VAR-baas Premier League is zeer tevreden en veegt voorstel Lineker van tafel
Maandag, 11 november 2019 om 19:35

Neil Swarbrick, eindverantwoordelijke voor de videoscheidsrechters in de Premier Leauge, is tevreden over het gebruik van de VAR in de Engelse competitie. In gesprek met de BBC beoordeelt hij het gebruik van de VAR met een zeven. Hij ziet nog genoeg ruimte voor verbetering, maar de start is volgens hem veelbelovend. Afgelopen weekend was er veel commotie in de Premier League over de VAR, maar Swarbrick benadrukt dat de fans geduld moeten hebben.

Sheffield United voelde zich bestolen tegen Tottenham Hotspur toen een doelpunt na ingrijpen van de VAR werd afgekeurd vanwege buitenspel, terwijl Manchester City vol ongeloof achterbleef doordat het tegen Liverpool tot twee keer toe geen strafschop kreeg na hands. "Eerlijk gezegd ben ik zeer tevreden over de manier waarop we zijn begonnen", reageert Swarbrick. De VAR is dit seizoen in de Premier League geïntroduceerd nadat er vorig seizoen al werd getest in de FA Cup en League Cup.

Niet alle voetbalfans in Engeland zijn blij met de komst van de videoscheidsrechter. Trevor Sinclair, voormalig Engels international, denkt zelfs dat de VAR de reputatie van de Premier League beschadigt. Hij is ervan overtuigd dat de competitie minder aantrekkelijk wordt voor spelers en trainers. Swarbrick denkt er anders over en geeft de VAR een 'zeven'. "We hebben bij beslissingen vaker bij het juiste eind. Als we nu al op een zeven zitten, dan hoop ik over twee jaar op een acht, een achtenhalf of een negen."

Volgens de BBC is het aantal juiste beslissingen bij belangrijke momenten in wedstrijden zoals doelpunten, rode kaarten en strafschoppen gestegen van 82 procent vorig seizoen naar boven de 90 procent dit seizoen. Swarbrick jaagt op nog betere statistieken. "We willen dit graag verder ontwikkelen. We staan open voor feedback en waar we ons kunnen verbeteren zullen we dat doen. Ik ben tevreden met waar we nu staan, maar het is duidelijk dat er ruimte voor verbetering is."

Gary Lineker vindt dat tijdens wedstrijden soms teveel tijd wordt besteed bij het bestuderen van de videobeelden. Hij stelde voor dat er per VAR-moment een maximum van dertig seconden vast zou moeten zitten. Als een situatie langer de tijd nodig heeft om te beoordelen, is dat volgens Lineker een indicatie dat het te ingewikkeld is en geen straf nodig is. "Ik begrijp dat hij bedoelt, maar ik denk niet dat we daar naar toe kunnen. Je moet niet denken dat wanneer scheidsrechters langer nodig hebben dan een minuut, het dan de moeite niet is. Wat zou er gebeuren als je na een minuut en twee seconden tot een juist besluit komt, maar de beslissing niet door kan voeren omdat je twee seconden te laat bent?"

Meer nieuws
   
01:00
01:00
Perez turft bij AZ - Twente het aantal spelers dat meekan bij Feyenoord of PSV
4
   
00:00
00:00
Ajax gaat op zoek naar een rechtsbuiten: 10 potentiële kandidaten op een rij
29
   
23:34
23:34
Sporting is kampioen van Portugal door onverwachtse uitglijder van Benfica
8
   
23:20
23:20
Europese topclub voerde afgelopen weken gesprekken met management Ten Hag
15
   
23:03
23:03
Voormalig keeper van PSV Georg Koch (52) heeft tragisch nieuws: 'Ik ga dood'
6
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (31)

 
Formus
 
10
11 november 2019 om 19:47
Ik vind die reactie van Lineker ook niet helemaal juist. Zo kan men altijd als excuus gebruiken: we waren er binnen een minuut nog niet uit! En dat werkt ook niet. Persoonlijk nog steeds voor het aanvragen door aanvoerder/coach. Dan is de willekeur weg. En tuurlijk, het is niet zo zwart wit als bij bv hockey, maar dan heb je het toch meer in eigen hand (Het blijft echter toch bijna altijd interpretatie van personen). En open, transparante communicatie via beeld en speakers in het stadion.
 
