Ten Hag bevestigt: 'Frenkie de Jong is fit en hij kijkt er naar uit'
Dinsdag, 12 februari 2019 om 15:49

Frenkie de Jong moest zich zaterdagavond in het duel tussen Heracles Almelo en Ajax (1-0) laten vervangen, omdat hij last had van zijn lies. Op de persconferentie in aanloop naar het thuisduel met Real Madrid in de achtste finales van de Champions League geeft Ajax-trainer Erik ten Hag te kennen dat de middenvelder inmiddels weer fit is en dus kan starten woensdagavond in de heenwedstrijd.

"Frenkie is fit en hij kijkt er naar uit, zoals wij er allemaal naar uitkijken. Natuurlijk zal het hem meer motiveren, maar we zijn allemaal enorm gemotiveerd en dat lijkt me ook logisch als je speelt tegen de winnaar van de laatste drie Champions Leagues", zegt Ten Hag over De Jong, die Ajax na dit seizoen gaat verruilen voor Barcelona. Tegen Bayern München posteerde de oefenmeester Dusan Tadic als een valse spits, waardoor David Neres een basisplaats had op de flanken. Ten Hag sluit niet uit dat hij tegen Real Madrid een vergelijkbaar strijdplan zal opstellen.

"Het is gebleken dat dit een goede optie is, maar we hebben voorin meerdere goede opties. Met een spits als Klaas-Jan Huntelaar of Kasper Dolberg kan het ook ontzettend gevaarlijk zijn. Dat kan ook heel goed werken", zo gaat de oefenmeester van de Amsterdammers verder. Na de loting heerste er nog een enigszins optimistische stemming bij Ajax, omdat Real Madrid voor de winterstop een moeizame periode kende. De Koninklijke hebben de vorm inmiddels hervonden en wonnen afgelopen weekeinde met 1-3 van stadgenoot Atlético Madrid.

"Real Madrid was bij de loting de grote favoriet en dat zijn ze nu nog steeds", benadrukt Ten Hag. "Het is een ongelofelijk grote uitdaging, want je speelt tegen een ploeg uit Spanje, een hele sterke competitie. Maar het is Real Madrid. De winnaar van de laatste drie edities. Dat daagt natuurlijk uit. Dan weet je dat je honderd procent moet zijn, zowel in individueel opzicht als in collectief opzicht. Alles moet kloppen woensdag voor het resultaat. Real Madrid beheerst heel veel facetten in het voetbal, maar zeker ook in de omschakeling."

"We zullen zeker georganiseerd moeten zijn en een heel goed plan moeten hebben. We zullen echt als een team moeten spelen als je een kans wil maken", stelt de oefenmeester. "Wat het meest opvalt, is dat ze variabel kunnen spelen. Ze kunnen heel aanvallend spelen, maar ook heel gesloten. Het is een ontzettend ervaren ploeg, een goede mix op dit moment. Er lopen een aantal jonge spelers in, maar met Sergio Ramos, Toni Kroos, Luka Modric en Karim Benzema staan er ook ervaren spelers op het veld. Het is voor ons een geweldige uitdaging om daar wat tegenover te stellen. We hebben wat goed te maken, dus dat zal ons honderd procent motiveren."

Meer nieuws
   
08:34
08:34
Spaans talent op proef bij Feyenoord; ook Ajax en Barcelona tonen interesse
0
   
08:00
08:00
Van der Vaart kan grap over Cillessen niet laten na curieus penaltymoment
24
   
07:36
07:36
Perez: 'Vorig jaar wilde Man United hem hebben, nu gaat niemand hem halen'
11
   
06:41
06:41
Komst Potter wordt moeilijk; Ajax neigt door te schakelen naar volgende trainer
34
   
06:30
06:30
Professionele liplezer onthult wat Mohamed Salah tijdens clash tegen Klopp zei
15
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (48)

 
FreskuGoat
 
18
12 februari 2019 om 15:59
Kijk ontzettend uit naar deze wedstrijd! Wat zou het toch geweldig zijn als de talenten van Ajax het Real ontzettend moeilijk kunnen maken en hopelijk kan er resultaat geboekt worden. Real is op dit moment natuurlijk weer in supervorm en Ajax lijkt juist uit vorm te zijn. Onana Maz - de Ligt - Magallan - Nico de Jong - Blind - Ziyech Neres - Dolberg - Tadic Zou mijn favoriete opstelling zijn voor deze wedstrijd. Weet iemand of Magallan alweer fit is?
 
