Barcelona houdt 'deur op een kier' voor Oranje-talent Xavi Simons
Dinsdag, 19 november 2019 om 13:06

Barcelona zag Xavi Simons afgelopen zomer vertrekken uit de jeugdopleiding. Het Nederlandse talent was naar verluidt niet tevreden met de aanbieding die hij voorgeschoteld kreeg. Hij koos voor een overstap naar Paris Saint-Germain, waar de zestienjarige middenvelder tekende tot aan de zomer van 2022. Hoofd jeugdopleiding Patrick Kluivert zegt het besluit van Simons te respecteren.

De jeugdinternational werd lange tijd gezien als het grootste talent uit de jeugdopleiding van Barcelona. Toen Simons zestien jaar oud werd, wilde Barcelona hem voor meerdere jaren vastleggen. Er werd maandenlang onderhandeld, maar een akkoord met zaakwaarnemer Mino Raiola bleef uit. Simons koos voor een overstap naar PSG, waar hij in het hoogste jeugdelftal terechtkwam. "Ik denk dat hij het hier goed had", reageert Kluivert in een interview met Sport. "Hij zat bij de beste school die er is in het voetbal. Maar hij is vertrokken naar Parijs en dat besluit moeten we respecteren. Het heeft geen zin om naar het verleden te kijken, we moeten vooruitkijken. Het belangrijkste is dat dit niet nog een keer gebeurt met andere spelers."

Het is niet de eerste keer dat Barcelona een groot talent ziet vertrekken. In 2017 haalde Manchetser City Eric García weg uit La Masía, terwijl Robert Navarro in de zomer van vorig jaar transfervrij naar AS Monaco vertrok. Kluivert krijgt de vraag of hij het eens is met de stelling dat er voor deze spelers in de toekomst geen plek meer is bij Barcelona. "Je moet de deur altijd op een kier laten, ook al is dat moeilijk. Als een kind ervoor kiest om La Masía te verlaten, dat is dat een bittere pil voor iedereen die bij ons werkt. Normaal gesproken is de deur dan dicht, maar ik ben iemand die de deur liever op een kier laat."

Eerder dit jaar slaagde Barcelona erin om Ilaix Moriba uit de handen van clubs als Manchester City en Chelsea te houden. Met een groot contract en afkoopsom van honderd miljoen euro blijft het zestienjarige talent voorlopig in Catalonië. "Ik zat nog niet bij de club toen deze deal werd gesloten", reageert Kluivert. "Het belangrijkste is de potentie van een speler. Je kan spelers niet alles geven als ze hun eerste profcontract tekenen. Het salaris moet naar verhouding zijn. Als je voor drie jaar tekent en na twee jaar gaat het goed, dan gaan we zitten en praten we over een nieuwe deal. Het gaat erom dat de jongens zich hier thuisvoelen, dat ze beseffen dat er geen betere plek is dan bij ons. Geld is belangrijk, maar ontwikkeling is de sleutel. Het geld zal uiteindelijk toch wel komen."

Meer nieuws
   
08:00
08:00
Van der Vaart kan grap over Cillessen niet laten na curieus penaltymoment
24
   
07:36
07:36
Perez: 'Vorig jaar wilde Man United hem hebben, nu gaat niemand hem halen'
3
   
06:41
06:41
Komst Potter wordt moeilijk; Ajax neigt door te schakelen naar volgende trainer
24
   
06:30
06:30
Professionele liplezer onthult wat Mohamed Salah tijdens clash tegen Klopp zei
12
   
00:00
00:00
Waarom Liverpool Slot verkiest boven Amorim als opvolger van Klopp
3
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (22)

 
RosselliniRa
 
13
19 november 2019 om 13:21
"het geld zal uiteindelijk toch wel komen". Wat een naã¯eve gedachte zeg. Als iemand nu voor 4 jaar een veel beter contract kan tekenen waarmee die zich meteen financieel onafhankelijk speelt, dan is het niet meer als logisch dat diegene dat doet. Bij welke (top)club dat ook mag zijn. Wie denken ze wel niet dat ze zijn bij Barã§a. En de generatie van Kluivert had al te maken met het grote geld dat te verdienen viel in voetbal dus vind het al helemaal vreemd dat deze woorden uit zijn mond komen.ik las al eerder een vreemde opmerking van hem over de Ligt dat hij spijt zou hebben van zijn keus voor Juve ipv Barã§a. De Ligt heeft met zijn volle verstand gekozen voor de club die hem het meest wilde betalen. Daarom nam hij heel bewust Raiola die het onderste uit de kan zou halen. Dus spijt zal hij allerminst hebben. Nogmaals, wie of wat denkt Barã§a wel niet dat ze zijn.
 
