Vaart ziet belangrijkste man bij PSV: 'We onderschatten hoe goed hij is'
1
   
22:53
22:53
Heeft Sparta goud in handen? 'Hij kan zo bij Ajax, Feyenoord of PSV mee'
4
   
22:00
22:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
   
21:55
21:55
Kenneth Perez waarschuwt Arne Slot: 'Die komt geen lantaarnpaal voorbij'
18
   
21:55
21:55
Brighton ademt zelfspot en nomineert Burnley-speler voor Doelpunt van de Maand
1
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (38)

 
koeral
 
7
18 februari 2019 om 11:20
Dat Feyenoord goed kan voetballen, hebben we tegen Ajax en PSV gezien. Maar daar ligt ook gelijk het probleem van Feyenoord: tegen de kleinere ploegen kunnen ze het soms niet opbrengen en waarmaken (iets wat bijvoorbeeld ook Ajax had tegen Heracles). Dat heeft imo toch een stukje te maken met inzet en motivatie. Je hebt op iedere positie kwalitatief toch een betere speler, maar wordt vaak gewoon door vechtlust afgetroefd. Hiervoor moet de tegenstander uiteraard de credits krijgen.
 
Master D
 
46
18 februari 2019 om 11:32
Het heeft niks met inzet en motivatie te maken, maar met kwaliteit en de tegenstander. Als Feyenoord het spel niet hoeft te maken, kunnen ze zich in de wedstrijd vechten en in de tegenstander vastbijten. Er ligt voor Feyenoord dan ruimte om te voetballen vanuit de omschakeling. Echter als een tegenstander zich op eigen helft terugtrekt, dan moet Feyenoord zelf het spel maken en de tegenstander kapot spelen. Daar missen ze in het veldspel de kwaliteiten voor. Natuurlijk kunnen van Persie en Berghuis met hun individuele klasse dan soelaas bieden, maar als die het niet doen, dan blijft er heel weinig over. Tegen PSV en Ajax zal Feyenoord vast weer beter voor de dag komen, omdat die zelf willen voetballen.
 
DeWolfVanHetUu
 
15
18 februari 2019 om 11:47
Heb zo'n donkerbruin vermoeden dat ze de wedstrijd tegen PSV gaan laten lopen om zich om zich zo volledig te richten op Ajax
 
Groninger020
 
4
18 februari 2019 om 11:52
Alleen was er gister absoluut geen sprake van dat Feyenoord de ruimte kreeg op te bouwen, werden op eigen 16 al vol onder druk gezet.
 
bakkert
 
8
18 februari 2019 om 11:58
Was ik eerst ook bang voor, maar ik ga er vanuit dat de mannen van Feyenoord wel gewoon 3e willen worden en er moet dus gewoon gewonnen worden van PSV om dat in eigen hand te blijven houden. Daarnaast zal een (kansloze) nederlaag bij PSV er ook voor zorgen dat je met een stuk minder vertrouwen de wedstrijd tegen Ajax ingaat, ondanks het resultaat van een maand geleden.
 
soccersupp
 
3
18 februari 2019 om 12:12
Zou heel dom zijn, want zo'n zeperd werkt namelijk niet zo positief uit op het zelfvertrouwen. En ik neem aan dat Ajax heeft geleerd van de enorme zeperd van een paar weken geleden en minder naïef voor de dag zal komen.
 
TheBrightOne
 
2
18 februari 2019 om 12:29
Heb het vermoeden dat feyenoord toch echt niet door az ingehaald wil worden.
 
Frankkie
 
0
18 februari 2019 om 12:48
Alleen komt AZ nu ook om de hoek kijken, en wanneer ze PSV verliezen walst AZ over Feyenoord heen. Dan is europees voetlbal wederom heel erg ver weg!
 