Sanderr
 
4
12 februari 2019 om 16:13
Magallan is niet fit en ook Nico is niet 100% zeker maar die verwacht ik wel in de basis.
 
Formus
 
13
12 februari 2019 om 16:15
Mgallan weet ik og niet, heeft me niet overtuigd en denk dat je tegen Benzema, die veel zwerft, met een centrum moet spelen die ook goed met elkaar communiceert. En dat leek in ieder geval tegen Feyenoord niet het geval.
 
Taxidriver213
 
1
12 februari 2019 om 16:19
Het real moeilijk maken is leuk, maar ik vind nac thuis zaterdag veel belangrijker. Dit is echt een cruciale tijd voor ten hag. Gaat hij ervoor zorgen dat ajax weer de oude vorm vind of niet?
 
gilau
 
16
12 februari 2019 om 17:01
Daar heeft Ajax natuurlijk geluk mee, want NAC thuis wordt echt wel gewonnen hoor, hoe hopeloos uit vorm Ajax ook zou zijn.
 
RUTGERRR
 
1
12 februari 2019 om 18:29
Dat had ik anders ook verwacht van Heracles uit en Heerenveen thuis. Tegen Feyenoord punten verspelen is geen ramp, maar tegen die andere 2 heb je gewoon 5 punten verloren, mede door Ten Hag. Vrijwel iedereen weet dat ik ver van te voren geen fan was geen Ten Hag als Ajax coach. Hij heeft mij echter positief verrast in de eerste seizoenshelft, ook al was hij toen al aan het kutten met wissels en andere rare beslissingen. Echter ben ik van mening dat nu het minder gaat, je ook echt wel weer commentaar op zijn functioneren mag hebben. De wissels tegen Heracles waren belachelijk, het spel ook maar waar bleef Neres?!?!?! als Eiting fit was had hij ingevallen..
 
cr7_arsenal
 
1
12 februari 2019 om 16:43
Ik denk eerlijk gezegd dat je meer aan Van de Beel hebt dan Frenkie de Jong op die positie, VdB kan op die positie een echte box to box speler zijn die blijft gaan. Klaasen werd eerst ook verneukt op de CAM positie, maar speelde echt magnifiek toen hij een linie terug zakte (voor ajax begrippen dan) zie het zelfde wel gebeuren met Van de Beek, die nu gwn op de verkeerde plek staat want een 10 is hij zeker niet
 
Kerzoep
 
18
12 februari 2019 om 16:00
Of ze nu mét of zonder een fitte De Jong spelen, een goed resultaat behalen gaan ze niet. Real Madrid is ontzettend goed in vorm en Ajax is het na de winterstop helemaal kwijt. Ik vrees voor een afstraffing, hopelijk kunnen ze de schade enigszins beperkt houden. Het zou jammer zijn als Ajax na zo'n goede groepsfase met grote cijfers naar huis gestuurd zou worden.
 
Formus
 
14
12 februari 2019 om 16:13
Ajax heeft expres zo slecht gespeeld, zodat Real ze nu onderschat en daardoor gaat Ajax de kwartfinales halen...... en nu terug naar de realiteit On: Frenkie is wel een speler die ineens het gevoel terug kan hebben denk ik en misschien haalt juist deze tegenstander weeer het beste in hem naar boven. Hoop niet op een snelle tegengoal, want dan ben ik bang dat die koppies nog meer gaan hangen en dat ze het niet op kunnen brengen om net als tegen Bayern die achterstand ongedaan te maken. Toen zaten ze echt in een andere flow.
 