Sta plaats
 
0
11 november 2019 om 20:10
Dan is de VAR niet meer onhafhankelijk. Wat gebeurd er als de captain door zn challenges heen is of gebruikt als extra time-out? De man in Zeist moet meer macht krijgen in de scheids overrulen.
 
Xyzz
 
2
11 november 2019 om 21:13
Dan heeft die pech, net zoals bij alle andere sporten. Is niet zo ingewikkeld.
 
metaalverf
 
2
12 november 2019 om 00:43
En wat dan als de VAR alsnog een foute beslissing neemt? Dan ben je je challenge kwijt én ook nog ongelijk gekregen. Volgens mij zijn dit allemaal geen oplossingen. De momenten dat wij allen klagen over de VAR zijn toch vooral momenten waarbij interpretatie komt spelen. Neem de tackle van Berghuis een aantal weken terug. Dat zijn de ergste fouten en die worden echt niet opgelost met deze aanpassing. Andere voorbeelden zijn buitenspel gevallen waarbij het maar net is hoe de lijn precies getekend wordt en het door de lage resolutie niet te zien is of de pixel links of rechts van de lijn zit.
 
Formus
 
0
12 november 2019 om 15:00
metaalverf, open communicatie voor stadion en tv zal meer duidelijkheid geven. Nu is het stil je scheidsrechter dekken vanuit het VAR-hokje. Er is nul transparantie.
 
metaalverf
 
0
12 november 2019 om 17:08
Die communicatie kan er ook komen zonder het challenge systeem. Ik ben ook voor een microfoon bij de scheidsrechter zodat iedereen kan horen wat er in conversaties gezegd wordt. Zie bijvoorbeeld rugby. Ik denk dat dit namelijk ook het gezeik van spelers reduceert. Dat gezeik kost per wedstrijd meer tijd dan de Var.
 
Lacazette
 
0
12 november 2019 om 01:24
Wat voor effect denk je dat her zal hebben dat een speler/coach het kan aanvragen? Bij tennis werkt het omdat er altijd met 100% zekerheid gezecht kan worden wat het noet zijn. Bij voetbal blijft het altijd interpretatie ook al geef je aanvoerders/coaches de keuze. De var kijkt toch al naar alles nu, het enige wat jouw verandering veroorzaakt is dat er naar minder situaties gekeken zal worden en het resaultaat zal hetzelfde zijn. Geen goede keuze dus.
 
Formus
 
0
12 november 2019 om 14:58
Lacazette, minder tijdverlies, de scheids moet in mijn voorbeeld altijd kijken bij de zijlijn (had ik hier niet toegevoegd zie ik, wel in een ander topic), zodat hij zelf de situatie kan herinschatten (nadeel VAR in een hokje is volgens kenners dat ie niet live bij de wedstrijd is en het dus niet aanvoelt). De druk naar de buitenwereld voor een juiste beslissing wordt groter, omdat je een open en transparant verslag moet geven, die iedereen hoort in het stadion en op tv. Helder. Interpretatie blijft altijd, zelfs bij hockey. Weg is in ieder geval het gevoel van willekeur, want heb jij de lijntjes en de juiste beelden bij Chelsea en Ajax al gezien (azpi en Promes?)? Is toch onzinnig? En in mijn vb moeten ze het wel laten zien.
 
SpeedyAFC
 
0
12 november 2019 om 02:55
Het probleem is wel welk beeld gebruik je. Hoe wordt bepaald op welk moment de bal de voet verlaat. Zet je het beeld een tiende te laat stil, dan is het buitenspel. Zet je het een tiende te vroeg stil, dan is het een goal. Het is dus willekeur geworden.
 