Capis
 
10
18 februari 2019 om 11:40
@koeral: Komt vooral omdat er 0,0 voetbal in Feyenoord zit. Tegen Ajax en PSV hebben ze ruimtes en kunnen ze daar iets in doen. Maar als ze zelf het spel moeten gaan maken kunnen ze helemaal niks meer. En als ze dan ook nog eens met een instelling van 0,0 het veld op gaan houd het snel op voor ze
 
LeidseHood
 
2
18 februari 2019 om 12:45
Inderdaad heel weinig creativiteit met Clasie en Vilhena die niet veel brengen in zo'n wedstrijd en Toornstra die het ook van vechtlust moet hebben. De backs brengen voetballend ook niet veel en dan blijven alleen Berghuis en Van Persie over (of Larsson) die echt wat flair hebben. Dat blijkt dan te weinig als er niet gevochten wordt. Ik vond Ayoub toen hij inviel veel meer voetballen, ballen naar voren over de grond in de as van het veld, dat zag je Vilhena en Clasie (of de verdedigers) amper doen. Heel matig.
 
 
0
18 februari 2019 om 21:51
@Capis: Hou toch op, kerel. Feyenoord heeft meerdere malen laten zien, prima te kunnen voetballen. Met Van Persie, Berghuis, Larson, Jorgensen, Kokcu, ayoub, heb je voldoende creativiteit, maar als de spelers niet de drive hebben om er alles voor te willen geven, houd het al snel op. Berghuis en Larson, 2 technischvaardige spelers, raken op het moment geen knikker. Jorgensen is nergens meer te vinden en als hij de bal heeft, doet hij er in ene weinig goeds mee. Vilhena en Clasie zijn niet super creatief, maar zijn normaal gesproken mannetjesputters van weleer, waarbij Clasie een hele goede pas heeft. Die zijn ook geen schim van wie ze waren en leveren alle ballen met elk gemak in en winnen bijna geen duel in dat soort wedstrijden. Als je dan ook nog een trainer hebt die steeds maar weer vasthoud aan de zelfde elf die x op x falen, gaat het er ook niet beter op worden. Blijkbaar heeft hij nog onvoldoende invloed op de groep om het tij te doen keren. Het betreft hier gewoon een collectief falen.
 
LucasAndersen
 
10
18 februari 2019 om 11:23
Jörgensen is wel echt een goeie spits maar hopeloos uit vorm. Wel jammer, in het kampioensjaar toch een speler waar ik graag naar keek. Ben benieuwd hoe die het bij Ajax zou doen, met wat meer aanvoer.
 
Finalvoetbal
 
19
18 februari 2019 om 11:43
Of hij steeg toen boven zichzelf uit? In nu iets meer dan 1,5 seizoen slechts 12 goals. Dat is wel extreem laag voor een spits van een topclub.
 
LucasAndersen
 
2
18 februari 2019 om 12:17
Zou kunnen. Hij heeft natuurlijk wel wat blessures gehad in de tussentijd en Feyenoord als geheel draait een stuk minder dus het is dan altijd lastig te zeggen of dat nou aan hem ligt of aan de omstandigheden.
 
Finalvoetbal
 
3
18 februari 2019 om 12:28
v Persie heeft nu in een half seizoen al evenveel goals als Jorgenson in 1,5 seizoen. Dat zegt best wel veel.
 
Angelo77
 
2
18 februari 2019 om 12:35
Maak daar maar 18goals van. Natuurlijk ook niet wat het moet zijn, maar dat heeft ook met bepaalde factoren te maken. Blessures, de afgeketste transfer en de geboorte van een niet levend kindje(als ik me niet vergis). En Feyenoord draait natuurlijk voor geen meter.
 
Finalvoetbal
 
5
18 februari 2019 om 13:02
@ Angelo77, het zijn er 12 in de Eredivisie*
 
Spijkenisser
 
1
18 februari 2019 om 14:05
Ik ben verward, is Feyenoord nou een topclub of niet? Om Feyenoord en spelers omlaag te halen bij tegenslag is het kenmerk van Feyenoord opeens een topclub, bij goed spel is het een moment impuls en mogen we niet gezien worden als een topclub... Het kan werkelijk waar vriezen en dooien hier.
 
gloryUnited
 
0
18 februari 2019 om 15:19
Hij kan boven zichzelf zijn uitgestegen maar op dit monent speelt hij ook zeker onder zijn niveau.
 