Linkerbaan
 
2
12 februari 2019 om 18:11
Champions League is anders. Kijk maar naar Real 3 jaar op rij CL winnaar en in diezelfde jaren 0 keer kampioen. Doet toch iets met de spelers.
 
Linkerbaan
 
2
12 februari 2019 om 18:12
1 keer*
 
ajaxgeus
 
2
12 februari 2019 om 18:43
Frenkie, de man van 86 miljoen, gaat het middenveld van Real in zijn eentje even overhoop spelen!
 
origineel
 
7
12 februari 2019 om 16:01
Zal toch uit een ander vaatje moeten tappen aangezien hij echt zo slecht was dat ik twijfelde of het zijn tweelingbroer was. Maar goed, dat geld waarschijnlijk voor zo'n beetje iedere Ajacied op dit moment.
 
Free Eves
 
18
12 februari 2019 om 16:02
Als hij gaat lopen sjokken en versnellen (lees: vertragen) als de laatste maanden, laten spelers als Casemiro geen spaan heel van onze lieve Frenkie. We mogen dan ook hopen dat hij het niveau haalt dat hij in mijn ogen sinds de interland tegen Frankrijk niet meer gehaald heeft.
 
FR_JC
 
18
12 februari 2019 om 16:02
En heel Barcelona kijkt uit naar Frenkie. Succes morgen Ajacieden!
 
ajaxgeus
 
0
12 februari 2019 om 18:44
Kan zomaar even heel erg schrikken worden voor de barca fans die verwachten dat Frenkie het gaat fiksen
 
tubes
 
39
12 februari 2019 om 16:04
Fit is bij Ajax vaak "net op tijd opgelapt om te kunnen starten", eenmaal in de wedstrijd lijken ze verre van fit.
 
origineel
 
9
12 februari 2019 om 16:08
Mazraoui hadden ze zelfs een overdosis gegeven van iets wat misschien wel op de dopingslijst hoort . Geen idee wat ze daar aan het prutsen zijn de laatste tijd maar ze mogen van mij wel op staande voet ontslagen worden wanneer ze spelers fit verklaren die overduidelijk niet fit zijn. Geeft bovendien ook een erg slecht signaal naar anderen, alsof 50% fit en inzet wel voldoende is om in basis te staan.
 
Spandoek
 
5
12 februari 2019 om 16:36
Klopt. Het gaat ook per definitie over fysieke fitheid. Al die geruchten tijdens het trainingskamp lijken de mentale fitheid en weerbaarheid wel tot een absoluut nulpunt gebracht te hebben. En ja, mind body & soul enzo. Ik laat me graag verrassen, maar zo gematigd positief als ik na de loting was ben ik al lang niet meer.
 
ninjakai
 
0
12 februari 2019 om 22:23
Volledig mee eens tubes. Tegen Heracles was de Jong zogenaamd fit en leed hij het meeste balverlies ooit. Mazraoui was zogenaamd fit tegen Heerenveen en kon er na 30 minuten vanaf. Fit lijkt toch iets heel anders te zijn bij Ajax als bij de rest van de wereld.
 
OnurUzum
 
12
12 februari 2019 om 16:04
Nou, wordt nog leuk. Hij kijkt ernaar uit, was ook heel blij met Real te loten. Kan zich nu al geliefd maken bij Barcelona support door Real naar de slachtbank te brengen. Verwacht een heel ander Ajax dan de afgelopen weken. Ik zeg Ajax - Real 2 -1 Ajax zal echt 200% geven, zal ook wel moeten je begint thuis. Ik zou zeggen klap er vol op en maak Real af.
 
t0mt0m18
 
3
12 februari 2019 om 16:06
Wordt wel een echte test voor de Jong. De middenvelders van Real zullen een toekomstig Barca speler wel op de proef willen stellen, en hebben in ieder geval weinig reden om in te houden. Nu zijn Kroos en Modric gelukkig voor Frenkie geen middenvelders die de diepgang zoeken en over je heen denderen, dat zal schelen. Als de tegenstander een lopende nummer 10 heeft ben je met Frenkie de Jong enorm kwetsbaar in verdedigend opzicht.
 
