Koeman: 'Matthijs is daar als een van de weinigen goed in'
Maandag, 12 november 2018 om 16:45

Het Nederlands elftal neemt het in de komende tijd op tegen Frankrijk en Duitsland in de Nations League. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman staat momenteel, met een duel minder, vier punten achter op Frankrijk. De trainer heeft in de selectie een plekje ingeruimd voor Javairo Dilrosun. De aanvaller van Hertha BSC staat er positief op bij Koeman.

"We kregen een afmelding van Arnaut Danjuma Groeneveld dus we moesten op die positie iemand anders oproepen", legt Koeman maandagmiddag op een persconferentie de keuze voor Dilrosun uit. "De berichten vanuit Jong Oranje waren positief en ik heb hem zelf ook aan het werk gezien. Op basis daarvan hebben we hem geselecteerd."

Matthijs de Ligt zei na afloop van het met 1-7 gewonnen competitieduel van Ajax met Excelsior dat hij soms te weinig prikkels voelde bij een wedstrijd in de Eredivisie. "Ik kan me dat wel voorstellen, dat als jij Champions League speelt en daarna op Woudestein op kunstgras. Dan moet heel veel uit jezelf komen", reageert Koeman op de woorden van de verdediger van Ajax.

De intensiteit is anders, weet ook Koeman. "De tegenstand is in kwaliteit totaal anders, minder. Ik denk dat De Ligt een van weinigen is die daar heel goed in is en te allen tijde zich voorbereidt alsof het een finale is. Maar op een gegeven moment is zo'n speler toe aan een ander niveau. Helaas is dat steeds op jeugdigere leeftijd." Dat er nu wordt gesproken over een hegemonie van PSV en Ajax, kan de bondscoach enigszins begrijpen.

De spelers van de twee topclubs ontwikkelen zich meer, aangezien men Champions League-voetbal speelt, aldus Koeman. "Daar ontwikkelen zij zichzelf individueel en als team dusdanig, dat het voor de andere ploegen (in de Eredivisie, red.) helaas tegenhouden is. Ik denk niet dat andere clubs zwakker zijn dan vorig jaar, ik denk met name dat Ajax en PSV versterkt zijn en beter zijn."

Meer nieuws
   
23:04
23:04
V/d Vaart ziet belangrijkste man bij PSV: 'We onderschatten hoe goed hij is'
1
   
22:53
22:53
Heeft Sparta goud in handen? 'Hij kan zo bij Ajax, Feyenoord of PSV mee'
4
   
22:00
22:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
   
21:55
21:55
Kenneth Perez waarschuwt Arne Slot: 'Die komt geen lantaarnpaal voorbij'
18
   
21:55
21:55
Brighton ademt zelfspot en nomineert Burnley-speler voor Doelpunt van de Maand
1
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (40)

 
Master D
 
69
12 november 2018 om 17:04
Ik denk dat Ajax en PSV beter zijn geworden, maar dat de rest toch ook aanmerkelijk minder is geworden. Een AZ is er aantoonbaar op achteruit gegaan. FC Utrecht mist toch ook wel een speler met extra kwaliteiten als Labyad. FC Twente en Roda JC maken het Ajax en PSV doorgaans lastiger dan FC Emmen en de Graafschap. NAC had met Angelino en Manu Garcia 2 leuke spelers. Hun vervangers zijn minder. ADO heeft Johnson ook nog totaal niet kunnen vervangen. Dit Heerenveen zonder Odegaard is ook gewoon minder. Vitesse is met Kashia, Rashica en Mount toch ook gewoon de hele as kwijt geraakt in de afgelopen 12 maanden en heeft daarvoor geen gelijkwaardige vervangers gehaald.
 
Xyzz
 
34
12 november 2018 om 17:41
En volgend seizoen zijn alle smaakmakers van Ajax en PSV weer verkocht en is het verschil weer een stuk kleiner. Lekker opportunistisch zijn de media.
 