FR_JC
 
30
18 februari 2019 om 11:42
Heb de hoon van een aantal VZ leden over me heen gehad toen ik na een aantal wedstrijden schreef dat het huren van Clasie een grove inschattingsfout was. 1 miljoen per jaar, 1 miljoen!!! Wat een kapitale blunder om dit uit te geven voor een speler die bij Southampton snel op de bank werd gezet, werd verhuurd en ook daar meer op de bank zat dan speelde. Clasie 'was' goed onder Koeman maar na zijn verkoop aantoonde dat het niet de speler was die een ieder dacht dat hij was. Jorgenson is na zijn blessure en persoonlijk leed geen schim meer van wat hij daarvoor was, hoop iedere wedstrijd weer dat ie er weer staat maar helaas. Berghuis kan briljante dingen doen maar de laatste tijd doet ie vaker niets dan iets. Draait het team niet dan Berguis ook niet. Vilhena kan veel goeds doen maar het blijkt dat hij KEA of een zelfde type speler nodig heeft om te exceleren. Kan zo nog wel even verder gaan maar helaas heeft dar geen zin. Net zoals Feyenoord geen zin heeft tegen andere ploegen dan Ajax of PSV. Erger me de pleuris aan wat me cluppie laat zien dit seizoen. Maar ja, dat is het leven van een Feyenoorder.
 
Finalvoetbal
 
8
18 februari 2019 om 11:45
Clasie is niet het niveau wat je als Feyenoord moet nastreven. En al helemaal niet dat niveau gaan huren.
 
LucasAndersen
 
1
18 februari 2019 om 13:05
Bij Soton op de bank maar speelde bij Club toch meestal wel? En dat is wel een redelijk vergelijkbaar niveau.
 
FR_JC
 
5
18 februari 2019 om 13:15
Klopt, ik had het anders moeten verwoorden. Bij Club heeft Clasie ik meen 18 wedstrijden gespeeld. Van die wedstrijden heeft hij naar ik meen 6 redelijk tot goede wedstrijden gespeeld. Zoals je schrijft "vergelijkbaar niveau", zou niet moeten kunnen voor Feyenoord maatstaven maar het is wel de realiteit.
 
Master D
 
6
18 februari 2019 om 13:19
Bij Club Brugge zat Clasie vanaf het moment dat de kampioenspoule begon en het dus serieus om de prijzen ging op de bank. In de kampioenspoule heeft ie in 10 wedstrijden 65 minuten gespeeld. In totaal heeft Brugge toen Clasie daar rondliep 39 wedstrijden gespeeld. Daarvan heeft Clasie 12 wedstrijden in de basis gestaan. Hij was dus geen basisspeler bij Club en werd vooral als wissel gebruikt.
 
LucasAndersen
 
1
18 februari 2019 om 13:27
Ah oke, dat verheldert t wel. Ik moet zeggen dat ik het verder ook niet gevolgd heb in België maar dat had een scout toch moeten kunnen zien zou je zeggen. Gekke aanwinst in dat geval.
 
FR_JC
 
5
18 februari 2019 om 14:19
Sterker nog Master D, Heb net zijn stats even opgezocht en het is nog bedroevender dan je omschreef. Clasie heeft bij Club 20 x gespeeld, 10 x basis waarvan 6 x gewisseld en 10 x in mogen vallen. Heeft in totaal een 1003 minuten gemaakt en heeft 19 wedstrijden op de bank plaats mogen nemen. Hier kijk ik toch echt van Geel op aan die ouwe Feyenoorders terughaalt in de hoop dat ze weer kunnen brengen wat ze ooit eens deden. En in dit geval voor een huursom van 1 miljoen.
 
