KNVB bezorgt Kuipers mijlpaal met aanstelling voor Ajax - PSV
Maandag, 4 januari 2021 om 12:33

De topper tussen Ajax en PSV van aanstaande zondag staat onder leiding van Björn Kuipers, zo heeft de KNVB maandagmiddag wereldkundig gemaakt. De Nederlandse toparbiter wordt in de Johan Cruijff ArenA geassisteerd door Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. De aftrap van het duel der titelkandidaten in Amsterdam begint zondagmiddag om 16.45 uur. Koploper Ajax begint met een punt voorsprong op PSV (34 om 33) aan de tweede seizoenshelft.

Voor Kuipers is het de tiende keer dat de KNVB hem naar de topper tussen Ajax en PSV stuurt. De laatste keer dateert uit het seizoen 2019/20, toen de Amsterdamse club op eigen veld met 1-0 te sterk bleek voor de bezoekers uit Eindhoven. Ruim twee maanden later, in april 2020, werd het Eredivisie-seizoen definitief stilgelegd vanwege de coronacrisis. Het is de de eerste keer dat Ajax en PSV elkaar in deze jaargang treffen in competitieverband.

De KNVB heeft Dennis Higler aangesteld voor de stadsderby tussen Sparta Rotterdam en Feyenoord, die zondag enkele uren (om 12.15 uur) vóór de ontmoeting tussen Ajax en PSV op het programma staat. Een dag eerder is Danny Makkelie de scheidsrechter bij de uitwedstrijd van nummer vier Vitesse tegen Heracles Almelo. Eerder deze maandag kwam naar buiten dat Makkelie één van de zeven arbiters is bij het WK voor clubteams.

De topscheidsrechter uit Nederland is de enige afgevaardigde uit Europa voor het toernooi dat tussen 1 en 11 februari plaatsvindt in Qatar. Makkelie neemt zijn vaste assistenten Hessel Steegstra en Mario Diks mee, terwijl Kevin Blom en Jochem Kamphuis als VAR zullen fungeren. Vanwege de strenge gezondheidsregels dienen de Nederlanders zich een week voor aanvang al te melden in Qatar. Het deelnemersveld is overigens nog niet compleet. Alleen Champions League-winnaar Bayern München, Auckland City en Al-Duhail zijn reeds zeker van deelname aan het WK voor clubs.

Meer nieuws
   
08:34
08:34
Spaans talent op proef bij Feyenoord; ook Ajax en Barcelona tonen interesse
0
   
08:00
08:00
Van der Vaart kan grap over Cillessen niet laten na curieus penaltymoment
24
   
07:36
07:36
Perez: 'Vorig jaar wilde Man United hem hebben, nu gaat niemand hem halen'
10
   
06:41
06:41
Komst Potter wordt moeilijk; Ajax neigt door te schakelen naar volgende trainer
34
   
06:30
06:30
Professionele liplezer onthult wat Mohamed Salah tijdens clash tegen Klopp zei
15
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (19)

 
Parelmoer94
 
2
4 januari 2021 om 12:56
Heb er zin in! Ik ben erg benieuwd wie van de 2 het fitste is. Bij Ajax komen weer spelers terug, en aan de andere kant heeft Schmidt het slim gedaan om spelers vroeg te wisselen om zo een fitte selectie te behouden (met wat geluk er bij, in sommige wedstrijden).
 
PaulR_1982
 
9
4 januari 2021 om 13:12
Hij heeft heel erg geluk gehad. Ik vind dat Ten Hag het slimmer heeft gedaan. Ajax speelt elke wedstrijd met 2 á 3 andere spelers in de basis, zo hou je iedereen tevreden en krijgen sommige spelers ook gewoon extra rust. PSV wisselt vaak in het laatste half uur een paar spelers. Die 30 minuten zorgt niet voor heel veel extra rust. Bovendien is PSV op deze wijze ook een aantal keer ontsnapt aan punt verlies. En de wedstrijd dat PSV opeens met 8 andere spelers speelde was echt dramatisch en daar kwam PSV ook een aantal keer goed weg, ondanks de 4-0 uitslag.
 
rubentje13
 
6
4 januari 2021 om 13:20
3x 30 minuten is gewoon 1 wedstrijd, dus je zou kunnen zeggen dat de belangrijkste spelers van PSV 1 wedstrijd minder in de benen hebben en daarom fitter zijn. Persoonlijk was ik echter niet zo'n fan van deze manier van wisselen omdat je steeds 1/3 van de wedstrijden met een elftal speelde dat gewoon 2 klasses minder was. Ik denk overigens wel dat de fitheid van de spelers de doorslag gaat geven de wedstrijd, want de selecties van beide ploegen ontlopen elkaar kwalitatief nauwelijks.
 
PaulR_1982
 
1
4 januari 2021 om 13:41
Ja, je redenatie is leuk, maar ik denk niet dat het zo werkt. Met dit wedstrijdprogramma komen de spelers elke 3 á 4 dagen in actie. Het feit dat ze wel 60 minuten spelen en 30 minuten niet geeft ze niet de rust als je een keer een volledige wedstrijd rust krijgen.
 
Andres13
 
2
4 januari 2021 om 13:44
PSV heeft natuurlijk een grote coronagolf gehad en had een lange blessurelijst. Dan valt bijna de hele bank weg en kun je nauwelijks meer wisselen. Dan kun je niet even 2 of 3 basisspelers rust gunnen, want dan is het verval te groot als Jong PSV spelers moeten opdraven. Zo soepel draait PSV ook niet om dat risico te nemen.
 