Master D
 
19
12 november 2018 om 17:43
Klopt. Een Ajax gaat echt geen 2e de Ligt of Ziyech vinden die dat niveau meteen handhaven. Een PSV zal Lozano normaal gesproken vervangen door Malen. Die is ook nog wel een paar klasse minder.
 
Zytto34
 
5
12 november 2018 om 20:03
Ja en dan weer massaal klagen dat Ajax te weinig met de 70 miljoen voor De Ligt heeft gedaan.
 
Gaalmeister
 
15
12 november 2018 om 17:43
Het probleem is dat goede spelers uit de subtop snel worden weggekaapt en dat het ontzettend lastig is om goede vervangers te vinden, ook door de financiele situatie van deze clubs. Overigens moet er echt iets gebeuren in de Eredivisie. Ik zou toch nog echt voor een fusie met Belgie zijn. Een soort Super League van 14 clubs met meer uitdagingen voor de goede spelers. Ik snap de Ligt volledig in die zin. Met zo'n league gaan ook de kijkecijfers omhoog waardoor er meer financien beschikbaar zijn voor de grote clubs. Het is misschien hard om te zeggen, maar clubs als Excelsior, Emmen, Fortuna, Nac, Ado, zijn gewoon onnodige ballast voor onze zinkende competitie.
 
elninoo
 
8
12 november 2018 om 18:07
Ik ben het ermee eens. En dan gelijk een bekertoernooi toevoegen waar we zowel uit als thuis spelen. Dan leren ploegen gelijk hoe een knock-out-fase eraan toe gaat. Het klinkt misschien gek maar in Nederland zijn wij niet gewend knock-out rondes te spelen. Ik denk dat dat ook een reden is dat onze clubs zoveel moeite hebben met zich te plaatse voor Europees voetbal. Ze zijn het niet gewend maar in de meeste grote competities komt dit wel voor. Zo leer je een rondje overleven in Europa.
 
Master D
 
15
12 november 2018 om 18:15
Alsjeblieft niet samengaan met die oplichters uit Belgie, waarvan we niet weten welke wedstrijden er allemaal gefixt zijn door de zogenaamde topscheidsrechters die nu in gevangenis zitten. Dat Standard Luik stelde ook niks voor. Als je daar structureel tegen speelt gaan de spelers als De Ligt, Frenkie de Jong, Lozano, Bergwijn, etc. er ook niks tegen leren.
 
wyzijnkampioen
 
5
12 november 2018 om 18:36
Matchfixing is niet alleen in probleem in Belgiƫ. Ook in Nederland hebben we matchfixing gehad. Dus geen goede reden om niet met hun samen te voegen. Standard zal meestal winnen van clubs als Heerenveen en Vitesse dus ze zijn ook weer niet zo slecht als jij beweert.
 
Master D
 
3
12 november 2018 om 19:08
In welke westerse omringende landen zijn er nog meer topscheidsrechters, trainers van topclubs, clubvoorzitters gearresteerd? Jij vindt dat schijnbaar acceptabel. Ik vind dat je daar nooit mee geassocieerd moet willen worden.
 
wyzijnkampioen
 
1
12 november 2018 om 19:13
Ik vind matchfixing absoluut niet acceptabel we hebben het in Nederland zelf ook gehad. Weliswaar niet in die mate als in Belgiƫ maar met een betere organisatie moet het mogelijk zijn om een eerlijke gecombineerde competitie uit te kunnen voeren.
 
VBD79
 
0
12 november 2018 om 20:25
Je hebt toch al de play offs? Is knock out systeem
 
elninoo
 
0
12 november 2018 om 23:38
Ja van die twee potjes per jaar die de subtoppers en middenmoot tegen elkaar spelen gaan onze topclubs en subtop echt beter presteren in Europa. Ik heb het over stelselmatig knock-out voetbal bijvoorbeeld vanaf de laatste 32 in het bekertoernooi. Uit en thuis. Dan leer je omgaan met de druk die het met zich meebrengt en bouw je ervaring op. Niet een wedstrijd Pec Zwolle tegen Groningen om een plekje in de vierde voorronde van de Europa League. Gewoon laatste 16 NL en laatste 16 BE tegen elkaar laten knallen.
 