Gaalmeister
 
21
19 november 2019 om 13:51
Ik vind dit een erg kortzichtige gedachte. Als een gymnasiast 16 is kan hij kiezen om in de bouw te gaan werken en meer te verdienen dan leeftijdgenoten, of hij kan er voor kiezen om geneeskunde te gaan studeren en 10 jaar lang te moeten sappelen op een studentenkamer en boterhammen met ketchup te eten. Maar daarna 2 ton per jaar te verdienen tegenover de bouwvakker die 40k verdient. Je moet lange termijn denken: als Xavi Simons geduldig bij Barcelona doorbreekt heeft hij een betere kans om meer geld te verdienen over de spanne van zijn carriere, dan dat hij bij PSG gaat spelen die niet eens een jeugdelftal hebben, van de radar verdwijnt en dan via allerlei B-clubs zichzelf weer in de kijker moet spelen. Dan heb je toch spijt van die 2 on extra die je hebt verdiend toen je 16 was.
 
El Barto
 
10
19 november 2019 om 14:05
Boterhammen met ketchup?! Wat voor verschrikkelijke studententijd heb jij gehad?! On topic: het gehannes tussen PSG en Barca voor een jeugdspeler van 16 vind ik geen goede ontwikkeling. Laat hem eerst zich maar eens een paar jaar ontwikkelen bij dezelfde club, voordat hij na een jaar wéér verkast.
 
pprins
 
2
19 november 2019 om 14:08
Hij kan ook bij Barca blijven en dan alsnog uit beeld verdwijnen. Sterker nog, ee kans daarop is veel groter dan dat hij doorbreekt . Maar een paar procent haalt de top. Dan zijn die tonnen (miljoenen?) die je alvast bii PSG verdient hebt toch wel erg lekker.
 
 
1
19 november 2019 om 14:23
@RosselliniRa We hebben het hier over jeugdspelers he? Als een speler uit de O16 bijvoorbeeld een miljoen aan salaris gaat eisen, gaan andere jeugdspelers dat ook willen. Jeugdspelers moeten naar hun leeftijd en status bij de club betaald worden. Het grote geld komt inderdaad dus nog wel. Zodra zij zijn aangesloten bij het 1e elftal en zich ook daar hebben bewezen. Dus wat Kluivert hier zegt is niet zo vreemd.
 
real8madrid
 
0
19 november 2019 om 14:27
Vanuit de clubs is dat logisch ja. Vanuit de spelers zelf is het logisch dat ze voor het geld kiezen. Geen garantie dat ze ooit het eerste halen en daadwerkelijk kunnen cashen. Als je dan elders 3/4x meer kunt krijgen als zestienjarige is dat reden tot denken volgens mij
 
real8madrid
 
3
19 november 2019 om 14:24
Niet Barca, Kluivert. Die uitspraken over de ligt, nu Simons maar ook over puig en Alena. Hij treedt naar buiten met de boodschap dat er voor hen geen plaats is in Barca A en ze beter eerst ergens anders ervaring opdoen. Dat is niet aan hem maar aan de coachingstaf. Zou ik als puig zijnde ook lachwekkend en respectloos vinden. Enige fout die Barca imo maakt is zo’n halvegare pauw met meer interlands dan iq punten aanstellen in een functie waar hij absoluut niet bekwaam genoeg voor is
 
real8madrid
 
3
19 november 2019 om 14:25
Alsof je het hoofd jeugdopleiding van eender welke andere club ooit over zo’n onderwerpen hoort. Pat moet zijn takenpakket en functiebeschrijving nog eens doornemen
 
BVRCV
 
2
19 november 2019 om 13:22
Als je dacht dat je het bij La Masia super slecht had.. laat die jongen gewoon lekker ‘thuis’ komen joh.
 
kleinegeneraa7
 
7
19 november 2019 om 13:27
Hoe goed is deze speler nou echt? Je hoort er echt veel verhalen over, maar dat kan natuurlijk ook betekenen dat hij meer een hype is. Iemand die hem echt volgt en kan zeggen hoe goed die precies is?
 
Rekik
 
37
19 november 2019 om 13:37
Het is zeker geen slechte voetballer, maar hij is enorm hard gehypet. Hij is daarnaast ook een marketing apparaat van Nike. Daarom is het al bijna onmogelijk om aan alle verwachtingen te voldoen. Ik weet niet hoe hij nu presteert bij z`n club PSG in Frankrijk, maar als ik naar de jeugdelftallen van het Nederlands elftal kijkt is hij daar nog geen onbetwiste basisspeler bij z`n eigen generatiegenoten. Leeftijdsgenoten als Youri Regeer en Naci Unuvar zijn bijv. al basisspeler bij een leeftijdscategorie hoger.
 
