Van Dijk: 'Zelfs toen ik daar speelde, waren de Engelse teams enorm sceptisch'
Maandag, 12 augustus 2019 om 14:31

Virgil van Dijk stond anderhalf jaar in de boeken als de duurste verdediger aller tijden, maar de Oranje-international is inmiddels afgelost door Manchester United-aankoop Harry Maguire. Liverpool betaalde Southampton in de winter van 2018 84 miljoen euro voor de centrale verdediger, die door the Saints tweeënhalf jaar eerder voor bijna 16 miljoen werd weggehaald bij Celtic. Van Dijk vertelt vier jaar na dato dat zijn verhuizing naar Engeland niet zonder slag of stoot tot stand kwam.

"Ik heb er hard voor moeten werken. Zelfs toen ik bij Celtic speelde, waren de Premier League-teams enorm sceptisch. Ze wilden geen risico's nemen omdat ik in Schotland speelde. Ik werd wel steeds beter, maar dat had geen duidelijk effect. Iedereen heeft zijn eigen lot, zijn eigen weg om af te leggen. Het pad dat ik heb gevolgd hoort bij mij, ik denk dat ik dat mee moest maken", blikt hij terug in gesprek met France Football.

Meer: Salah en Klopp krijgen het aan de stok op frustrerende middag voor Liverpool | Liverpool-icoon zet vraagtekens bij komst Arne Slot: ‘Tijden zijn veranderd’

Van Dijk is inmiddels een grote naam bij Liverpool en hij won vorig seizoen de Champions League met the Reds, terwijl de ploeg van trainer Jürgen Klopp op een haar na naast de Engelse landstitel greep. In de laatste weken van het seizoen leek het jaar voor Liverpool echter als een nachtkaars uit te gaan toen Barcelona de heenwedstrijd in de halve finales van het miljardenbal in het Camp Nou met 3-0 won: "Dat was zwaar, omdat we wisten dat Manchester City niet los zou laten en dat ons seizoen kon eindigen met de return tegen Barcelona."

"Zelfs nadat we erin waren geslaagd om Barça te verslaan, hebben we niet opgegeven in de competitie. We hielden de hoop vast, onze dynamiek, we bleven winnen. Dat maakte het aan het einde weer zwaar, het is moeilijk om met zo'n klein verschil naast de landstitel te grijpen", gaat Van Dijk, die met Liverpool een punt onder kampioen Manchester City eindigde, verder.

De verdediger kreeg onlangs te horen dat hij een van de kandidaten is voor de 'The Best'-award van de FIFA, terwijl hij ook wordt genoemd als een van de grote favorieten voor de Ballon d'Or. Met die laatste prijs is Van Dijk naar eigen zeggen nog niet echt bezig: "Eerlijk gezegd denk ik daar niet aan. De reden is simpel: het is een verkiezing waar ik geen invloed op heb. Ik kan er niets aan doen om mijn mening over mezelf te veranderen. Dat ik word gezien als een van de kandidaten voor de Ballon d'Or zorgt er wel voor dat ik mezelf kan overtreffen."

Meer nieuws
   
23:04
23:04
V/d Vaart ziet belangrijkste man bij PSV: 'We onderschatten hoe goed hij is'
1
   
22:53
22:53
Heeft Sparta goud in handen? 'Hij kan zo bij Ajax, Feyenoord of PSV mee'
5
   
22:00
22:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
   
21:55
21:55
Kenneth Perez waarschuwt Arne Slot: 'Die komt geen lantaarnpaal voorbij'
18
   
21:55
21:55
Brighton ademt zelfspot en nomineert Burnley-speler voor Doelpunt van de Maand
1
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (21)

 
j0rnnn
 
2
12 augustus 2019 om 14:41
Super goede verdediger. Maar hij piept wel veel over het verleden. Hij was toen gewoon nog niet heel goed. Ik snapte op dat moment ook goed waarom Ajax vd Hoorn nam en niet van Dijk.
 