SvenZxzy
 
1
12 februari 2019 om 23:51
Modric geen diepgang?
 
armenia11
 
4
12 februari 2019 om 16:12
Ik zou in dit soort wedstrijden ten alle tijden met de formatie spelen zoals tegen Bayern. Met Tadic Ziyech Neres en VD Beek dat georganiseerde chaos spel is lastig te verdedigen plus de backs die opkomen ik betwijfel of Madrid daar tegen bestendig is. Met Dolberg in de spits ga je niks bereieken die schakelen ze zo uit.
 
Soccerfan_1
 
3
12 februari 2019 om 16:43
En toch kan Dolberg meer betekenen dan een Huntelaar. Dolberg ligt vaak op de grond dus een paar vrije trappen versieren is atijd mooi meegenomen. Maar idd precies zo spelen als tegen bayern en de snelheid van Neres gebruiken
 
zsvAJAX
 
14
12 februari 2019 om 16:12
Wat me echt heel erg stoort en kei hard irriteert zijn deze zinnen: “frenkie is fit en hij kijkt er naar uit, zoals wij er allemaal naar uitkijken. Natuurlijk zal het hem meer motiveren, maar we zijn allemaal enorm gemotiveerd en dat lijkt me ook logisch als je speelt tegen de winnaar van de laatste drie Champions Leagues”, zegt Ten Hag over De Jong. Dus nu kunnen ze zich ineens wel motiveren omdat het de CL is en tegen de titelhouder Real Madrid moeten maar in de ED maar als makke schapen op 60 procent het klusje wel even denken te klaren tegen Heracles en Feyenoord.
 
arvelajax
 
1
12 februari 2019 om 17:10
Nou, als je voor de wedstrijd tegen Heracles had gevraagd hoe het met de motivatie was gesteld, dan had je ook gehoord dat het wel goed zat. Kortom, eerst zien en dan geloven. Maar als ze het morgen daadwerkelijk kunnen opbrengen, tja, dan blijken die Ajacieden dus ook maar gewoon mensen te zijn. Want niet 1 speler ter wereld kan exacte dezelfde motivatie opbrengen tegen kleine clubjes als tegen de beste club ter wereld. Waarom verliest Feyenoord van Excelsior terwijl ze veel beter zijn? Hoe kon PSV vorig jaar (?) met 5-0 van Willem 2 verliezen terwijl ze toch kampioen werden? Psychologie en motivatie in de sport, daar zijn al boeken over vol geschreven, en ik snap wel waarom. De mens is lui, dus waarom zou je je stinkende best gaan doen als het ook wel wat minder kan?
 
Soccerfan_1
 
6
12 februari 2019 om 16:25
Elke keer weer dat....kan maar we hebben meerdere goede opties. Ja kan maar we hebben meerdere spelers die doelpunten kunnen maken. Zeg gewoon eens waar het op staat. Een Huntelaar opstellen gaat niet werken tegen real. Dat weet iedereen dus dat is geen goede optie
 
t0mt0m18
 
3
12 februari 2019 om 16:46
Haha valt me ook op. Dit weekend werd er bijv gevraagd of Neres niet juist een speler is die het verschil kan maken vanaf de bank. Ten Hag: "ja, maar we hebben meerdere spelers die het verschil kunnen maken vanaf de bank".
 
ninjakai
 
0
12 februari 2019 om 22:27
Nee was nog veel erger. Ja klopt, maar schone ging eraf dus we hadden iemand nodig voor de standaard situaties. Daar is labyad goed in en daarom werd hij gebracht. Ja joh, Ziyech en Tadic kunnen natuurlijk geen corner of vrije trap nemen. Blind kan het ook gewoon. Maar ja we hadden al zoveel diepgang in het elftal, logisch dat je dan gaat kijken naar standaard situaties......
 
