Schöne ambitieus: 'Het liefst speel ik door tot mijn veertigste'
Woensdag, 12 december 2018 om 15:14

Als het aan Lasse Schöne ligt, gaat hij nog wel even door met voetballen. De 32-jarige middenvelder van Ajax vertelt in gesprek met Jyllands-Posten dat hij voorlopig nog niet van plan is om een punt achter zijn loopbaan te zetten. Het contract van de Deens international in Amsterdam loopt nog door tot medio 2020.

"Ik voel me nu comfortabel. Het gaat goed met mijn lichaam en dat is voor nu het belangrijkste. Het liefst speel ik door tot mijn veertigste, maar als ik merk dat het lichamelijk minder gaat of wanneer ik merk dat ik het niet leuk meer vind, is het niet eerlijk tegenover mijzelf, mijn club en mijn teamgenoten om langer door te gaan. Maar voor nu speel ik liever door totdat ik een heel oude man ben", zegt Schöne.

"Velen zeggen dat ze door willen gaan tot een bepaalde leeftijd, maar voor mij is het proces het belangrijkste", vervolgt de middenvelder, die in 2012 door Ajax werd overgenomen van NEC. In de afgelopen zes jaar speelde hij tot dusver 258 wedstrijden voor de Amsterdammers, waarin hij goed was voor 61 doelpunten en 46 assists. Schöne weet naar eigen zeggen precies wanneer hij zijn rust moet pakken en staat naar eigen zeggen open voor vernieuwingen.

"Maar hoe ouder ik word, hoe meer ik mezelf ben. Als je ouder wordt, kun je er makkelijker van genieten en kun je beter ontspannen. Ik ben nog niet in de buurt van het einde van mijn loopbaan", besluit Schöne, die afgelopen week in gesprek met het ANP al niet uitsloot dat hij zijn loopbaan afsluit bij Ajax.

Meer nieuws
   
23:04
23:04
V/d Vaart ziet belangrijkste man bij PSV: 'We onderschatten hoe goed hij is'
2
   
22:53
22:53
Heeft Sparta goud in handen? 'Hij kan zo bij Ajax, Feyenoord of PSV mee'
5
   
22:00
22:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
   
21:55
21:55
Kenneth Perez waarschuwt Arne Slot: 'Die komt geen lantaarnpaal voorbij'
18
   
21:55
21:55
Brighton ademt zelfspot en nomineert Burnley-speler voor Doelpunt van de Maand
1
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (19)

 
wyzijnkampioen
 
13
12 december 2018 om 15:18
Ondanks dat Schone nog steeds van grote waarde is voor Ajax had Ajax hem eigenlijk al moeten vervangen dit seizoen. Je ziet regelmatig dat zijn handelingssnelheid te laag is en dat hij overlopen wordt waardoor de verdediging flink in de problemen komt. Hopelijk gaat Blind volgend seizoen vast op de plek van Schone spelen en neemt Vertonghen het plekje over van Blind centraal in de verdediging.
 
pro2312
 
11
12 december 2018 om 15:24
Dit roep ik ook al weken. Vertonghen idd. Met Blind ervoor.
 
lausho
 
13
12 december 2018 om 15:30
Voor de basis ben ik het met je eens, maar hij kan nog jaren mee als ideale 12de man en een belangrijke rol spelen in het team, snelheid is nooit zijn kwaliteit geweest. Als hij fit blijft kan hij misschien nog wel 3-4 jaar mee en ben je verzekerd van een ervaren speler erbij, met topmentaliteit, niet te duur en toch specifieke kwaliteiten, zijn vrije trap is ongeëvenaard bijvoorbeeld.
 
wyzijnkampioen
 
10
12 december 2018 om 15:34
Als ideale 12e man blijft hij zo lang hij goed genoeg is vanzelfsprekend welkom.
 
origineel
 
4
12 december 2018 om 16:35
Een ideale twaalfde man mag wel iets meer multifunctioneel zijn. Ondanks dat hij dat wel is geweest moet je er niet aan denken dat hij op een van de voorste 4 posities word opgesteld.. Verder is 3-4 jaar wel erg lang voor Lasse, die nu al tekenen van slijtage vertoont. Als er iemand bij Ajax is die ik het gun is het Lasse wel. Die vrije trappen zijn in ieder geval alleen maar beter geworden met de jaren.
 