Moraat
 
57
12 augustus 2019 om 14:46
Hij piept helemaal niet veel over het verleden. Hij heeft zelfs nog gezegd dat hij begreep dat hij een tijdje terug gewoon niet goed genoeg was voor het Nederlands elftal.
 
kleinegeneraa7
 
28
12 augustus 2019 om 14:46
Volgens mij piept die hierin toch niet over het verleden? Hij zegt gewoon hoe hij het ervaren heeft. Want van de Hoorn was wel zo goed wil je zeggen? Ik weet niet meer toen der tijd voor wie ik was gegaan, maar weet nog wel dat ik Van de Hoorn niet als zeer talentvolle verdediger zag. Vooral bij dat ek met Jong Oranje viel die flink door de mand.
 
AjaxxxLove
 
5
12 augustus 2019 om 14:59
Ik kan me herinneren dat iedereen voor Van Dijk was gegaan, en terecht. Van der Hoorn had toen een goed seizoen bij Utrecht, maar Van Dijk was voetballend veel beter en had gewoon veel schoonheidsfoutjes. Niets meer aan te doen verder. Niemand had kunnen voorzien dat Van Dijk een van de beste spelers ter wereld zou worden. Hij heeft echt een gigantische groei doorgemaakt en geeft Liverpool zelfvertrouwen als ze het veld op komen, terwijl zo'n beetje iedere spits weken van tevoren al slecht slaapt in aanloop naar Van Dijk. Zo veel charisma, leiderschap en zelfvertrouwen zonder dat het arrogant wordt. Een prachtig uithangbord voor het Nederlandse voetbal.
 
Rochester
 
6
12 augustus 2019 om 15:01
@ J0rnnn, Dat Ajax van der Hoorn toen binnenhaalde, begreep ik opzicht wel. Hij had een heel goed seizoen achter de rug en leek een grote verdedigende talent te zijn, maar helaas viel hij zwaar tegen bij Ajax. Overigens was ook van Dijk een groot talent bij FC Groningen en had hij ook zeker niet mis gestaan bij Ajax. Maar volgens mij had van Dijk vlak daarvoor een acute blindedarmontsteking gehad die hem toen schijnbaar bijna fataal is geworden en hem het leven had kunnen kosten. Maar heel de traditionele top drie van Nederland concretiseerden nooit hun belangstelling voor van Dijk in zijn periode bij Groningen: - Ajax ging zoals bekend toen voor van der Hoorn. - PSV had toen verdedigend de nodige problemen maar haalde toen als centrale verdedigers Jeffrey Bruma (werd gekocht van Chelsea) en Karim Rekik (werd gehuurd van Manchester City) binnen en zeker in de plaats van Rekik had PSV denk ik van Dijk kunnen halen. - Feyenoord had van Dijk op dat moment eigenlijk niet echt nodig, want die zaten toen wel goed met hun centrale verdedigers aangezien ze toen de keuze hadden uit o.a Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi met daarachter toen nog jonge aanstormende talenten als Terence Kongolo en Sven van Beek (ja je lees het goed, toen was van Beek nog een talent. Nu kan hij er eigenlijk niks van).
 
Fanatic86
 
0
12 augustus 2019 om 18:45
Beter de dood kosten dan het leven kosten denk ik altijd maar
 
FCT-1965
 
2
12 augustus 2019 om 15:06
Wat een speller! wat straalt hij een rust en zelfvertrouwen uit, het lijkt hem allemaal geen moeite te kosten. Ben blij dat hij bij zo'n mooie club als Liverpool zit.
 
theo uphus
 
14
12 augustus 2019 om 15:40
Uiteindelijk zijn al die verkiezingen niets anders dan voorkeursuitspraken van hen die mogen meebeslissen. Waaraan meet je af dat Messi beter is dan van Dijk ? Of andersom ? Het heeft puur met menselijke voorkeuren te maken. En heel vaak dan nog niet eens over voetballers, maar over clubvoorkeuren. We hebben hier jarenlang dat gezever over Ronaldo en Messi mogen lezen. Het had puur te maken met de vraag van welke club de schrijvers fan waren. Zo gaat dat. Ik heb nooit een betere linksbuiten dan Piet Keizer geien. Schiet er allemaal maar lekker op los. Smijt er maar een bak argumenten tegenaan. En aan het eind van de dag heeft niemand mij op een andere gedachte gebracht.
 