RobTheGooner
 
12
11 november 2019 om 19:48
Ik vind het toch knap dat je zo positief over iets kan zijn wat (in de pl) de helft van de wedstrijden faalt. Het is echt te dramatisch voor woorden en als dit niet veranderd is aan het einde van het seizoen dan kan je beter weer zonder gaan voetballen
 
PeterVermeuIen
 
27
11 november 2019 om 19:51
Het mooie is dat we nooit meer het gezeik hebben van schwalbes, dankzij VAR. En dus ben ik voor de VAR.
 
metaalverf
 
0
12 november 2019 om 00:45
Daar ben ik niet mee eens. Ik zie nog genoeg schwalbes. Ze leveren inmiddels misschien geen penals meer op, maar ze leveren ook minder gele kaarten op aan de speler die een schwalbe maakt. Omdat alleen penals worden terug gekeken is dit bij situaties buiten de 16 zelfs in het voordeel van schwalbe makers.
 
Arsenallz
 
17
11 november 2019 om 19:59
Wat een kortzichtige reactie. Ik hoop dat je inziet dat het systeem niet het probleem is, maar de mensen achter de schermen. Zij nemen de beslissingen en zij maken de fouten. Oftewel; Fouten met de VAR zijn gewoon arbitrale dwalingen. Engeland moet het niveau van haar scheidsrechters verbeteren, dat is de enige oplossing.
 
Sta plaats
 
2
11 november 2019 om 20:12
Als je naar de stastitieken kijkt gaat het juist beter met de beslissingen.
 
Jackieboy10
 
5
11 november 2019 om 21:02
En toch heb je elk weekend in bijna elke wedstrijd met de VAR grove fouten. Hoe komt dat dan? Enerzijds komt dat door de regels omtrent VAR, die nu nog ridicuul zijn met wanneer de VAR mag ingrijpen. Anderzijds komt dat in Engeland doordat dezelfde belabberde scheidsrechters als op het veld nu achter de VAR zitten. Er verandert dus helemaal niks. Bovendien is het te triest voor woorden dat de scheidsrechters in Engeland nog geen enkele keer naar het scherm aan de zijlijn zijn gelopen om het zelf nog eens beter te bekijken.. Dat kan gewoon niet. De VAR zelf is maar een middel, het probleem is, zoals Arsenallz terecht opmerkt, de personen achter de VAR.
 
SuperBuLi
 
0
11 november 2019 om 21:29
Wanneer is de VAR eigenlijk naar Engeland gekomen? Ik denk dat het te maken heeft dat niet iedereen weet hoe het precies werkt, in Duitsland was er alleen maar gezeik erover dit jaar is het veel minder.
 
stravven
 
0
11 november 2019 om 22:34
Sinds dit seizoen. Hiervoor had de PL al een aantal jaar doellijntechnologie, maar de VAR is pas dit seizoen ingevoerd. Ze hebben een aantal dingen goed gedaan, zoals de goal van Aubameyang tegen United goedkeuren nadat hij afgevlagd werd terwijl hij drie meter voor de verdediger stond, maar ook genoeg dubieuze beslissingen gemaakt.
 
Jackieboy10
 
0
12 november 2019 om 00:01
Oh er gaan ook zeker dingen goed, maar ook veel te veel fout. Alleen al in onze wedstrijd afgelopen weekend tegen Leicester in de eerste 15 minuten: Leicester had een penalty moeten hebben, niet gegeven en VAR doet niets; Arsenal had 5 minuten na de niet gegeven penalty aan Leicester ook een penalty moeten hebben, niet gegeven en niets gedaan door de VAR. Dat is slechts 1 wedstrijd nog maar.. De regels omtrent de VAR moeten duidelijker en specifiek in Engeland moet de FA gaan kijken naar het niveau van haar scheidsrechters.. Bovendien ben ik persoonlijk van mening dat je als PL zijnde het niet zo belabberd kan regelen nadat je 1 jaar in meerdere competities hebt kunnen kijken hoe het werkt. Je had dus al kunnen leren van de fouten uit die andere competities.
 
bf1994
 
0
12 november 2019 om 08:49
Moet je je dan eens voorstellen hoeveel er fout zal gaan zonder de VAR. de VAR verbeterd het arbitrale gedeelte van voetbal enorm veel.
 