Sammerens
 
4
12 november 2018 om 20:05
Rashica was gedurende het vorige seizoen al weg natuurlijk. Stond daarnaast niet in de as. Miazga en Kashia zijn natuurlijk wel weg en de vervangers zijn minder. Voor de rest heeft Vitesse toch vooral pech met blessures. Musonda zou voor de Eredivisie een geweldenaar zijn normaal gesproken, maar raakte helaas al langdurig geblesseerd voordat hij van waarde kon zijn. Geen onwaardige vervanger voor Mount normaal gesproken.Met Gong een talentvolle buitenspeler gehaald. Direct lang uitgeschakeld.Topscorer Matavs was uitstekend begonnen aan het seizoen. Langdurig geblesseerd geraakt.Bero vind ik ook een prima versterking voor Vitesse. Beter dan een Bruns die nu nauwelijks meer aan de bak komt. Eduardo is ook de een flinke upgrade ten opzichte van Pasveer.Al met al is Vitesse er volgens mij niet op achteruit gegaan, ware het niet dat ze dus veel blessures hebben/hadden.
 
roel_1988
 
1
12 november 2018 om 20:29
en toch hebben de nieuwe clubs al behoorlijk wat punten verzameld..
 
Cameo123
 
82
12 november 2018 om 17:13
Als Ajax en PSV in het verleden moeite hadden met een tegenstander hoorde je altijd "vroeger werd zo'n ploeg met 5-0 opgerold, de nivellering is daar". Nu worden tegenstanders opgerold en is het ook weer niet goed.
 
bombanera99
 
7
12 november 2018 om 17:24
Het is inderdaad nooit goed omdat ze relevant moeten blijven. Iedereen praat elkaar nu ook na over het niveauverschil tussen de teams. Iedereen wil de strateeg en de man met visie op tv uithangen voor de eigen ego. Het niveauverschil is helemaal niet zo groot. De trainers van de mindere teams geven de doelpunten cadeau omdat ze hun elftal tegen de natuur in laten voetballen. Ten koste van alles "schijn opbouwen". Een beetje pressing en er valt een doelpunt uit de gegenpressing. Zowel Ajax en PSV hebben ontzettend veel moeite om een verdediging aan de bal kapot te spelen. 80% van de doelpunten valt uit een onderschepping wanneer alles open ligt omdat men breed staat voor een "verzorgde opbouw". Maar dit soort dingen wordt nooit geanalyseerd in Nederland. Gouden regel invoeren om geen breedteballen meer te spelen bij pressing tegenstander. Een station in de diepte overslaan over de grond en als het niet kan door de lucht. Het wordt PSV en Ajax makkelijk gemaakt door domme keuzes van de trainers.
 
JJvH91
 
4
12 november 2018 om 17:38
Hoewel ik het met je eens ben, wil ik toch een nuance aanbrengen: De 'vroeger werd zo'n ploeg met 5-0 opgerold' commentaren betroffen vaak de zwakkere broeders van de competitie. Het verschil met nu is dat een 5-0 ook mogelijk blijkt tegen gerenommeerde subtoppers. Ajax en PSV zijn wat sterker geworden, de onderkant van de competitie is niet veel verzwakt, denk ik, maar de subtop is dit jaar vooral ook een beejte ingekakt.
 