Japie_Krekel
 
2
12 februari 2019 om 16:26
tegen Frankrijk was hij geweldig maar in de andere grote wedstrijden dit seizoen tegen Feyenoord, Psv, Bayern en Duitsland heb ik hem niet echt gezien. ik ben benieuwd of hij Ajax op sleeptouw kan nemen tegen Real Madrid
 
Lucky.James
 
2
12 februari 2019 om 16:29
Dus hij was afgelopen zaterdag niet fit? Waarom stel je hem dan op?
 
Soccerfan_1
 
6
12 februari 2019 om 16:42
Omdat ten hag blijkbaar niet slim genoeg is om vd beek op zijn positie neer te zetten en ziyech op het middenveld en dan Neres rechtsbuiten. Is natuurlijk hogere wiskunde.
 
cr7_arsenal
 
0
12 februari 2019 om 16:49
Ten Hag weet ook dat als hij Van de Beek op zijn positie neerzet ajax veel beter zal lopen. Nu staat Van de Beek vaak tegen over een Verdedigende middenvelder die dus heeft hij niks aan zn diepgang omdst de meeste CDM’s daar wel mee om kunnen gaan, en hij heeft ook weer niet de snelheid om echt er over heen diep te vliegen. Dus moet dst diepgaan een soort verassings element worden net als wat Klaassen deed, werd ook veel effectiever toen hij niet meer op 10 speelde maar als CM in t jaar van de europa league finale. Als je hem een linie terug haalt komt ie tegen over het algemeen vaak wat aanvallender ingestelde spelers te staan, en als hij dan er overheen gaat zal hij veel vaker de vrije man zijn.
 
ninjakai
 
0
12 februari 2019 om 22:30
Betwijfel of ten Hag dat weet. En niet te vergeten. Van de Beek heeft geen cross pass waarmee hij wedstrijden kan openbreken. Dat is natuurlijk veel belangrijker dan daadwerkelijk ballen kunnen afpakken, want Ajax heeft toch altijd de bal. En als we de bal niet hebben dan speelt de tegenstander vals.
 
Soccerfan_1
 
2
12 februari 2019 om 16:41
Alle verdedigers staan op scherp dus wat het morgen ook qua uitslag wordt....we gaan zeker verdedigers missen bij de return. Dan ben je alsnog de sjaak.
 
cabinessence
 
3
12 februari 2019 om 16:45
Er zal veel druk op De Jong staan in de wedstrijden tegen Real. De ogen zullen meer dan ooit op hem gericht zijn, omdat ze in Madrid weten dat hij naar de aartsrivaal gaat. Hij kan het zich nu echt niet permiteren om slecht te spelen.
 
Barcca
 
0
12 februari 2019 om 17:08
Ik als Barca-fan ga zeker op hem letten. Dit wordt niet zijn laatste wedstrijd tegen Real Madrid, ik ben benieuwd of hij gaat slagen bij Barcelona. Hij moet nu lekker vrij-uit gaan voetballen. Beide selecties zijn zo goed als compleet. Ik ben zeer benieuwd morgen. Ik gok dat Real Madrid aan het langste eind gaat trekken. Zijn gewoon kwalitatief een stuk beter en verkeren in uitstekende vorm.
 
flexje
 
0
12 februari 2019 om 17:09
Mooi als hij mee kan spelen! Ik hoop op een goede opstelling van ten Hag. En vind het jammer dat hij Tadic geen rust gaf en Neres niet opstelde. En ook dat Kristensen begon? Of wou hij zowel Dolberg als Mazrioui rust geven? Verdedigend misschien niet het best maar met Tagliafico en Mazriou heb je een gevaarlijke flank.Real Madrid stelt het seizoen gewoon in dat ze pas na de winterstop kracht gebruiken, terwijl veel andere teams een soort dipje hebben na de winterstop, Ajax ook. Hopelijk zit alles mee en gaat er morgen en met de return een wonder plaatsvinden (Ajax door naar de volgende ronde)
 
arvelajax
 
2
12 februari 2019 om 17:14
Je moet Frenkie nu niet gaan beoordelen op deze wedstrijd. Met 21 jaar en slechts 60 wedstrijden voor Ajax in de benen zal hij heus niet ineens Real aan gort spelen in de CL. Zijn ster is duidelijk rijzende, maar hij is niet nu al een tovenaar of zo. En met matige spelers om je heen kun je niet verwachten dat Frenkie zomaar even Ajax achteloos langs Real loodst. Nee, ik ben al blij als ik een paar keer die brille zie, als ik acties zie waarvan ik weet: dit is nu de potentie die Barcelona in hem ziet. Vervolgens moet Barcelona er dan maar een echte wereldtopper van maken.
 
