Weer twijfels over Ajacied: 'Ik vind het een rare reactie voor een jonge speler'
Maandag, 5 augustus 2019 om 22:01

De kritiek op Kasper Dolberg was afgelopen weekend niet mals. De aanvaller was een week geleden weliswaar trefzeker in de strijd tussen Ajax en PSV om de Johan Cruijff Schaal, maar in het eerste Eredivisie-duel met Vitesse (2-2) kon hij zich niet aan de malaise onttrekken. De Deen werd acht minuten voor tijd door David Neres vervangen en Klaas-Jan Huntelaar bleef in GelreDome negentig minuten op de bank.

De vraag is of Dolberg het dit seizoen wel kan laten zien, daar hij in persoonlijk opzicht reeds een mindere voetbaljaargang achter de rug heeft. "Je kan Dusan Tadic opstellen als je een meevoetballende speler in de punt van de aanval wilt", vertelde Wim Kieft bij Veronica Inside. "Het enige wat Dolberg moet doen, en daar is Huntelaar beter in, is ballen erinschuiven. Ervoor zorgen dat hij daar elke keer is, op die paar meter van het doel af. Dan loop je ze er zo in. Dat is zijn taak, maar daar is Huntelaar beter in. En voetballend gezien is Tadic beter dan Dolberg. Het houdt wel een keer op."

Kieft begrijpt de twijfel bij de technische staf, daar Dolberg het op de trainingen van Ajax wel waarmaakt. "Maar kijk, als jij heel erg last hebt van faalangst, of je voelt de druk, of je hebt telkens het idee dat je geen fouten mag maken… Dát is er volgens mij met die jongen aan de hand. Die heeft echt last van druk." René van der Gijp gaf Kieft groot gelijk. "Er zit zo veel voetbal in die ploeg. Hij moet alleen het eindstation zijn." Kieft: "Ja, en anders zet je Tadic daar neer."

Johan Derksen maakt zich zorgen over de manier waarop Dolberg zich uit. "Die jongen heeft of toont geen emotie. Als je een prachtige goal maakt, dan is het heel normaal als je juicht. Hij wordt wel gefeliciteerd, maar hij loopt dan weg zo van 'waar heb je het over'. Ik vind het een beetje een rare reactie voor een jonge voetballer." Kieft stelde dat voetballers uit vorm kunnen zijn, maar dat zelfs dan iedereen weet wat in principe hun kwaliteiten zijn. Hij noemde Luuk de Jong als voorbeeld. "Maar bij Dolberg zie ik dat zelfs niet als hij slecht speelt. Dat je denkt 'oh ja, daarom vond ik hem zo goed'. Je ziet nul."

Van der Gijp denkt dat Ajax er ook mee worstelt. Derksen: "Het is natuurlijk moeilijk om zo'n jongen af te schrijven. Dat is financieel niet makkelijk, maar ook emotioneel. Je weet dat je een groot talent weggooit."

Meer nieuws
   
01:00
01:00
Perez turft bij AZ - Twente het aantal spelers dat meekan bij Feyenoord of PSV
2
   
00:00
00:00
Ajax gaat op zoek naar een rechtsbuiten: 10 potentiële kandidaten op een rij
28
   
23:34
23:34
Sporting is kampioen van Portugal door onverwachtse uitglijder van Benfica
8
   
23:20
23:20
Europese topclub voerde afgelopen weken gesprekken met management Ten Hag
13
   
23:03
23:03
Voormalig keeper van PSV Georg Koch (52) heeft tragisch nieuws: 'Ik ga dood'
6
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (46)

 
AVDS_85
 
42
5 augustus 2019 om 22:13
Eens. Die jongen straalt nul plezier en vreugde uit; alsof hij gedwongen word om te voetballen. Ik vind het echt verschrikkelijk om te zien.
 