DonCoXxX
 
7
12 november 2018 om 18:12
@jjvh91, ik wil je nog wel helpen met je nuance. Niet alle clubs waren tot in de jaren 80 clubs met louter fullprofs. Als Derksen, Gijp en van Hanegem met dergelijke verhalen komen, dan zeggen ze er niet bij dat ze in die gevallen tegen semiprofs speelden, Mensen die `s morgen naar hun werk gingen en enkele avonden in de week trainden; net als de amateurs. Overigens was Derksen zelfs zo`n semiprof. Hij werkte voordat hij bij VI kwam bij plaatselijke suffertjes en enkele landelijke dagbladen. Daarom zegt het me niet zoveel als Willem en Gijp zeggen dat ze de zondag na een Europese wedstrijd De Graafschap met 7-0 van de mat poetsten. Kunst, ze speelden tegen een postbode, een slager, een timmerman, een hovenier en een student geneeskunde, die af en toe eens trainde. On topic: ik ben heel blij met Mathijs, ik vind hem een hele goede speler, maar Mathijs maakt nog steeds teveel fouten om naar Barca, City of Real te kunnen vertrekken. Hij maakt gisteren een enorme blunder in zijn verkeerde en onnodige bodycheck op die Ijslander, waarna de tegengoal viel. Die goal kwam op zijn conto. Als je dat bij een topclub doet, zit je ernaast. Hij maakte overigens meer fouten die een heersende verdediger niet zou maken, waar meer goals uit hadden kunnen vallen. Voorbeeldje dat hij zich in de 6e minuut kinderlijk laat wegzetten in een corner, waarna een dodelijke counter volgde, wat 1-0 had moeten zijn. Daarom ben ik niet zo gecharmeerd van de vele veren in zijn reet; hij geloofde het zo te horen zelf dat hij te goed was voor de Eredivisie, terwijl hij zoals ik al zei erg kritisch had moeten zijn op zichzelf. Hij is echt nog niet klaar voor het grote werk.
 
erodinho
 
1
12 november 2018 om 19:45
Sja welkom in Nederland waarin niks goed is en mag zijn. Nu doen wij mee met de CL, maar klagen dat PSV geen punten pakt. Wij in Nederland kijken altijd naar wat er slecht gaat en vergeten bijna wat er WEL goed gaat. Misschien moet men minder bier drinken in dit land, want depressieve gedachte hakt erin hier in dit land.
 
kleinegeneraa7
 
3
12 november 2018 om 17:23
Ik vind ook dat de echte toptalenten gewoon naar het buitenland moeten gaan. Het niveau is hier gewoon te laag en verder ontwikkelen op plastic veldjes draagt ook niet bij aan de ontwikkeling. Ronald de Boer opperde dit een paar jaar geleden ook al. Lang blijven in Nederland wordt hier door sommige als heilig verklaard en wordt gezien als enige manier om uiteindelijk te slagen in de top. Onze toptalenten worden echt niet beter van elk weekend met een paar doelpunten verschil winnen. Ik heb het hier niet over de modale talentjes zoals Vilhena, Van de Beek, Karsdorp, Tete en dergelijke, maar over de echte toptalenten zoals nu een De Ligt. Als die vorig jaar was vertrokken naar een Engelse middenmotor had die het ook gered, en had die nu wekelijks tegen echte topclubs gespeeld.
 
Matjeq
 
2
12 november 2018 om 17:54
Deels mee eens, maar je moet niet vergeten dat De Ligt nu dalijk als somebody binnenkomt bij een andere club. Aanvoerder Ajax. Ongetwiste basisspeler Nederlands Elftal en hij speelt Champions League nu. Misschien wordt hij ook nog wel kampioen
 
kleinegeneraa7
 
1
12 november 2018 om 18:12
Dat is van belang wanneer die de stap maakt naar de absolute top, maar in de middenmoot van bijvoorbeeld Engeland spelen heel veel nobodys.
 
Xyzz
 
0
12 november 2018 om 18:12
Hoeveel echte toptalenten hebben we hier nou? Meestal gaat de discussie over 16-jarige jochies die lekker tegen een balletje kunnen trappen en er dan voor kiezen om te verkassen naar een absolute topclub waar geen enkele kans is om direct door te breken. Als je zoals De Ligt aantoont het niveau van Ajax 1 al te zijn ontstegen dan zullen er weinig mensen beweren dat hij per se nog langer in de eredivisie moet blijven.
 