FCRRR
 
1
18 februari 2019 om 18:03
Ik was er een van die dacht dat Clasie beter of in ieder geval niet slechter zou zijn geworden, maar wat heb ik me vergist. Wat heb ik el Ahmadi onderschat als ik nu zie wat Vilhena en Clasie laten zien in vergelijking met toen ze met hem op het veld stonden.
 
Feyepool
 
8
18 februari 2019 om 11:45
Groot gelijk. Villena en Clasie samen dat de reden dat Feyenoord in 2013/2014 het zo matig deed. In dat jaar hadden zeker tot de laatste dag mee moeten doen mer het kampioenschap. Villena kan je totaal niet meer motiveren en dat je terug in zijn nonchalance. Over Clasie hoef ik niet te beginnen. Voeg werkelijk niets toe. Voorheen konden we bouwen op zijn gif en passing naar voren, maar dat zie je ook niet terug. Het is ook schandalig dat deze twee altijd slecht mogen spelen en nooit gewisseld worden. Niet dat er iemand direct beter is, maar zolang je niets uitprobeert weet je het maar nooit!
 
LeidseHood
 
2
18 februari 2019 om 12:46
Ik vond Ayoub gisteren beter aan de bal en met meer lef spelen. Deed ook een aantal domme dingen, maar slechter dan Clasie en Vilhena kon toch al niet.
 
FCRRR
 
0
18 februari 2019 om 18:07
Ik ben ook niet zo weg van Ayoub, nu speel je met drie middenvelders van 1.60 m dat kan echt tenzij ze Xavi en Iniesta heten al waren die zelfs nog wat groter. Die Memisivic oid had een topmiddag won ieder duel van die kleine kereltjes.
 
Skipster
 
23
18 februari 2019 om 11:56
Kunnen we ook de complimenten geven aan de verdediging van Groningen afgelopen wedstrijd? Elke mogelijke aanval van feyenoord werd in de kiem gesmoord. Goeie tackles van zeefuik en te wierik en Chabot die Jorgensen in zijn broekzak had.
 
LeidseHood
 
4
18 februari 2019 om 12:47
Chabot is een gekke speler, verdedigend goed ook in de lucht en over de grond, maar aan de bal echt abominabel zwak. Maar je hebt gelijk, ze deden het goed.
 
Spijkenisser
 
2
18 februari 2019 om 14:02
Als Feyenoordsupporter deed het gisteren veel pijn om te kijken en om te blijven kijken kostte veel moeite. Je kon in tranen of lachen uitbarsten bij het zien van de statistieken van Jörgensen hoeveel minuten per doelpunt nodig zijn sinds zijn komst.... Man man man, zijn achteruitgang kenmerkt wel de hele achteruitgang.
 
Grunniger
 
1
18 februari 2019 om 14:14
Wel makkelijk om elke keer Jörgensen af te branden, maar gisteren was heel Feyenoord nergens te bekennen, en zo ook Jörgensen die ook werkelijk geen enkele fatsoenlijke bal heeft gekregen van zijn medespelers.
 
FCRRR
 
0
18 februari 2019 om 18:09
Spijker op zijn kop, moet hij zelf de ballen gaan halen dan bij van Beek of Clasie die op een lijn mekaar de ballen toe speelden? Zag het Berghuis wel een paar keer doen die was het echt zat volgens mij.
 
Painhurtzz
 
0
18 februari 2019 om 19:38
Van Geel loopt 15 jaar achter, die durft niet gek te doen en mee te gaan in de ontwikkelingen en gekte van het voetbal vandaag de dag. Zo'n Sinisterra wordt gescout onder druk van het publiek. Onder Van Geel is de scouting ver ondermaats en is de eigen jeugdopleiding, een paar jaar geleden nog een van de beste ter wereld, ook in mekaar aan het storten. Dat Brands (nu de jong(?)) en Overmars interesse krijgen van PL teams is een beloning voor de uitstekende structuur bij ajax en psv. Deze twee ploegen gaan nu meeliften op de hyperinflatie in het voetbal en zullen weer mee gaan tellen voor het wereldvoetbal, maar Feyenoord zal hier met de huidige gang van zaken jaren achteraan lopen...