Japie_Krekel
 
2
12 februari 2019 om 17:19
@arvelajax niemand verwacht dat hij Ajax naar de volgende ronde schiet, maar je verwacht op zijn minst dat hij fel in de strijd is en de persoonlijke duels kostte wat kost probeert te winnen. vaak laat hij het allemaal een beetje lopen als Ajax een dag voetballend minder is. je kan niet altijd alles voetballend oplossen, je moet ook strijd leveren. tegen Feyenoord was hij alleen maar bij de scheids aan het huilebalken ipv zijn energie te gebruiken voor het winnen van duels. tegen dit soort tegenstanders word dat straks keihard afgestraft. je zal vooral op het middenveld en achterin echt met het mes op de tanden moeten spelen
 
arvelajax
 
1
12 februari 2019 om 19:40
Niet eens. Niet iedere speler is een mes-tussen-de-tanden-type. Types als Messi of Mbappé zijn ook geen keiharde bikkelaars toch? Hun "goede wedstrijd" zit hem in andere dingen. Ik vind bijvoorbeeld dat je top bent als je kunt analyseren wat je moet doen om meer in de wedstrijd te komen, en dat vervolgens ook nog kunt toepassen. Bijvoorbeeld dat Frenkie ziet dat hij te weinig ruimte krijgt, of net teveel naar de zijkant wordt gedwongen, en dat hij vervolgens daar een passend antwoord op weet te vinden zodat hij weer in zijn kracht kan spelen. Want we zijn het er waarschijnlijk wel over eens dat Frenkie een prima speler is als hij "zijn ding" kan doen.
 
Japie_Krekel
 
1
12 februari 2019 om 20:56
@arvelajax voor aanvallers is dat een ander verhaal, daarom zei ik ook middenvelders en verdedigers. als je de slag op het middenveld verliest heb je gewoon een groot probleem
 
Constant kante
 
1
12 februari 2019 om 22:55
Japie_krekel "maar je verwacht op zijn minst dat hij fel in de strijd is en de persoonlijke duels kostte wat kost probeert te winnen. vaak laat hij het allemaal een beetje lopen als Ajax een dag voetballend minder is. je kan niet altijd alles voetballend oplossen, je moet ook strijd leveren. " Heb ik het enorm mis als ik zeg dat dit nou net niet de kracht is van Frenkie? Fel in de strijd en ten koste van alles de (persoonlijke) duels winnen?? Ik kan mij werkelijk niet éã©n wedstrijd voor de geest halen waarin Frenkie op dat vlak iets te betekenen had. Integendeel. Hij kan in balbezit een wedstrijd naar zijn hand zetten maar bij balverlies gaat hij echt niet dat verschil maken. Als je denkt dat Ajax het van een Frenkie moet hebben die met het mes tussen de tanden speelt, dan zie ik het somber in.
 
Japie_Krekel
 
0
12 februari 2019 om 23:09
@constant Kante als je denkt dat je het allemaal voetballend gaat oplossen tegen Real Madrid zie ik het nog somberder in ik snap je standpunt maar Ajax zal echt moeten strijden. spelers als De Jong en Blind gaan nu echt niet de tijd krijgen om rustig balletjes rond te passen. De Jong heeft dan nog wel de techniek om zich onder dingen uit te dribbelen maar je kan niet heel de wedstrijd uit de duels blijven
 
gomes1psv
 
0
12 februari 2019 om 18:46
Was afgelopen zaterdag wel te zien dat ze uitkijken naar deze wedstrijd.