Swart baalt van keuze Ajax omtrent transfer: 'Club had naar me moeten luisteren'
Zaterdag, 10 juni 2023 om 13:17

Sjaak Swart vindt dat er een scoutingscommissie moet komen bij Ajax, gevormd door een aantal oud-spelers van de club. Die commissie moet meebeslissen over inkomende transfers. De oud-voetballer wil daarmee voorkomen dat er - zoals vorig jaar zomer - miskopen worden gedaan. Zelf zou Swart wel zitting willen nemen in die commissie, zo vertelt hij aan Ajax Life.

"Het lijkt me een goed idee als Ajax een scoutingcommissie aanstelt van een kwartetje oud-spelers", begint Swart. "Jongens als Frank Rijkaard, dan noem ik mezelf ook, Marco van Basten en nog iemand. Wij vormen dan een commissie die meebepaalt bij het aantrekken van spelers. Wij zullen ons niet zo snel vergissen met spelers, zoals afgelopen zomer is gebeurd." Daarmee doelt Swart onder meer op het aantrekken van Calvin Bassey, Florian Grillitsch en Jorge Sánchez, spelers die tot dusver niet wisten te overtuigen in Amsterdam.

"Het mag niet zo zijn dat er verkeerde spelers komen", vervolgt hij. "Tuurlijk, eentje die het niet redt, dát kan. Al mag dat bij een club als Ajax eigenlijk ook niet, vind ik. Maar zeker geen vier of vijf, zoals nu", aldus Swart, die onthult dat hij een lijstje heeft gemaakt voor directeur voetbalzaken Sven Mislintat. "Wat daar allemaal op staat? Dat houd ik voor onszelf."

Swart denkt dat hij zelf een goed oog heeft voor talent. Als voorbeeld noemt hij Khvicha Kvaratschelia, die momenteel furore maakt bij Napoli. Ajax had enkele jaren geleden de kans om hem over te nemen van Rubin Kazan, maar besloot het niet te doen. "Dat is zonde, Ajax had naar me moeten luisteren. Ik ben niet zomaar iemand die wat roept. Ik heb een goed netwerk en ik vergis me niet snel. Ik kan nog flink wat spelers opnoemen die ik heb aangebracht, waarvan ik later dacht: hoe kan het dat ze die niet genomen hebben? Ruud van Nistelrooij, Kevin De Bruyne, Frenkie de Jong... Die laatste twee vonden ze bij Ajax eerst te klein. En bijvoorbeeld dus Kvaratschelia. Die speelde toen nog voor Rubin Kazan en was betaalbaar."

Meer nieuws
   
06:41
06:41
Komst Potter wordt moeilijk; Ajax neigt door te schakelen naar volgende trainer
8
   
06:30
06:30
Professionele liplezer onthult wat Mohamed Salah tijdens clash tegen Klopp zei
9
   
00:00
00:00
Waarom Liverpool Slot verkiest boven Amorim als opvolger van Klopp
2
   
23:55
23:55
Advocaat noemt opvallende naam voor opvolging Slot: 'Hij lijkt me zeer geschikt'
16
   
23:55
23:55
VZ Team van de Week: liefst 5 spelers van PSV na achtklapper in Friesland
26
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (40)

 
JtjeVtt
 
66
10 juni 2023 om 13:24
Alsjeblieft niet zeg, zijn al genoeg mensen die hun plasje over alles doen bij Ajax. Ga maar eens gewoon een goede scout neerzetten die gespecialiseerd is en laat Mislintat even bewijzen wat hij kan. Ik waardeer het idee van Sjakie en snap dat het zijn Ajax hart pijn doet wat er nu gebeurt (ik voel het zelf ook) maar van dat gepolder en die ego spelletjes moeten we juist af. En dit was 1 slechte transferzomer. Mede vanwege het zeer onervaren duo Huntelaar en Hamstra. Vervelend en kan gebeuren, maar eerder uitzondering dan de regel.
 
khalid3073wx
 
13
10 juni 2023 om 13:28
Precies je hebt een TD die terug gevloten kan worden door AD en RVC in ergste gevallen was logisch is. Of een Team Manager in combinatie met een AD. Maar ook nog een spelerscommissie
 
InkeMontana
 
56
10 juni 2023 om 13:43
Ik pleit voor een voetbalzone commissie die de transfers van Ajax beoordeelt. Bij elke mogelijke transfer wordt eerst een voetbalzone artikel, inclusief reactie mogelijkheid en poll gehouden om te kijken of wij vz kenners het ermee eens zijn voordat Ajax daadwerkelijk tot transfer over gaat ??
 