Ewoud
 
238
5 augustus 2019 om 22:22
Toen hij het goed deed was het ijskoud, koel en prachtig. Een jongen die zich nergens door liet gekmaken. Nu hij het niet goed doet is hij een emotieloze autist zonder spelvreugde. Mooi hoe dit soort dingen werken.
 
AVDS_85
 
33
5 augustus 2019 om 22:30
Ik heb me altijd gestoord aan zijn emotieloze houding. Na de mooiste doelpunten kwam er geen glimlach vanaf... dat vind ik gewoon jammer.
 
Balenciaga
 
6
5 augustus 2019 om 23:39
Kijk anders zijn debuut tegen PAOK nog eens terug. Je krijgt 10 euro van me als je daar geen glimlachje ziet.
 
Xyzz
 
0
6 augustus 2019 om 09:02
Ja als het slecht gaat hoor je tegenstanders en als het goed gaat hoor je voorstanders. Gek hoe dat gaat he...
 
OzwardGozku
 
34
5 augustus 2019 om 22:27
Apart..Twee jaar geleden toen hij werelds was, toonde hij ook geen emoties, maar toen vonden jullie het allemaal geweldig. On: Ik vind het allemaal zwaar overdreven, tijdens de JC schaal was hij geprezen en werd er gezegd dat hij zijn vorm weer terug te pakken en nu na een wedstrijd word hij weer afgekraakt. Ik vind het nog te vroeg in het seizoen om hem af te schrijven...het seizoen is lang. Hopen dat hij zijn vorm weer te pakken heeft.
 
Xyzz
 
1
6 augustus 2019 om 08:52
Of misschien hoorde je toen de mensen die het positief vonden en hoor je nu het slecht gaat de mensen die het negatief vonden. Het is nooit "jullie allemaal", dat is een generalisatie en die kloppen nooit.
 
Primetime
 
13
5 augustus 2019 om 22:28
Vraag me een ding af: zijn er nog meer sporten waarvan het publiek verwacht dat ze plezier en vreugde uitstralen? Snap dat nooit zo van voetbal. Ik snap dat mensen zich ergeren aan Dolbergs inzet maar waarom vind het voetbalpubliek plezier en vreugde altijd zo belangrijk?
 
AVDS_85
 
31
5 augustus 2019 om 22:32
Toen ik begon met voetbal kijken vierden spelers als Litmanen, Batistuta en Cantona hun doelpunten met veel emotie. Dat vond ik als kleine jongen prachtig. Als ik nu Dolberg zie lopen, word ik daar niet heel blij van...
 
repuiztav
 
12
5 augustus 2019 om 22:50
Spelvreugde is toch leuk om naar te kijken. Het is nu net of het Dolberg allemaal geen reet interesseert en lekker geld komt harken. Die jongen scoort binnenkort na een hele lange tijd weer eens een goal en zal weer als een dooie pier reageren, terwijl hij zich dan vast en zeker enorm opgelucht voelt.
 
Primetime
 
2
5 augustus 2019 om 23:44
``het is nu net of het Dolberg allemaal geen reet interesseert en lekker geld komt harken.`` Daar ben ik het wel mee eens maar dat heeft meer met zijn gebrek aan inzet maken. Oa geen stap teveel doen. Of ik lachende spelers zie kan me echt geen moer schelen. Ik vind bepaalde doelpuntvieringen wel grappig zoals de Suarez schwalbe. Maar ik ken verder geen sporten waar men op chagrijnige gezichten kritiek geeft, ook destijds met Ziyech. Daar kon ik mij dus echt niet aan ergeren. Natuurlijk volg ik niet alle sporten, daarom was ik benieuwd.
 