PaulR_1982
 
2
4 januari 2021 om 13:56
Klopt, maar waarom in 1 wedstrijd wel 8 andere spelers opstellen om de rest rust te gunnen? De hele redenatie van Schmidt vind ik heel bijzonder. Backs als Max en Dumfries de ene wedstrijd alle 2 90 minuten laten spelen en de andere wedstrijd wel alle 2 wisselen en dan klagen over het feit dat de invallers daarna geen diepgang meer hadden. Tja, misschien moet je er dan voor kiezen om of Max of Dumfries te wisselen en niet alle 2 tegelijkertijd.
 
Nr.11
 
0
4 januari 2021 om 17:53
Inderdaad. Ik vind ook dat Ten Hag het beter heeft aan gepakt PSV heeft vaak met de hakken over sloot moeten spelen door zijn beleid
 
Master D
 
21
4 januari 2021 om 12:56
Gadverdamme weer die Kuipers. Zijn beiden ploegen weer volledig afhankelijk van de VAR omdat Kuipers zelf tijdens dit soort wedstrijden nooit iets ziet of zelf een besluit durft te nemen. Voorbeelden zijn legio. Rode kaart voor St Juste die hij niet zonder VAR gaf, rode kaart Mazraoui die hij niet zonder VAR gaf, Penalty voor Neres die hij niet zonder VAR gaf of vorig seizoen toen hij ook geen penalty aan Dest toen hij vol onderuit werd gelopen in de 16. Toen was Nijhuis de VAR en ja, die grijpt nooit in.
 
mickey12
 
1
4 januari 2021 om 13:07
Dat moment van Dest was inderdaad lachwekkend dat er geen penalty wer gegeven. Het contactmoment met neres was echter zo licht dat ik wel snapte dat hij daar geen penalty voor gaf of in ieder geval niet meteen had gezien. En ook die rode kaart van mazroui zijn er ook heel weinig scheidsrechters die meteen op eigen houtje rood geven.
 
Master D
 
0
4 januari 2021 om 13:23
Die van Neres was nog wel te begrijpen inderdaad. Die van Mazraoui zag ik vanaf de tribune meteen dat het rood was had hijzelf ook mogen zien zonder Var. Gaat mij meer om de optelsom dat hij in 3 topwedstrijden in de Arena gewoon 3x naar het schermpje is geroepen omdat ie een situatie verkeerd beoordeeld en de 4e keer had ie ook naar het scherm gemoeten. Ik vind dat je als scheidsrechter ook zelf wel iets mag zien. Als je zo vaak in topwedstrijden gecorrigeerd dient te worden, fluit je gewoon niet genoeg.
 
JoshuaK_
 
0
4 januari 2021 om 13:27
Kuipers is inderdaad een verschrikking die iets te veel in zichzelf is gaan geloven, helaas zijn de alternatieven niet beter. Makkelie, Nijhuis, Higler etc zijn allemaal waardeloze scheidsrechter die met regelmaat fouten maken. Ik kan niet wachten tot deze generatie scheidsrechters met pensioen gaat.
 
Streepan
 
2
4 januari 2021 om 13:57
Wat maakt het uit of Kuipers of de VAR de beslissing neemt? Zolang de beslissing maar eerlijk is toch?
 
Master D
 
8
4 januari 2021 om 14:11
En laat dat aspect bij de VAR dramatisch zijn dit seizoen. Er zijn al 7 rode kaarten geseponeerd omdat de VAR zat te slapen. Kan mij nog RKC - PSV herinneren waarin de scheidsrechter en VAR er ook 3x naast zaten. Zowel bij penalty's die wel gegeven en die ze niet gaven. Een VAR is er ter ondersteuning en niet zoals Kuipers hem gebruikt dat je alle lastige zaken laat doorvoetballen en dan wel hoort wat de man in Zeist er van vindt.
 
rubentje13
 
1
4 januari 2021 om 13:17
Lijkt mij de beste keuze. Ik denk dat de keuze van de Knvb tussen Makkelie en Kuipers moest gaan, dan ben ik toch wel blij dat ze Kuipers gekozen hebben. Makkelie voelt zich te groot in dit soort wedstrijden en bovendien kan ik vrij weinig goede wedstrijden van Makkelie herinneren als hij PSV floot.
 
Dirk_borst
 
8
4 januari 2021 om 13:24
Logische keuze de topwedstrijd in de Eredivisie verdient een top scheidsrechter. En Kuijpers is op dit moment in mijn ogen nog steeds de beste scheidsrechter van Nederland.
 
feye88
 
0
4 januari 2021 om 17:22
Makkelie is m wel voorbij gestreefd. Gaat als beste ter wereld met de var om. Kuipers is vaak matig in toppers. Maargoed dat zal dan wel betekenen dat makkelie de klassieker fluit
 
mitchajax020
 
0
4 januari 2021 om 13:26
Ben benieuwd, weet iemand al of Kudus kan spelen of is het te vroeg tegen psv
 
SpeedyAFC
 
1
4 januari 2021 om 13:57
Technisch gezien kan het maar of het wijs is om na maanden zonder wedstrijd meteen in de basis te beginnen, dat is wel te betwijfelen. Maar een invalbeurt moet zeker kunnen.
 
Aguerooo
 
0
4 januari 2021 om 13:49
Eindelijk weer eens Kuipers bij PSV. Na weken met Nijhuis, Makkelie en Blom werd dit echt wel tijd. Een neutrale scheids bij een topper, prima.