JtjeVtt
 
27
10 juni 2023 om 13:57
Als we kijken naar de resultaten van VZ polls dan vrees ik dat het hele elftal van Feyenoord naar Ajax moet overstappen, inclusief coach
 
InkeMontana
 
16
10 juni 2023 om 14:11
Jtjevtt. Met die coach ben ik het in ieder geval al eens dus het eerste voetbalzone commissie besluit lijkt mij unaniem te moeten worden uitgevoerd ??
 
Zeballos
 
5
10 juni 2023 om 15:06
InkeMontana Ook voor trainers dan? Ik heb wel een suggestie! Kent de club, kampioen geworden in België??
 
MrKrillin
 
10
10 juni 2023 om 13:44
Haha en dan ook gasten als MvB die kapitaal had weg gegeven. Sjaak lijkt mij itt een Boskamp iemand die alleen Ajax kijkt. Hoe hij gaat mee beslissen over scouting is mij een raadsel.
 
jajoh89
 
6
10 juni 2023 om 16:22
Hij legt letterlijk in het artikel uit hoe hij het ziet en wat zijn inbreng zou kunnen zijn. Geeft ook aan dat hij in het verleden al spelers heeft aangedragen
 
elninoo
 
0
10 juni 2023 om 20:20
Als ik Ajax was zou ik in plaats van een speler eerst informatie kopen. Zo’n commissie klinkt namelijk leuk maar wat weten sjaak, Marco van Basten en dergerlijken nu van jongens die ergens in Argentinië of Brazilië rondlopen? Je moet ze al vinden voordat ze bekend worden anders kosten ze de hoofdprijs. Dat zie ik deze mannen niet doen met een commissie die ze even erbij doen. Scouten is gewoon een fulltime job. Daarom zou ik als Ajax zijnde het anders aanpakken. Trek gewoon een aantal hoofdscouts van grote clubs in het buitenland weg en betaal die het dubbele van wat ze nu betaald krijgen. Clubs als Benfica, Hajduk Split, Partizan Belgrado, Palmeiras of Boca Juniors hebben bakken aan info die Ajax waarschijnlijk voor de prijs van een Bassey of een Bergwijn had kunnen vergaren. Natuurlijk is het niet zo zwart wit als hoe ik het nu schets. Maar informatie is veel malen meer waard dan eenmalig een goede speler ergens ophalen.
 
ZidanevdIJmond
 
14
10 juni 2023 om 14:44
Wij van WC-eend adviseren WC-eend. Ik word een beetje moe van alle oud-Ajacieden (Sneijder, Vink, Swart) die allemaal weten hoe het beter kan en moet. Ajax heeft een paar jaar boven zijn stand geleefd, wordt 1 jaar geen kampioen en opeens deugt er helemaal niets meer van. Met een goede trainer en een paar gerichte aankopen is Ajax voor aankomend seizoen gewoon weer kandidaat voor de titel.
 
khalid3073wx
 
8
10 juni 2023 om 13:26
Hahahaha bizar plan. Dan als je speler wilt halen moet je zeggen wacht de RVC en een spelerscommissie moet nog akkoord geven.
 
Sirius
 
11
10 juni 2023 om 13:38
Ach ja, er komt sowieso zelden iets zinnigs uit deze man. Een aandoenlijke kerel, maar die moet je niet serieus nemen. Een scoutingsstaf kan dit prima op zich nemen en is daar ook voor; het ondersteunen van de technische eindverantwoordelijke(n).
 