 
62
5 augustus 2019 om 22:17
Helemaal in het begin (het seizoen van bosz) werd hij juist toegejuicht hoe hij reageerde, en geen fratsen uithaalde. Nu loopt hij te sukkelen met blessures, en zijn "goede punt" wordt nu tegen hem gebruikt? Complete onzin! Laat deze jongen zichzelf zijn. Hopelijk kan hij er dit seizoen wat van maken, ik gun het hem van harte.
 
psvromario
 
31
5 augustus 2019 om 22:40
Goede speler die dodelijk is als ie ruimte krijgt. Zn introverte houding vind ik een mooie aanvulling in het Ajax palet van spelers,waarin iedereen weer anders reageert. Zou mooi zijn als ie morgen een wereldgoal maakt...en echt op zn Dolberg's weer net doet alsof er niks bijzonders gebeurt is.
 
repuiztav
 
18
5 augustus 2019 om 22:51
Ik vond dat koel reageren juist helemaal niet leuk om te zien. Voetbal is emotie en dat is wat men dus ook het liefste ziet.
 
mitchell172
 
10
5 augustus 2019 om 22:20
Vind het echt heel lullig/zielig voor Dolberg (Dollie), want voetballen kan/kon die wel; Het komt er al een tijd niet meer uit, maar voor mij is het geen one day fly. Het is voor hem misschien tijd om weer terug naar de basis te gaan en dus of terug gaan naar Denemarken (verhuur) of zich ergens anders laten verhuren (andere eredivisie club).
 
De Toekomst
 
10
5 augustus 2019 om 22:27
Want dat is terug naar de basis gaan? Volgens mij gebruik je die term dan verkeerd... Terug naar de basis gaan heeft niks te maken met de club waarvoor je speelt. Hoe dan ook, een stapje terug zou hem misschien goed doen. Al zie ik vooral andere redenen waarom Dolberg toen beter was. Younes en Traore trokken 2 man naar zich toe met hun acties waardoor Dolberg ruimte kreeg, het spel verplaatste zich sneller naar voren dan nu en vanuit het middenveld werd hij minder in de weg gelopen (nu loopt Van de Beek vaak in dezelfde ruimtes). Kortom, hij had toen veel meer ruimte dan nu.
 
AVDS_85
 
10
5 augustus 2019 om 22:37
Wat een onzin over Traore en Younes. Alsof Tadic, Neres en Ziyech geen spelers naar zich toe trekken?! Het heeft gewoon met vertrouwen te maken.. hij krijg voldoende kansen, ondanks dat van de Beek in de buurt is, maar maakt ze niet af.
 
De Toekomst
 
7
5 augustus 2019 om 22:41
Dat zijn meer spelers die de combinatie zoeken en diepgaan of spelers die op zoek zijn naar de beslissende pass. Hele andere spelers in mijn ogen.
 
mitchell172
 
8
5 augustus 2019 om 22:42
Hij moet weer teruggaan naar de basis; Hier bedoel ik dat hij weer opnieuw moet beginnen bij de kern van zijn voetbal leven (Een Kopenhagen, Midtjylland of in de eredivisie naar een Vitesse/az). Onder Bosz was het positie spel inderdaad iets anders dan onder Erik ten Hag, omdat er met andere type spelers werd gespeeld. Al met al hoop ik dat Kasper het weer op de rit krijgt en zijn spelvreugde de boventoon gaat voeren, in plaats van het koppie naar beneden laten hangen.
 
AVDS_85
 
11
5 augustus 2019 om 22:46
Niet mee eens. Younes en Traore wilden alle ballen in de voeten hebben om een actie te maken, en dat zijn Ziyech en Tadic ook. Enige die soms diep gaat is Neres. Maargoed, ieder zijn kijk natuurlijk...
 
