Sterling haalt uit naar Britse pers: 'Dit versterkt racisme en agressief gedrag'
Zondag, 9 december 2018 om 11:48

Raheem Sterling is zaterdagavond tijdens het duel tussen Chelsea en Manchester City (2-0) racistisch bejegend door de fans van de thuisploeg. Chelsea en de politie doen onderzoek naar wat er voorgevallen is. De aanvaller van Manchester City stelt in een statement op Instagram dat de Engelse kranten racisme in de kaart spelen.

"Ik ben normaal gesproken niet iemand die veel praat, maar als ik vind dat mijn standpunt gehoord moet worden, trek ik mijn mond open. Je kan zien dat ik gewoon moest lachen om wat er bij Chelsea tegen me gezegd werd, omdat ik niet veel beter verwacht", laat Sterling weten. "Je hebt bijvoorbeeld twee spelers die bij dezelfde club hun carrière starten en ze hebben allebei de juiste dingen gedaan."

De verbazingwekkende obsessie van de Britse tabloids met Raheem Sterling

Afgelopen zomer schreef Voetbalzone een verhaal over de opmerkelijke verstandhouding van de Britse tabloids met Raheem Sterling.Lees artikel

"Dat houdt in dat ze een huis hebben gekocht voor hun moeders, die er met liefde en hulp voor hebben gezorgd dat ze dit bereikt hebben. Maar kijk eens naar de verschillen in de berichten die de kranten verspreiden over de jonge donkere speler en de jonge blanke speler", vervolgt de aanvaller van Manchester City. Hij doelt op verschil in de berichtgeving over Tosin Adarabioyo en Phil Foden, die allebei een huis kochten voor hun moeder.

"Dit is onacceptabel, omdat een onschuldig iemand iets in de schoenen wordt geschoven door de manier van berichtgeving. Deze jonge donkere speler wordt in een kwaad daglicht gesteld. Dit versterkt racisme en zorgt voor agressief gedrag. Dus voor alle kranten die niet begrijpen dat er tegenwoordig nog racisme is: denk nog eens na over eerlijke publiciteit en geef iedere speler gelijke kansen", besluit Sterling zijn statement.

Meer nieuws
   
23:04
23:04
V/d Vaart ziet belangrijkste man bij PSV: 'We onderschatten hoe goed hij is'
1
   
22:53
22:53
Heeft Sparta goud in handen? 'Hij kan zo bij Ajax, Feyenoord of PSV mee'
5
   
22:00
22:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
   
21:55
21:55
Kenneth Perez waarschuwt Arne Slot: 'Die komt geen lantaarnpaal voorbij'
18
   
21:55
21:55
Brighton ademt zelfspot en nomineert Burnley-speler voor Doelpunt van de Maand
1
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (14)

 
MichelLaudrup
 
126
9 december 2018 om 11:59
Racisme zit heel diep. Mensen die denken dat er geen racisme is zijn echt te naïef. Iedereen die anders denkt of er anders uit ziet, staat vij voorbaat achter in het westen.
 
Xyzz
 
39
9 december 2018 om 12:22
Niet alleen in het westen. Is altijd zo als je anders bent dan de meerderheid. Zelfs binnen minderheden heb je dat probleem als je afwijkt van de norm.
 
Shorty1991
 
70
9 december 2018 om 12:35
Het is ook naïef om te denken dat racisme alleen maar gericht is op mensen met een kleurtje, terwijl mensen die racisme in de spotlight zetten wel vaak doen alsof dit het geval is. Dat je in bepaalde zuid Afrikaanse wijken, of Amerikaanse wijken als blanke niet kan komen, dat soort verhalen hoor je dan weer amper.
 
GL
 
21
9 december 2018 om 14:17
Jammer dat je "in het westen" erachter zet. Wat bedoel je nou, dat discriminatie iets is van witte mensen? Dat bevolkingen in niet-westerse landen geheel tolerant zijn tegen andere bevolkingen? Mijns inziens heeft iedereen kansen genoeg in Nederland. Mij valt op dat veel mensen die klagen (ongeacht huidskleur) ook bepaald niet bereid zijn om de offers te brengen die nodig zijn om succesvol te worden. Sterker nog, ik denk dat er weinig landen zijn die toleranter zijn dan Nederland.
 
Formus
 
2
9 december 2018 om 12:09
Wat is er gebeurd dan in de situatie waar ie naar refereert? Edit: zie het nu naast zijn bericht staan (op de mobiele versie van VZ leek het een advertentie). Ging het dus over het feit dat ie nog nooit een wedstrijd had gestart? Maar is er sprake van racisme hierin? Of van verbazing dat iemand dat zo kan doen in die situatie?! Of misschien jaloers? Hoeft helemaal geen racisme te zijn bedoel ik hiermee. Maar misschien heb ik de context niet helemaal meegekregen omdat het niet duidelijk in het artikel staat. Off: Er is zeker nog veel sprake van racisme. En dat is onacceptabel.
 