Daei16
 
5
10 juni 2023 om 13:40
Haha dan vliegt Sjakie wel even economy class naar Bolivia om onbekende buitenspeler aan het werk te zien of niet…
 
Inti
 
0
10 juni 2023 om 17:44
We hebben een nieuwe directeur! 1 ding is zeker, Sjaakie weet alles beter
 
bobson1982
 
11
10 juni 2023 om 13:27
Ok Sjaak, ik heb veel respect voor je maar die Kvaratskhelia zat misschien een paar jaar geleden op een niveau waar Ajax destijds niet veel in zag. Achteraf herkennen we allemaal de grote talenten. Ben het wel met hem eens dat Ajax zich als cowboys heeft gedragen op de transfermarkt en van scouten weinig sprake is geweest. Bij Feyenoord is er veel innovatiever gescout, dat is het lichte voordeel, en de noodzaak, van minder budget hebben.
 
khalid3073wx
 
26
10 juni 2023 om 13:31
Mensen overdrijven joh. Wij Feyenoord hebben het een jaar beter gedaan terwijl bij Ajax een jaartje puinhoop is dat kan gewoon. Ajax gaat er weer boveno p komen ben ik bang. PSV daar zie ik structurele problemen. Ze halen al jaren geen goede centrale verdedigers binnen. Verschil bij ons dat eindelijk alle neuzen dezelfde richting opstaan. Te Kloese en Arnessen hebben mensen weg gestuurd en ervoor gezorgd met succes dat alles weer loopt.Er is altijd een kans dat je een mogelijke weredspeler mis loopt. De voorbeelden heb je te over dat is voetbal nou eenmaal.
 
Kuna_Mila
 
9
10 juni 2023 om 14:06
Ik denk dat er bij feyenoord niet eens zozeer veel beter gescout is eigenlijk. Veel spelers die ze hebben gehaald zie ik niet nog een grote stap maken. Ik zie ze vooral naar hun maximale capaciteiten voetballen, naar hun kwaliteiten, met vertrouwen, op en herkenbare manier. Dan ziet iedere speler er beter uit. Dus vooral op dat gebied hulde aan feyenoord en werk aan de winkel voor ajax.
 
droadnagel
 
4
10 juni 2023 om 13:27
Weer iemand die achteraf zijn gelijk wil tonen. Oud voetballers zijn niet per definitie goede scouts , Bruin-slot en Piet De Visser zijn voorbeelden.
 
Kuna_Mila
 
7
10 juni 2023 om 13:28
Het zou wellicht verstandig zijn als ajax eerst eens gewoon naar de scouts zou luisteren die ze in dienst hebben. Niet hun oren laten hangen naar een trainer of zaakwaarnemers. De afgelopen transferzomer was natuurlijk een drama. Verder is dit natuurlijk een vrij beroerd idee. Alsof Sjaak iedere nacht wedstrijden uit Argentinië zit te kijken om dan 's middags de Franse tweede divisie te gaan volgen.
 
Sirius
 
4
10 juni 2023 om 13:36
Precies dit. Daar lag het grote probleem het afgelopen jaar; technische lichtgewichten die de scoutingsstaf volledig hebben genegeerd. Dat was juist de kracht van Overmars. Om het even te beperken op zijn technisch functioneren; hij voelde zich niet te groot om nauw samen te werken met z'n scoutingsstaf en dat wierp z'n vruchten af. Echt ongelooflijk dat lichtgewichten als Hamstra en Huntelaar dachten dat ze het wel even zelf konden.
 
Kuna_Mila
 
4
10 juni 2023 om 13:55
Ik ga er vanuit dat het niet vanuit Hamstra en Huntelaar kwam, maar dat zij hun oren hebben laten hangen naar... Wel pijnlijk inderdaad, zo zie je maar wat een slechte transferzomer doet. Waar ajax lichtjaren voor leek te liggen vraagt men zich nu af het volgend jaar de nr 1 titel favoriet is. En dan zijn de transfers nog niet eens het grootste probleem...
 
