PSV en hoofd jeugdopleidingen na één seizoen uit elkaar
Vrijdag, 15 juni 2018 om 11:37

Er komt per direct een einde aan de samenwerking tussen hoofd jeugdopleidingen Pascal Jansen en PSV, zo maakt de club via officiële kanalen bekend. De 45-jarige Jansen heeft zijn eerste seizoen als eindverantwoordelijke voor de academie van de Eindhovenaren achter de rug, maar is tot de conclusie gekomen dat hij liever als trainer actief wil zijn.

"Ondanks dat ik een mooi jaar als hoofd jeugdopleidingen heb gehad, moet ik toch constateren dat het trainerschap, het dagelijks werken met een groep, dichter bij me staat", zegt Jansen op de website van PSV. Naar eigen zeggen heeft hij hierover gesproken met Marcel Brands en Toon Gerbrands. "Uiteindelijk is ontbinding van mijn contract de uitkomst. Ik dank PSV voor vijf prachtige jaren. Ze hebben me hier de kans gegeven om mezelf te ontwikkelen als trainer en beleidsmaker."

Jansen was sinds 2013 werkzaam bij PSV, waar hij eerst de Onder-19 en het beloftenteam onder zijn hoede had. Vorige zomer volgde hij Art Langeler op als hoofd jeugdopleidingen van de Eindhovenaren. Eerder werkte Jansen bij Sparta Rotterdam, Vitesse, Al-Wahda, Al-Jazeera en HFC Haarlem. Hij hoopt nu dus weer ergens aan de slag te kunnen gaan als trainer, terwijl PSV op zoek gaat naar een opvolger.

Per 1 augustus moet er een nieuwe hoofd jeugdopleidingen worden aangesteld, zo laat algemeen directeur Gerbrands weten. Het is nog onduidelijk wie de vertrekkende Jansen moet gaan opvolgen bij PSV.

Meer nieuws
   
23:04
23:04
V/d Vaart ziet belangrijkste man bij PSV: 'We onderschatten hoe goed hij is'
2
   
22:53
22:53
Heeft Sparta goud in handen? 'Hij kan zo bij Ajax, Feyenoord of PSV mee'
5
   
22:00
22:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
   
21:55
21:55
Kenneth Perez waarschuwt Arne Slot: 'Die komt geen lantaarnpaal voorbij'
18
   
21:55
21:55
Brighton ademt zelfspot en nomineert Burnley-speler voor Doelpunt van de Maand
1
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (27)

 
Doeltrap
 
15
15 juni 2018 om 12:03
Wim Jonk benaderen? Zal voor PSV wel een goeie zijn en kent het werk. Tevens is het van belang dat iemand het doet, die een jaar of 10 wil blijven zitten op die post.
 
origineel
 
9
15 juni 2018 om 12:14
Na alles wat er bij Ajax gebeurd is kan ik me niet voorstellen dat hij tevreden zou zijn bij Psv, die bieden de eigen jeugd toch minder kansen. Iets wat hij bij Ajax al teleurstellend vond.
 
Scotsman
 
5
15 juni 2018 om 12:17
Cocu gaat waarschijnlijk toch op korte termijn weg. Als PSV slim is koppelen ze Jonk als hoofd jeugdopleiding dus aan een trainer die meer jeugd wil laten doorbreken.Overigens zit er behoorlijk wat eigen jeugd in de selectie van PSV.
 
Voetbalimpact
 
3
15 juni 2018 om 12:22
Ging er meer om de transfer bij Jonk. Zon Isimat en Luckassen krijgen veel meer speeltijd dan een Obispo. Daar kon Jonk slecht tegen, echter zou dit veel minder het geval zijn bij PSV dan bij Ajax.
 