hansje1969
 
4
5 augustus 2019 om 23:19
Ja younes (rendement 0) en Traoré en Klaassen deden eigenlijk niet veel anders dan Neres. Tadic/ziyech en vd beek nu. Weet ook niet waarom hij niet meer rendeert. Denk ook eigenlijk dat niemand het weet anders was het probleem wel op te lossen. Beetje het Viktor Fisher verhaal. Zijn grootste tegenstander was op een gegeven moment Viktor Fisher zelf. Denk dat het met Dolberg ook op die manier gaat lopen. Alleen zie je het vanwege zijn emotieloze doen en laten niet aan hem
 
jaxiegoon
 
6
5 augustus 2019 om 22:26
Het is zo gek met Dolberg want inderdaad op trainingen schijnt die dus echt goed te spelen. Ik hoop toch zo dat hij zijn klasse kan etaleren. Voor Ajax inderdaad lastig, maar ook die moeten op een gegeven moment echt een keuze gaan maken.
 
Skede
 
25
5 augustus 2019 om 22:27
Johan Derksen zegt in hetzelfde programma op dezelfde avond dat Jaap Stam moet worden aangesproken op zijn uitbundige manier van juichen en tegelijk dat de ingetogen manier van juichen van Dolberg niet normaal is...
 
De Toekomst
 
9
5 augustus 2019 om 22:29
Er is ook zoiets als een tussenweg... Je moet natuurlijk wel precies uitbundig genoeg juichen en dat is een dunne lijn blijkbaar.
 
Skede
 
22
5 augustus 2019 om 22:34
Wellicht kunnen we een handleiding opstellen met handige aanwijzingen hoe uitbundig je op welk moment mag juichen!
 
afcavosje
 
10
5 augustus 2019 om 22:37
Niet te uitbundig, niet te ingetogen. Wat een slap gelul allemaal. Laat die speler gewoon zichzelf zijn en zn voeten t werk laten doen. Anders was ie wel acteur geworden ipv voetballer.
 
De Toekomst
 
5
5 augustus 2019 om 22:42
Haha ben het met je eens Skede, dat moeten we doen, maar wel in een boekvorm. Bij dat programma zijn ze gek op boeken promoten, kan er echt nog wel een bij.
 
Skede
 
5
5 augustus 2019 om 22:51
Haha, inderdaad. Bij elk verkocht boek een gratis onderbroek.
 
PSVGillingham
 
3
5 augustus 2019 om 22:34
Klinkt alsof ze interessante gesprekken over voetbal gehad hebben..
 
afcavosje
 
5
5 augustus 2019 om 22:34
De tijd begint nu wel te dringen voor hem. Vorig seizoen liet hij met vlagen zien dat hij absolute klasse en finesse heeft maar in grote delen wedstrijden was hij gewoon onzichtbaar. In de voorbereiding en zaterdag heb ik geen progressie gezien. Hij probeert ook de bal soms veel te ingewikkeld in 1 keer te kaatsen terwijl Tadic het vaak veel simpeler oplost in dezelfde positie. Hij heeft de kwalitiet maar hij moet de knop nu echt omzetten anders gaan bijvoorbeeld Traore of Brobbey hun kansen krijgen. Wat hij uitstraalt interesseert me trouwens niks. Bergkamp had ook 0 emotie maar liet zn voeten spreken. Dolberg moet dat ook doen.
 
theo uphus
 
3
5 augustus 2019 om 22:53
Laat die jongen nou eens 10 a 12 wedstrijden staan en zie dan nog eens hoe het er bij staat. Als het een beetje meezit laat hij zijn al bewezen kwaliteiten alsnog zien en heb je mogelijk weer een speler die alsnog 30 tot 50 miljoen waard wordt. Breek hem nu meteen af en je kunt er 5 miljoen voor terug krijgen. Geduld is er tegenwoordig nauwelijks meer. Het is of geweldig of niks. Stel opportunisten.
 
memphisdepay
 
5
5 augustus 2019 om 23:18
Volgens mij is Ajax een voetbalclub en geen liefdadigheidsinstelling. Ik kan jou nu al vertellen dat Ziyech, Neres, van de Beek en Tadic sowieso spelen. Wat betekent dat er voor Dolberg geen basisplaats inzit, als de selectie zo blijft. Daarnaast heeft hij ook nog is concurrentie van een aantal andere talentvolle spitsen en Promes. Dus hij kan maar beter heel snel beginnen met uitblinken of hij krijgt een zelfde seizoen zoals vorig seizoen.
 