OREELY
 
5
10 juni 2023 om 13:29
jeetje zeg... bij een van basten en swart heb ik gelijk al het idee dat ze alleen eredivisie kijken. dan kan ik het rijtje spelers dat zij "scouten" ook op een papiertje geven. bij rijkaard heb ik geen idee, wat doet de beste man in het dagelijks leven? is volgens mij niet heel erg geinteresseerd in voetbal meer.
 
1913Boeruhh
 
12
10 juni 2023 om 13:29
Die Swart is een gigantische arrogante persoon. Net zoals dat hele beleid daar. Man man. In eindhoven moet je het ook niet hebben van Willy en Rene. Samen goed voor 10 chromosomen. Man man. En Berrie. Onze held. Prima kerel maar ook geen enkele betekenis. Helaas wel in de scouting maar ook dat kan hij niet. Maar Swart? Whahahaaaa. Mogelijk dat hij trainer wordt bij ajax? En zijn assistent? Ibrahimovic?
 
caribbean
 
4
10 juni 2023 om 13:29
Hiermee maak je zaken ingewikkelder dan dat ze zijn. Ajax moet weer over een degelijke scouting apparaat beschikken, gewoon weer met focus op Zuid-Amerikaanse markt zoals in het verleden met jongens als een Sanchez, Neres, Antony, Martinez en Alvarez. Mix dat met de jeugd en juiste visie en we komen al een eind. 20-35 miljoen betalen voor spelers is onnodig, deel dat bedrag door 2-3 en verspreid je risico’s.
 
Ewoud
 
5
10 juni 2023 om 13:31
Hoe zeer ik clubiconen als Swart ook koester, ik zou het niet doen. In de eerste plaats prachtig dat je voorbeelden op kunt noemen van spelers die je bij Ajax aan hebt geraden. Zaten er ook misperen bij? Want dat is meestal het probleem, op een lijst van 500 spelers zitten er altijd wel parels tussen. Swart heeft bijvoorbeeld openlijk geopteerd om Wijndal naar Ajax te halen, en dat is 1 van de misperen waar Swart het nu over heeft. Daarnaast oppert hij Van Basten, die met een transferwindow met Cvitanich, Sulejmani, Sno, Oleguer, Enoh en Aissati een bijna net zo slechte window als de afgelopen neer heeft gezet. Dus blijkbaar vergissen iconen zich ook wel eens. Om het af te maken lijkt het me ook gewoon moeilijk werkbaar. Je ondermijnt je eigen TD, en besluitvorming wordt nog trager als je er een extra schijf aan toevoegd.
 
Sirius
 
4
10 juni 2023 om 13:34
Iconen hebben dan ook niet automatisch technische kennis. Echter zie ik het nut niet in van zo'n commissie. Een adequate scoutingsstaf kan dit prima invullen en de technisch directeur bijstaan in beslissingen waar nodig.
 
Sirius
 
4
10 juni 2023 om 13:32
Ajax moet het gewoon lekker houden bij de normale samenstelling die je ziet bij voetbalclubs. Een technisch directeur (mislintat) en een scoutingsapparaat dat hem ondersteunt zodat je niet afhankelijk bent van 1 persoon. Daar ging het bij Ajax het afgelopen jaar juist mis, een scoutingsstaf die volledig genegeerd werd en technische lichtgewichten die eindverantwoordelijken waren.
 
Camavingoat
 
2
10 juni 2023 om 13:33
Een van de grote problemen afgelopen jaar op technisch beleid was de vele meningen. Iedere beslissing moest langs diverse kamers voordat de knoop kon worden doorgehakt. Nu wil je daar nog een commissie bij doen, dat lijkt me inderdaad een goede.
 
Wouterke
 
2
10 juni 2023 om 13:33
Als je mee wil beslissen dan moet je maar kijken of je scout kunt worden. Daar zijn scouts voor.
 
hansje1969
 
0
10 juni 2023 om 13:40
“Ze vonden Frenkie de Jong te klein”, grappig wat hij zegt. Daar letten ze bij Ajax blijkbaar toch op. Ik denk even terug aan het kabouter middenveld met Enoh en Anita. Een reserve doelman die nog niet bij de lat van een ijshockey doel kon (lamprou) maar ook aan de meestal veel te kleine CV’s zoals Timber. Maar wel met hem eens om dit te doen wat Swart voorstelt
 
Meneer Daniel
 
4
10 juni 2023 om 13:51
Deze man wilde heel graag Wijndal, tjah...
 