Constant kante
 
9
15 juni 2018 om 12:23
origineel PSV biedt jeugd minder kansen, maar als je de afgelopen seizoenen een beetje had opgelet, en zeker het afgelopen seizoen, dan had je kunnen zien dat er meer jeugdspelers dan ooit kansen krijgen bij Psv. Sterker, sinds 2013 zie je gewoon dat de doelstelling om de helft van de selectie uit jeugdspelers te laten bestaan dichtbij is. En dat het bij Ajax allemaal op een echec is geëindigd, wil niet zeggen dat Jonk niet succesvol zou kunnen zijn bij Psv.
 
Doeltrap
 
3
15 juni 2018 om 12:26
PSV begint langzaam aan wat jeugd toe te passen. Als Jonk nu eens 10 jaar op die plek gaat zitten en de opleiding afstemt op zijn ideeën, in samen spraak met wat de club wil, dus 1 koers over een langere periode, die afgestemd is op het eerst. Dan zal er structureel spelers doorbreken, spelers die precies passen, zoals PSV wil spelen. Je kan niet de strategie van Cruyff en Ajax vergelijken met elkaar. Ajax lijdt al tientallen jaren spelers op, van wereld niveau, de basis van de club Ajax is de jeugd. Bij PSV hebben ze jaren niet echt omgekeken naar de jeugd, nu ze inzien dat het noodzaak is, stroomt er jeugd door. Ik denk juist dat Jonk er wel voldoening uit kan halen, wanneer er elk jaar 2 a 3 talenten doorstromen, die speelklaar zijn voor PSV en na 4 a 5 jaar van de hand worden gedaan voor tientallen miljoenen. Door er iemand langdurig te laten zitten, gaat het structureel omhoog en ik denk dat Jonk de aangewezen persoon is, dit te doen. Hij kent de club en de verwachtingen bij Psv.
 
Kohaku
 
2
15 juni 2018 om 12:40
De jeugd krijgt kansen gemoeg maar dan moeten ze wel kwaliteit genoeg hebben voor het eerste. Ook bij Ajax haalt maar een heel klein deel van de jeugdopleiding het eerste.
 
Constant kante
 
1
15 juni 2018 om 12:45
Doeltrap Mee eens! Jonk is iemand die bij uitstek ook de opleiding van die jeugdspelers zelf vorm kan geven en ze daarna kan laten doorstromen naar de A selectie. Zoals je zegt, als je er één of twee per seizoen aflevert in de selectie, dan heb je dat gewoon uitstekend gedaan, als je bedenkt dat 98% van álle jeugdspelers die bij de topclubs spelen uiteindelijk nooit speelminnuten krijgen in het eerste!! Het is gewoon zaak om duidelijke afspraken te maken met Jonk, de kaders en doelstellingen van PSV als club met de jeugd, om daarna Jonk, als hij die kaders en doelstellingen onderschrijft, verder de vrije hand te geven om die doelstellingen te verwezenlijken. Dat het bij Ajax allemaal is mislukt en zo'n rare bende is geworden, dat wil niet zeggen dat dit bij PSV ook gebeurt. PSV heeft geen fluwelen revolutie die ook nog meespeelt, geen bestuursraad met egootjes die allemaal voor eigen gewin staan te preken, vijfde collonnes die aan stoelpoten zagen, grote nationale kranten die hetzij het ene kamp steunen danwel het andere kamp en weet ik wat allemaal. PSV is gewoon een rustige provincieclub maar wel eentje die weet hoe je successen behaalt en hoe je die successen ook structureel kunt behalen, zonder het eigen karakter en het karakter van de regio te verloochenen. Volgens mij kan Jonk prima werken binnen die atmosfeer.
 