AcePluto
 
2
19 november 2019 om 14:40
Is een groot talent, ongeacht wat vele op vz zeggen. Inderdaad hard gehyped, dat is vooral waar. Vind persoonlijk dat hij aan het stagneren is in zijn ontwikkeling. Heeft een goede basis techniek en kan de bal prima verleggen. Goede drive en visie, ik zou zeggen kijk gewoon wedstrijden van PSG jeugdelftal waar die zit, vele praten elkaar na op VZ. Zelfde mensen die hem eerst aan het hypen waren noemen hem nu zwaar overschat nadat er op hun post werd gereageerd. Als deze jongen zich rustig blijft ontwikkelen haalt hij het Nederlands elftal wel, aan de verwachtingen van “ Nieuwe Xavi “ zal moeilijk worden maar dat is normaal.
 
Gentiana
 
3
19 november 2019 om 13:41
Daar ben je niet de enige in, ik zou ook graag willen weten hoe goed hij is. Die jongen moet echter wel onder een enorme druk staan. Over geen enkele jeugdspeler lees je zoveel verhalen, dat kan haast niet gezond zijn voor zo iemand. In een artikel van VI over O-17 van Oranje spreken ze ook over circus Xavi Simons. Bij het warmlopen en invallen van die jongen heeft iedereen ongelooflijke verwachtingen en wil iedereen van hem een handtekening. Iedereen verwacht van hem de nieuwe Ronaldo of Messi, dat kan bijna alleen maar gaan tegenvallen. Als het tegen gaat vallen moet hij daar ook mee gaan leren omgaan.
 
janter
 
4
19 november 2019 om 14:39
Weet je wat ik me afvraag... dat gozertje zal best een aardig balletje kunnen trappen, maar hoe hard was ie gehyped als ie niet die krullende haren zou hebben. Klinkt heel flauw, maar zo zie ik het wel. Het is een bepaalde verschijning. Stel je ziet een speler met wit haar of een speler met blauw haar, dan valt dat natuurlijk op. Ik vind dat ie meer als een soort marketingtruc wordt ingezet. Een Naci Unuvar, dat die gehyped wordt vind ik dan meer dan terecht. Die jongen is 15 geloof ik en speelt al mee onder de 19. Dan praat je echt over de absolute toptalenten.
 
Stommylee
 
1
19 november 2019 om 17:57
Het klinkt niet flauw. Natuurlijk speelt dat mee. Het is een bijzondere verschijning om te zien. Ook komt ook speels en eigenaardig over op het eerste gezicht. Dan komen de sportmerken en media aandacht automatisch snel op je af. Dat leidt er weer toe dat men hem hoger gaan inschatten. Een zelf verzonnen ballon d'or van Barcelona speelt dan ook mee. Hij is vast erg talentvol! Maar niet zo talentvol als wij wensen vrees ik. Krkic was op zijn leeftijd echt al onbetwist toptalent. En zelfs dat is er niet helemaal uit gekomen.
 
Almogaver
 
1
19 november 2019 om 17:06
Hij is meer een hype dan een talent. Dat betekent niet dat ie geen talent heeft of geen grote voetballer kan worden, maar de hype is veel en veel groter.
 
foeballuh
 
1
19 november 2019 om 13:32
Wat een heisa elke keer om dat kind. Laat hem nou eerst eens zijn debuut ergens gaan maken in een eerste elftal en dan kunnen we echt gaan bepalen hoe goed die nou eigenlijk is. Voorlopig lekker met rust laten al lijkt hij zelf met zijn management de publiciteit ook wel op te zoeken.
 
TheWorld
 
2
19 november 2019 om 13:39
Xavi is zeker geen slechte speler, heeft een goed passing en tof haar maar is zeker niet genoeg om ooit basisspeler te worden bij Barca. Maar wie weet is het binnen twee jaar weer helemaal anders. Was gewoon zo'n hype rond hem dat de meeste meegingen zonder hem ooit gezien te hebben. Die ballon d'ors voor jeugdspeler is ook geen argument, dat bestaat gewoon niet. Is maar een beloning van één toernooi terwel er zoveel bestaan. Beste speler van de Youth League zegt tvb veel meer.
 
vanLeeuwen
 
1
19 november 2019 om 13:53
Barcelona is inderdaad de beste plek voor een jonge voetballer, tot zijn 16de wel ter verstaan, want daarna heb je maar een minimale kans om door te breken. (jaja Ansu Fati is een uitzondering )
 
markerazzi
 
2
19 november 2019 om 14:16
De doorbraak van Ansu Fati was er waarschijnlijk niet geweest als er minder blessures waren geweest bij Barca
 
Krinos
 
0
20 november 2019 om 13:07
Ach, voor iemand als Piqué was destijds ook gewoon ruimte om terug te keren op het oude nest. Als je goed genoeg bent zou Barca wel gek zijn om zich zo door emoties te laten leiden...