BellaPartita
 
31
9 december 2018 om 12:13
Staat er toch duidelijk in...? "hij doelt op verschil in de berichtgeving over Tosin Adarabioyo en Phil Foden, die allebei een huis kochten voor hun moeder." Bij de een wordt het als iets positiefs gezien en bij de ander een gozer die rustig met geld smijt terwijl hij nog geen wedstrijd in de PL gespeeld heeft.
 
AjaxCunian
 
8
9 december 2018 om 12:16
Fans noemden Sterling gister naar alle waarschijnlijkheid een black "****" (Engels scheldwoord wat lijkt op munt, maar dan met een c).
 
Formus
 
2
9 december 2018 om 12:17
Bella, stond niet duidelijk in de mobiele versie van VZ. Heb mijn reactie ook aangepast erna. Stond als een soort advertentie in heel kleine letters bovenin.
 
Xyzz
 
42
9 december 2018 om 12:21
Ik ben ook naar de site van VI moeten gaan om het te verduidelijken. Gaat om 2 artikels van dailymail waarin dezelfde situatie met negatief taalgebruik wordt omschreven voor de donkere jongen en met positief taalgebruik voor de blanke jongen. Ben vaak van mening dat er te snel racisme wordt geroepen maar in dezen geef ik Sterling volledig gelijk.
 
Formus
 
2
9 december 2018 om 12:27
Ah, dank je wel. Check ik daar even, want het wordt me op de mobiele site nog steeds niet duidelijk. En hoe je zegt hoe het gegaan is, dan is het natuurlijk van de zotte en neigt het heel erg naar racisme, ondanks dat het soms ook te snel gezegd kan worden. Maar zie nu ook dat het de Daily Mail is en dat is nou niet de meest vooraanstaande krant op het gebied van correcte journalistische berichtgeving. En dan druk ik me voorzichtig uit.
 
MeMyselfAndI
 
3
9 december 2018 om 13:39
@xyzz Ik vind het persoonlijk een beetje voorbarig om dit direct als racisme te bestempelen. Ten eerste hebben beide artikelen een andere schrijver. Iedere schrijver kan een andere mening toebedeelt zijn. Verder wordt er aangegeven dat een speler die nog nooit een wedstrijd heeft gespeeld, een huis van 2.25 miljoen koopt. De tweede speler is iemand die al een behoorlijk aantal wedstrijden heeft gespeeld voor City. Verder wordt hij gezien als een van de grootste talenten van Engeland. Ook heb ik volgensmij eerder dit jaar gelezen dat Foden een mega contract aangeboden had gekregen. Hij verdient dus ook daadwerkelijk het veelvoudige van de andere speler. Het financiële risico is voor Foden dus vele malen kleiner. Er zijn teveel verschillen in beide gevallen om maar te concluderen dat dit absoluut racisme is. Ik vind dit zeer zware aantijgingen waar je enorm mee moet uitkijken. Ik zeg niet dat racisme geen mogelijkheid is. Ik vind het echter gevaarlijk om dit zonder enig bewijs de wereld in te slingeren. Ik weet ook wel dat er overal nogsteeds gediscrimineerd wordt maar maar het moet wel aantoonbaar zijn, wil je het verhaal delen met meer dan 4,2 miljoen mensen. Deze reporters zijn ook mensen en worden nu zomaar in een kwaad daglicht gezet.
 
BellaPartita
 
4
9 december 2018 om 13:49
@memyself, jij hebt het over zware aantijging van racisme enzo. Dat kan wel kloppen, maar als je die titel zo leest dan is de schrijver ook niet echt iemand die puntje precies zijn artikelen schrijft hoor. Hij kan ook als titel hebben: player, 20, buys house for mother of iets in die trend. Maar maakt er nu een mooie clickbait titeltje van alsof het een dude is die zonder nadenken met zijn geld rondsmijt.
 
MeMyselfAndI
 
0
9 december 2018 om 19:23
Tuurlijk kan hij dat doen! Ik erger mij ook altijd helemaal kapot aan clickbait titels. Echter heeft dit niets te maken met het wel of niet vertonen van racistisch gedrag.
 
yello
 
24
9 december 2018 om 13:10
Vreemd verhaal. Die schrijver van dat stuk is zelf zwart en volgens hem ging het er meer om dat die jeugdspeler blijkbaar 25.000 per week verdient terwijl hij inderdaad nog nooit pl heeft gespeeld. En tikt even 2,2 miljoen af , toch 2 jaarsalarissen voor zo een jonge gast. Foden is dan natuurlijk al wel wat verder in de pikorde zit ook eerste selectie