JimmyPSV
 
2
12 december 2018 om 17:03
Idd Orgineel, hij loopt nu al zo traag als de meeste spelers (voornamelijk middenvelders/verdedigers van 35-37. Zijn trap staat niet ter discussie natuurlijk en kan in de eredivisie thuis tegen NAC en Excelsior e.d. natuurlijk nog jaren mee.
 
lausho
 
0
12 december 2018 om 20:02
@jimmypsv Hij heeft gewoon andere kwaliteiten, handelingsnelheid is niet niet van het niveau Frenkie de Jong maar dat is wel constant, fysiek wordt hij wellicht wat langzamer.
 
Stokie10
 
12
12 december 2018 om 16:44
Ik vind Schöne eigenlijk alleen maar beter geworden in de loop der jaren. Ik vind hem op dit moment een onmisbare schakel die heel veel slimmigheden en ervaring in het elftal brengt. Ondanks dat ie niet de snelste is, vind ik hem zeer waardevol. Ik ben jarenlang sceptisch geweest of schöne wel een toevoeging was, maar daar heeft hij mij de afgelopen jaren wel van overtuigd. Klasse mentaliteit bovendien. Ik snap wel waarom hij veel speelt. Is in de loop der jaren ook een echte Ajacied geworden, dat vind ik ook prachtig!
 
BJP79
 
8
12 december 2018 om 15:25
Schone mag van mij wel tot zijn 40ste voetballen maar in Ajax 1 kan dat echt niet. Misschien een optie om in de 3de divisie te gaan spelen voor Ajax en daarnaast trainer in de Ajax opleiding. Als Ajax daar nog 1 divisie stijgt heeft Ajax in de 3 hoogste afdelingen een vertegenwoordigend elftal. Ook leuk.
 
George W. Kush
 
29
12 december 2018 om 15:41
Schöne is net een goeie fles wijn, wordt met de jaren plezieriger
 
Rochester
 
4
12 december 2018 om 15:43
Tot zijn veertigste? Schöne heeft nu al regelmatig dat hij moeite heeft met het tempo, dat zijn handelingssnelheid te laag is en dat hij overlopen wordt en hij is nu 32-jaar. Dus doe dat maar niet, Schöne. Nee maar even zonder dollen: ik vind het echt wel knap van Schöne hoe hij zich de afgelopen jaren, elke keer weer, weer terug speelde in de basis bij Ajax. Voor aanvang van dit seizoen had ik eigenlijk verwacht dat Schöne dit seizoen zijn basisplek kwijt zou zijn en dat Ajax een aantal verschillende mogelijkheden zou hebben en gebruiken voor het middenveld: Optie 1: de Jong als rechtermiddenvelder, van de Beek centraal en Ziyech links. Optie 2: de Jong als rechtermiddenvelder, Blind centraal en Ziyech links. Centraal in de verdediging dan de Ligt en Wöber. Maar uiteindelijk is geen van beide gebeurd en behield Schöne zijn basisplaats gewoon. En ik moet zeggen dat ik Schöne dit seizoen meestentijds eigenlijk wel goed vind spelen. Alleen afgelopen zaterdag tegen PEC Zwolle had hij dan wel weer een moment waar hij goed onder druk werd gezet en de bal kwijtraakte, waarna de Ligt ontsnapte aan een rode kaart en Zwolle wist ook wel dat als je Schöne onder druk zou zetten, dat dat mogelijkheden voor hun op zou leveren en dat gebeurde toen dus ook. Voor aankomend seizoen verwacht ik eigenlijk toch echt wel dat Schöne geen basisplek meer bij Ajax zal hebben. Volgend seizoen zou ik met 1 van de 2 opties die ik hierboven heb opgenoemd, spelen. Van de Ligt, de Jong en Ziyech verwacht ik dat ze na dit seizoen vertrokken zullen zijn en dan bedoel ik dus dat ik 1 van de 2 opties volgend seizoen dan ook zo zou invullen, maar dan natuurlijk met andere spelers/hun vervangers die gehaald worden/moeten worden.
 
origineel
 
0
12 december 2018 om 16:46
Ajax speelt meer 4-2-3-1 dit seizoen met 2 controleurs en 3 nummer 10's. Of 2 valse buitenspelers, afhankelijk hoe je het bekijkt. Dan heb je veel meer aan Blind op 6 dan Lasse vind ik persoonlijk. Daley doet voetballend niets onder en kan in tegenstelling tot Lasse wel de oplossing vinden wanneer hij onder druk gezet word. Ook niet onbelangrijk is dat Daley wél verdedigend solide is als controleur. Denk dat de ervaring van Lasse ten opzichte van Wober, en zijn extreme kwaliteiten als vrije trappen specialist ervoor gezorgd hebben dat de huidige basis zo staat. Verwacht net als jij dat Lasse volgend seizoen geen basis meer staat, zou toch een gebrek aan ambitie zijn wanneer je je zwakste plekken niet probeert te versterken.
 