PeterVermeuIen
 
11
11 november 2019 om 19:49
Stop met millimeter werk, je kunt nooit weten wanneer ie 100% de bal voorgeeft. Dus ik zeg bij 100% twijfel gewoon voordeel aan aanvaller geven. Dan ben je af van die millimeter werk.
 
92643
 
18
11 november 2019 om 20:44
Maar.. 1mm buitenspel is toch ook buitenspel? Wil je dan een 10cm marge inbouwen om vervolgens bij 10,2cm dezelfde discussie te krijgen? Wellicht moeten ze gaan werken met technologie die het contactmoment bij het spelen van de bal registreert..
 
Xyzz
 
9
11 november 2019 om 21:21
Als je niet met 100% zekerheid kan zeggen dat iemand buitenspel stond gewoon doorspelen. Ik snap niet wat het probleem is. Zet het beeld stil op het moment dat je ruimte ziet tussen de bal en de voet van de speler die passt. Kijk of iemand buitenspel staat. Weet je het niet 100% zeker? Doorspelen.
 
metaalverf
 
0
12 november 2019 om 00:48
100% mee eens. Is namelijk hetzelfde als de regel voorheen alleen dan op VAR niveau. Bij de man langs de kant kan twijfel al zijn bij 50cm, met de VAR kan je dat in ieder geval al terug brengen tot 5cm. 100% exact ga je toch niet krijgen, dus een marge van 5cm is nog altijd beter dan 50cm.
 
Emile Hesky G
 
3
11 november 2019 om 20:08
Zolang buitenspelsituaties door mensen beoordeeld moeten worden houd je dit soort gezeik. Is de technologie nog niet zo ver om het helemaal te automatiseren? Waarom kan het bij doellijntechnologie wel? Er is de laatste jaren nooit meer getwijfeld of er een bal in zijn geheel wel/niet over de doellijn is geweest, en dat zou met buitenspelsituaties ook wel moeten kunnen. Wel veel complexer uiteraard, maar ik denk dat de (kostbare) technologie er wel is, en als je ziet hoeveel geld er in de PL omgaat moet dat geen probleem zijn. De grensrechters kunnen dan een andere (bij)baan zoeken
 
bf1994
 
1
11 november 2019 om 21:46
Het zou in principe kunnen, maar het moet dan wel ontwikkeld worden, want voor een buitenspel situatie is net iets anders dan voor een doellijn technologie aangezien je systeem ook mee moet bewegen. Het moet dan wel eerst goedgekeurd worden door de Fifa en daarna ontwikkeld. Maar ik vind het een goed idee om dat volledig te automatiseren. Dan is de discussie gewoon klaar en kan je iedereen die zich er tegen vindt gewoon min of meer negeren.
 
bf1994
 
0
11 november 2019 om 21:44
Naar mijn mening is 1mm buitenspel ook buitenspel, hoe vaak zie je dat een aanvaller nog net zijn dikke teen tegen de bal aankrijgt en zo een goal weet te scoren? Als je wilt dat dit veranderd wordt dat kan, dan moet de regel aangepast worden. Maar in principe veranderd dat alleen de plek vanuit waar gemeten wordt en krijg je dus nog steeds millimeter werk. Ik vind de VAR eerlijk waar een verheerlijking. Voor de VAR kwam werd er gezegd " dat is millimeter werk dat kan een scheids nooit weten" nu dat het wel kan, is het zeuren dat het millimeter werk is en dat je daar niet naar moet kijken..........
 
metaalverf
 
0
12 november 2019 om 00:50
En toch was het klagen op de eerste manier toch beter dan op het tweede. De eerste leverde meer doelpunten op en kon je je makkelijker neer leggen bij menselijk falen. Nu is dat erg lastig wanneer mijn inziens (ook met buitenspel) verkeerde beslissingen genomen worden.
 
bf1994
 
0
12 november 2019 om 08:51
Zonder de var heb je veel meer arbitrale dwalingen. De VAR maakt voetbal veel eerlijker en dus ben ik enorm blij ermee.
 
Bossie
 
0
12 november 2019 om 06:40
Ik zou me niet verbazen als de VAR gebruikt wordt om de wedstrijd te sturen . Er gaat immers zoveel geld om in de voetballen.....