Asoccer
 
7
12 november 2018 om 17:26
Jajoh. Gewoon roepen wat je wilt. Als het over Matthijs of Frenkie gaat, laat iedereen je toch. Noem dan namen van mensen die het niet doen. Kijken of je het dan op iets baseert anders dan hype
 
Sanderr
 
22
12 november 2018 om 17:30
Wat bedoel je hier nou mee te zeggen want hier is echt geen touw aan vast te knopen? Je denkt dat de bondscoach op basis van 'hype' iets over zijn spelers zegt, of?
 
bombanera99
 
8
12 november 2018 om 17:28
Dat heeft Koeman goed gezien. De Ligt ging gisteren het duel in tegen de Ijslander met de gretigheid van een CL finale. Gretigheid is niet altijd verstandig.
 
Xyzz
 
7
12 november 2018 om 18:16
Was gewoon een prima verdedigende actie, alleen werd hij gehaakt.
 
marocberkane
 
13
12 november 2018 om 18:24
@xyzz, Dit soort reacties snap ik nooit zo goed. Iedereen is het erover eens dat de Ligt een groot talent is, maar als die een fout maakt dan mag dat ook gewoon gezegd worden hoor. Hij hoeft niet altijd beschermd te worden. Tegen Duitsland was precies hetzelfde het geval. Toen stapelde hij fout op fout en na afloop roepen alle ajacieden dat het de schuld was van Dumfries, De Roon, etc. Hij wordt er echt niet beter van als die altijd maar wordt bewierookt. Dat zal in het buitenland ook niet het geval zijn.
 
Xyzz
 
3
12 november 2018 om 18:35
Misschien moet je de actie nog eens goed bekijken en snap je mijn reactie dan beter. Wat doet hij fout dan volgens jou?
 
marocberkane
 
9
12 november 2018 om 18:46
Hij laat zich heel makkelijk wegzetten door die spits van Excelsior die misschien 20 kilo minder weegt dan hem. Daarnaast zegt het toch genoeg dat de Ligt zelf aangeeft dat het een fout van hem was.
 
Xyzz
 
5
12 november 2018 om 19:18
Hij laat zich wegzetten? Heb je het uberhaupt wel gezien? Hij zet die spits van de bal af en struikelt vervolgens over zijn been. Nogmaals, kijk het gewoon even terug. Edit: typisch voor hoe mensen elkaar nalullen. Marocberkane toont aan geen idee te hebben waar hij het over heeft en krijgt massaal duimpjes omhoog.
 
Marchello020
 
6
12 november 2018 om 18:07
"maar op een gegeven moment is zo'n speler toe aan een ander niveau. Helaas is dat steeds op jeugdigere leeftijd" Helaas? Dat is toch juist een goede ontwikkeling, als je kijkt naar het niveau van de speler? Of wil je daarmee alleen het niveau van de eredivisie aangeven? In dat geval: het feit dat Matthijs op zijn 17e al meedraaide en op zijn 19e de eredivisie al bijna is ontgroeid zegt meer over deze jongen dan over het niveau In Engeland mag je op je 17e de kleedkamers schoonmaken Dan heeft de eredivisie toch zijn charme
 
Xyzz
 
0
12 november 2018 om 18:18
Het doelt natuurlijk op de Eredivisie en spreekt in dat geval niet specifiek over De Ligt.
 
wyzijnkampioen
 
2
12 november 2018 om 18:39
Een goede reden dus om de BeneLiga in te voeren zodat talenten als De Ligt en Frenkie De Jong en toptalenten die daarna komen nog genoeg uitdaging zien om zichzelf hier door te ontwikkelen.
 
bolhuis17
 
0
12 november 2018 om 22:56
Beneliga zal zijn voor en nadelen hebben.als Ajax geregeld Champions legue speelt zie ik er de noodzaak niet van in.