Scotsman
 
1
15 juni 2018 om 12:16
Wim Jonk is wat mij betreft de perfecte kandidaat. Leek mij altijd de enige die de filosofie van Cruijff echt begreep en nastreefte tijdens de fluwelen revolutie.
 
gomes1psv
 
2
15 juni 2018 om 12:54
Noem eens een tweede of derde optie dan. Volgens mij is Jonk gewoon de meest bekende optie voor een functie als deze. Er is hier echt geen hond die weet hoe Jonk werkt, met wie hij wil werken en of dit aansluit bij Psv's manier van opleiden. Want vergeet niet dat PSV al jaren geleden zijn jeugdopleiding een boost heeft gegeven. Iedereen praat elkaar hier na dat het Jonk moet worden, maar op basis waarvan? Op basis waarvan past Jonk dan zo goed bij Psv's opleidingskader?
 
surreal
 
5
15 juni 2018 om 12:18
Als hij bij Ajax al een onwerkbare situatie creëert omdat hij vind dat daar niet genoeg gebeurd met de jeugd hoe lamg houd hij het dan bij psv vol? 2 weken? Nee hij zou daar totaal niet passen.
 
Scotsman
 
4
15 juni 2018 om 12:20
Volgens mij was het probleem bij Ajax vooral dat hij vond dat de aankopen niet beter waren dan de jeugd die klaar stond. Vind dat wel een erg belangrijk nuanceverschil.
 
Voetbalimpact
 
0
15 juni 2018 om 12:24
Dat vond hij bij een aantal aankopen, maar Jonk sloeg hierin echt door. Jonk vond bijvoorbeeld ook dat spelers van 16 jaar geen contract kregen, omdat ze loyaliteit naar de club moesten laten zien. Dat heeft Ajax geweten met Dilrosun en TFM.
 
Constant kante
 
1
15 juni 2018 om 12:21
Wim Jonk is inderdaad een bijzonder geschikte kandidaat! Mooi dat je die naam noemt, want ik heb hier eerder al eens geroepen dat PSV er goed aan zou doen om hem binnen te halen voor de jeugdopleiding. Heeft bovendien ook een verleden bij Psv, dus dat kan prima werken.
 
gomes1psv
 
0
15 juni 2018 om 12:56
Bizar hoe opportuun dit is zeg. PSV verleden = geschikt? Dat hielp pakweg Huub Stevens niet bij zijn terugkeer als trainer...
 
Constant kante
 
1
15 juni 2018 om 13:00
"psv verleden = geschikt?" Zucht....... Neen. Ik zei: "heeft bovendien ook een verleden bij Psv" Ben je in staat die nuance te zien, of wil jij altijd overal alleen maar kort door een bocht om puntjes te maken die ik niet maak? Wim Jonk is geschikt omdat het een uitstekend jeugdtrainer is en dus voor een professionele organisatie, zoals Psv, die topcoaches wil binnen haar toporganisatie van onschatbare waarde kan zijn. Dat hij daarnaast ook nog eens bij de club gespeeld heeft, en succesvol, is dan 'bovendien ook nog' een bijkomend voordeel. Kun je het zo volgen gomes1psv? En wat is dan je reactie?
 
Maugaza
 
4
15 juni 2018 om 12:09
Tja, wat breekt er ook door bij Psv? Ik hoor je denken, helemaal niets, precies
 
psvgek95
 
42
15 juni 2018 om 12:12
Tja, waar zijn de laatste jaren de meeste kampioensfeestjes? Ik hoor je denken, heel veel, in Eindhoven
 
atleticofc
 
22
15 juni 2018 om 12:13
Loop maar weer te trollen. PSV heeft dit jaar standaard met 5 spelers uit opleiding in de basis gespeeld, en van de hele selectie was een speler of 12 uit de opleiding. Dus doe je ogen maar weer dicht en slaap lekker verder.
 
psvgek95
 
7
15 juni 2018 om 12:21
@atleti, Ach wat maakt het uit. PSV is financieel gezond, presteren veruit het beste in de ED, géén interne crisis en mogen hopen op gunstige CL loting. Dan is een jeugdspeler meer of minder in de basis wel het laatste waar ik mij zorgen om maak...
 
atleticofc
 
1
15 juni 2018 om 12:33
Alleen is de Technisch directeur weg, de Hoofd Jeugdopleiding is weg. De trainer gaat misschien weg. De beoogd opvolger zit momenteel nog op het WK waardoor die ook geen tijd heeft om zijn voorbereiding in kaart te brengen. Dus het is misschien geen interne crisis, maar chaos is het wel.
 