Linkerbaan
 
2
12 augustus 2019 om 16:20
Het gaat er bij deze verkiezingen niet zo zeer om wie de betere speler is maar welke speler het beste seizoen heeft gehad. Daarom wordt er al vaak snel naar de behaalde prijzen gekeken waarbij de Champions League en prijzen met het nationale elftal enorm meewegen. Denk ook dat dit de reden zal zijn dat Virgil het wint. Men had toch van Messi verwacht dat hij of de CL of de Copa America zou winnen, dit is geen eerlijke redeningen in mijn ogen maar het gebeurd wel.
 
jeremy3112
 
1
12 augustus 2019 om 19:37
Tot een bepaald punt is het inderdaad subjectief, maar er is natuurlijk een grens. Dat bijvoorbeeld Cristiano Ronaldo een hoger niveau heeft dan Luciano Narsingh is gewoon een feit. Als je die mening niet deelt dan mag er wel degelijk gezegd worden dat je het spelletje niet helemaal snapt.
 
Montania
 
2
12 augustus 2019 om 15:55
Virgil van Dijk zou een voorbeeld moeten zijn voor Mathijs de Ligt. Maar de Ligt is koppig en wil direct naar een topclub, waar hij langzaam aan door het ijs zakt
 
Formus
 
1
12 augustus 2019 om 16:10
Montania: De Ligt zát al bij een 'topclub'. Is natuurlijk een veel groter talent en heeft op deze leeftijd al veel meer gepresteerd dan 'laatbloeier' Van Dijk. Die het met iets minder talent natuurlijk ontzettend knap gedaan heeft, dat hadden niet veel voor mogelijk gehouden. Als laatste: had De Ligt dan volgens jou eerst naar een mindere club moeten gaan? (En zo ja, welke?). De vraag stellen, is hem beantwoorden lijkt me. Want De Ligt zou toch never nooit een stap terug maken in vergelijking met de club Ajax.
 
Formus
 
1
12 augustus 2019 om 16:13
Oh, en langzaam door het ijs zakt zeg je? Gebaseerd op wat oefenwedstrijden? De Ligt zal het gaan maken, bij Juve of via een omweg. Maar er zit zo'n goede kop op, zo'n nuchter persoon gaat het zeker redden. Begrijp je negativiteit niet. Wat zou jij gedaan hebben in zijn positie? Van Dijk kon alleen maar naar Celtic, want niemand wilde hem verder. En hij kon alleen maar naar Southampton, want niemand anders wilde hem. Zelfs daar heeft ie nog twee en half jaar gespeeld. De topclubs hebben t lang niet aangedurfd.
 
Montania
 
1
12 augustus 2019 om 18:55
Van Dijk is minstens twee keer zo goed als De Ligt. Zijn voetballende kwaliteiten zijn vele malen beter dan die van de Ligt. Aan de bal kan van Dijk hele mooie dingen...zoals menig vrije val erin krullen. En ja met gespeelde nuchterheid alleen red je het niet. Zeker in de top niet. Een omweg zou zijn elke buitenlandse subtop ploeg zodat hij zonder teveel druk kan wennen aan een buitenlands avontuur
 
Linkerbaan
 
0
12 augustus 2019 om 16:23
Toen Virgil vertrok uit scotland was er helemaal geen topclub die hem wou hebben. Dit is bij de Ligt wel anders. Niet te vergelijken dus