bambinoo
 
2
6 augustus 2019 om 01:48
@memphisdepay Theo Uphus is het woord 'weer' vergeten. Als het meezit laat Dolberg weer zijn kwaliteiten zien en wordt hij weer 30 tot 50 miljoen waard. En hier kan ik me wel in vinden. Ajax is geen liefdadigheidsinstelling nee, maar heeft wel een verdienmodel om spelers voor de hoofdprijs te verkopen. Om deze reden denk ik dat ze op dit moment net wat meer geduld hebben dan iemand die nooit wat heeft bewezen.
 
Constant kante
 
0
6 augustus 2019 om 17:58
theo uphus "laat die jongen nou eens 10 a 12 wedstrijden staan en zie dan nog eens hoe het er bij staat." Die jonge heeft in drie seizoenen bij Ajax nu ruim 77 competitiewedstrijden gespeeld. Wat denk jij precies te zullen gaan zien als hij na twee en een half seizoen ploeteren nu opeens weer 10-12 wedstrijden achtereen mag blijven staan??? Een soort metamorphose of zoiets? Is het niet al duidelijk dat die jongen, kennelijk, toch iets mist om volwaardig Ajaxspits te zijn? Los daarvan, er is inmiddels afdoende bewezen dat Ajax tig keer beter presteert en rendeert als niet Dolberg maar Tadic in de spits staat. Leg jij mij anders eens uit waarom je concessies zou gaan doen aan de prestaties van je elftal omdat je een al twee seizoenen kwakkelende speler zogenaamd uit het slop zou moeten helpen? Sorry, maar Ajax is een topclub, moet je weten. Dergelijke sentimenten daarmee is Ajax niet groot geworden. De wereld is gewoon hard.
 
NJfromVOL
 
7
5 augustus 2019 om 22:54
Ach, we hebben het eerste voetbalweekend weer achter de rug en alle 'analisten' hebben hun zegje weer mogen doen. Het lijkt wel dat je net ff scherper moet reageren dan je con-collega anders val je niet op en ben je niet relevant. Kan niet wachten op de Cl/el kwalificatieduels en alle open deuren.
 
Bossie
 
1
5 augustus 2019 om 23:06
Als je deze jongen nu er naast zet en hem het vertrouwen niet geeft, moet Ajax op zoek naar een nieuwe jonge spits. En dan moet die er op zeer korte termijn komen en staan als je dit seizoen nog met een nieuwe spits wilt komen .
 
afcavosje
 
2
5 augustus 2019 om 23:44
Ajax heeft met Traore en Brobbey twee prima jonge alternatieven achter de hand. Daarnaast hebben we nog altijd Tadic en Klaas dus het zal dringen zijn voor 1 positie.
 
Bossie
 
1
6 augustus 2019 om 00:36
De eerste twee hebben zich nog niet bewezen in de eredivisie, hopelijk zijn ze zo goed als ze zeggen. Want als Ajax zich weer plaatst voor de CL , zullen er dit seizoen weer genoeg wedstrijden worden gespeeld. Als dan 2 van die andere twee geblesseerd raakt , is het opeens mager wat Ajax aan spitsen heeft.
 
ajax1812
 
0
6 augustus 2019 om 13:21
Dolberg had zich in zijn eerste seizoen ook nog niet bewezen in de eredivisie. Wat werd dat voor seizoen? Ik zie bij Traore nog meer klasse en inzet dan bij Dolberg. Ik denk dat het wel goed komt met Traore.
 
SabrinaHoving
 
0
6 augustus 2019 om 11:16
Misschien bloeit ie bij andere ploeg weer helemaal op. Feyenoord?