Z.92
 
0
12 december 2018 om 17:37
Ik zie geen enkele speler bij Ajax die nu beter is op de positie van Schöne. Schöne is de middenvelder die aanspeelbaar is als de Jong zich laat terugzakken. Dat betekend dat hij vaak met een speler in de rug de bal moet aannemen. Als Ziyech dit gaat doen mis je creativiteit voorin,van de Beek is absoluut geen speler die dit kan en Blind is voetballend ook minder dan Schöne. Daarnaast, als je Blind naar voren schuift mis je het voetballende wat Blind brengt als CV. Dat betekend dat Ajax veel minder goed in staat zou zijn om onder druk uit te spelen. Ten Hag heeft het gewoon fantastisch gezien. Ja zijn rol brengt soms risico met zich mee maar dat is bij elke speler op zijn positie zo. Proberen om onder druk uit te spelen hoort bij Ajax en ik ben blij dat ten Hag ook zo denkt.
 
origineel
 
0
12 december 2018 om 18:00
Met Blind kan je juist prima onder de druk uitspelen, zeker met Frenkie ernaast. Blind verdiende zelfs zijn transfer naar United door een seizoen uit te blinken op die positie. Onder de druk uitspelen is trouwens maar 1 van de taken die een controleur heeft. Als we ze verdedigend gaan vergelijken word het verschil een stuk duidelijker vind ik.
 
Naranja Mecani
 
14
12 december 2018 om 15:54
Er zijn er maar weinig die zien van hoeveel waarde Schöne is voor dit Ajax. Het lijkt soms wat nonchalant, maar hij brengt echt balans. Met Blind als verdedigend blok, sturend, coachend en spelverdelend, en met zn geweldige trap een extra wapen bij vrije trappen. Lekker laten staan! Topgozer.
 
lausho
 
0
12 december 2018 om 20:04
Inderdaad, valt mij wel vaker op dat dergelijke speler chronisch ondergewaardeerd worden. Zijn toch vaak de spelers die andere spelers beter maken. Klaassen, Siem de Jong, Veltman, Viergever waren en zijn ook heel belangrijk op hun manier maar worden te weinig gewaardeerd omdat ze wat functioneler zijn. Kijk als Schone op goal schiet is het ook meteen gevaarlijk, dan is het nuttig, Ziyech zie ik de ene naar de andere bal naast of over schieten (dit jaar een stuk beter vanaf RA) maar wordt op handen gedragen. Ik vind dat niet erg fair maargoed, zo zien velen dat schijnbaar.
 
origineel
 
0
12 december 2018 om 20:32
Lasse word juist een stuk meer gewaardeerd door het Ajax publiek dan die andere spelers in je lijstje. Althans zo ervaar ik het. Voor mij is het een beetje een raar en dubbel gevoel. Ben echt een fan van de man, zijn karakter en loyaliteit naar Ajax. Toch zie ik hem meer een 13e of 14e man in het Ajax wat ik graag zou zien. Doet niets af aan zijn kwaliteiten, echter is dit Ajax een stuk gegroeid de afgelopen paar jaar, en Lasse groeit wat minder snel mee denk ik. Veltman word gewoon gehaat door sommige Ajax "fans", zat in het stadion toen er een behoorlijk aantal mensen lacherig deden bij zijn blessure, walgelijk gewoon.
 
Naranja Mecani
 
5
12 december 2018 om 15:54
Er zijn er maar weinig die zien van hoeveel waarde Schöne is voor dit Ajax. Het lijkt soms wat nonchalant, maar hij brengt echt balans. Met Blind als verdedigend blok, sturend, coachend en spelverdelend, en met zn geweldige trap een extra wapen bij vrije trappen. Lekker laten staan! Topgozer.
 
GJ7300
 
2
12 december 2018 om 17:17
Nou Hamstra, bakkie doen met Schone en zeg dat ie altijd welkom is om terug te keren bij Heerenveen. Zelfs op zn 40e is nog ruim beter dan wat er nu loopt. Maak de cirkel rond!!