Downwards
 
2
10 juni 2023 om 13:51
Gewoon Van Basten durven noemen. Hahaha, ongekend. De man die Ajax een financiële ramp bezorgde door ongekend slechte spelers te halen en die ook nog vorstelijke salarissen te geven. Maar goed Sjaak, zolang je jezelf via een commissie kan verrijken heb jij vast het beste voor met de club he
 
mvbfan
 
9
10 juni 2023 om 13:54
Bassey en Grillitsch worden genoemd, maar Bergwijn, ho maar! Dat is toch de allergrootste miskoop ? Of zeg ik nou iets geks? Bassey heeft by far het meest over zich heen gekregen, terwijl Bergwijn (duurste transfer ooit op de Nederlandse velden) hoor je niks van. Komt net te kort, iedere keer net niet, en vooral op Europees niveau. Slecht schot, te egoïstisch, oogt iets te zwaar. En Bassey is altijd de klos want is de laatste man, terwijl Timber ook grote fouten maakte, maar dan meestal veilig, waar hij hoger in het veld staat, wordt Bassey vaak overgelaten aan z’n lot. Ok, die ene wedstrijd deed Bassey alles verkeerd, maar verders is hij 1 tegen 1 supersterk. Als Bassey niet goed kan meevoetballen, dan horen juist z’n medespelers hem te assisteren. Bassey lijkt me een gevalletje Schuurs of Botman. Niet goed genoeg voor Ajax zogenaamd, maar in het buitenland uitblinkers.
 
IronManUtd
 
3
10 juni 2023 om 14:01
Hadden ze maar naar Swart geluisterd. Elke zomer alleen voltreffers
 
MrGuide
 
4
10 juni 2023 om 14:11
We hebben het hier niet over de plaatselijke FC, Sjaak. Je moet mensen met kwaliteit hebben die in een officiële functie van de club hier hun mening over geven. Niet vrijblijvend zoals dat wellicht nog in de jaren ‘70 ging.
 
RealQatar
 
0
10 juni 2023 om 15:10
Ik krijg echter een Moneyball gevoel hier. Die oudjes waar de arme brad pitt naar moet luisteren met hun gelul hij heeft een lekker wijf dus veel zelfvertrouwen
 
oeioeioei
 
3
10 juni 2023 om 15:22
Sjaak “zal ik even vertellen hoeveel titels ik heb” Zwart. Uit de tijd dat ze nog met stalen neuzen en een veter in de bal speelde. Ik heb respect voor alle voetballers op niveau, maar als je decennia na dato nog telkens over jezelf meent te moeten praten wordt het een tikkeltje sneu. Wat een komiek.
 
HerbieLemmer
 
1
10 juni 2023 om 15:24
Onder van der Sar is er heel veel fout gegaan. Hij laat een bloedbad achter. Gelukkig is hij nu weg en moet er inderdaad zo'n commissie komen die gaat adviseren over de scouting.
 
Nation23
 
0
10 juni 2023 om 16:59
Sjaak Swart, een echt Ajacied en ook een mooie vent om naar te luisteren. Maar zou hij niet in de gaten hebben dat alles wat hij breeduit in de media zegt ook voor onrust zorgt. Wat betreft dit valt het mee, maar in het verleden heeft hij regelmatig in de media verkondicht waardoor spelers, trainers of bestuurders in een kwaad daglicht kwamen. Sjaak moet dit juist binnenskamers houden. Los van het feit of hij gelijk of ongelijk heeft.
 
Koen Maas
 
0
10 juni 2023 om 17:26
Haha, wij zullen ons niet zo snel vergissen ??. Ik zal even de miskopen onder van Basten opnoemen: Sulejmani, Cvitanich, Aissatti, Oleguer, Sno, Enoh. De lijst is eindeloos. En ik meniet voorstellen dat Sjaak Swart er meer verstand van heeeft ??