Kohaku
 
1
15 juni 2018 om 12:44
Hoezo chaos? Er is een nieuwe TD en de trainer is nog helemaal niet en gaat misschien ook niet weg. Er levert 1 persoon zijn contract in en het is meteen chaos?
 
Constant kante
 
2
15 juni 2018 om 12:48
atleticofc Klopt hoor, het is momenteel echt een chaos van jewelste bij Psv. Enorme puinhoop. Gelukkig maar, zou ik zeggen. Want stel je voor dat je club in september een piunhoop was, als er wedstrijden gespeeld moeten worden. Dát zou pas erg zijn. En verder, ik herinner me nog heel goed alle verhalen van begin dit seizoen en de puinhoop in Eindhoven bij Psv. Zouden het nog lastig gaan krijgen om 4e of zelfs 5e te worden en zo. En wie werd er kampioen? Precies! Dus, lang leve de puinhopen!!!
 
atleticofc
 
0
15 juni 2018 om 13:13
Alleen vorig jaar stond er wel een driehoek met Gerbrands, Brands en Cocu. Als er daar twee uit weg vallen dan is de situatie wel wat anders. Daarnaast is de kans groot dat er nog een stuk of 4 basisspelers vertrekken wat dus betekent dat je behalve een vrij nieuwe spelersgroep ook te maken hebt met een nieuwe trainer, plus waarschijnlijk nieuwe assistenten, en een nieuwe TD. Kortom, op veel gebieden wordt het wennen aan de nieuwe situatie. Zowel spelers, staf, TD als Hjo. Dat er veel intern opgelost kan worden scheelt al wel een hele slok, maar een nieuwe werkomgeving vraagt ook weer om gewenning.
 
atleticofc
 
4
15 juni 2018 om 12:12
Het was vorig jaar eigenlijk al belachelijk dat PSV koos voor deze Jansen, terwijl ze Bastiaan Riemersma in de opleiding hadden rond lopen die oa verantwoordelijk was voor het Fundament binnen Psv. Riemersma kende de hele organisatie. Was al jarenlang werkzaam binnen de jeugdopleiding terwijl Jansen "slechts" trainer was van de A en later Jong Psv. Riemersma zit inmiddels bij Willem 2 als Hjo. Misschien moeten ze hem terug vragen, anders denk ik Rene Meulensteen benaderen of anders Wim Jonk. Hyballa was ook een goede geweest, maar heeft zich net gecommiteerd aan de Duitse Bond.
 
Kaito
 
2
15 juni 2018 om 12:16
De jeugdopleiding blijft een soort vanity project voor Psv.. Er zijn veel aspecten wat beter moet, maar vooral de scouting voor de onderbouw is bijzonder slecht, Echt jammer hoor, want in die regio van Nederland zijn er veel talenten. Talenten die Ajax en Feyenoord niet mogen scouten.
 
Constant kante
 
0
15 juni 2018 om 13:02
Kaito Onderbouw??? Ajax haalt al een jaar of tien vooral heel erg veel spelers in de leeftijdscategorie 14-17 jaar, omdat die spelers vaak al habben laten zien echt kwaliteiten te hebben en potentie, in plaats van spelertjes van 8-12, waar je dat veel minder goed kunt zien en de onzekerheidsfactor nog vele malen groter is dan bij een 16 jarige. Dus waarom zou je je moeten focussen op de onderbouw? Vergeet niet dat spelers pas op hun 16e rechtsgeldig een contract mogen ondertekenen bij profclubs.