Sadio Mané 'riskeerde' eigen leven tijdens afgelopen Afrika Cup
Vrijdag, 8 juli 2022 om 14:02

Sadio Mané heeft naar eigen zeggen zijn leven geriskeerd tijdens de afgelopen editie van de Afrika Cup. In de achtste finale tegen Kaapverdië (2-0 winst) liep de kersverse aanvaller van Bayern München een hersenschudding op. Eigenlijk kon de Senegalees daar niet mee spelen, maar dat kon hij niet verteren. Daarom liet Mané een bijzonder contract opstellen.

Dat onthult Mané in gesprek met Pro Direct Soccer France. "Ik heb daar nooit iemand over verteld. Liverpool stelde een protocol op en onze teamarts van Senegal moest zich daaraan houden. Ik moest minimaal vijf dagen volledige rust nemen. Toen ik dit hoorde, heb ik direct de bondscoach gebeld en gezegd dat ik toch wilde spelen." De bondscoach wilde echter niet verantwoordelijk zijn voor de gezondheidsrisico's en daarom zocht Mané naar een oplossing.

"Toen heb ik de voorzitter van de bond gebeld en een spoedoverleg aangevraagd. Ik moest en zou spelen, dus heb ik hem aangeboden om een contract te tekenen, waarin ik verklaarde dat ik er zelf volledig voor verantwoordelijk zou zijn als het misging. Ik zette daarmee mijn leven op het spel", aldus de 30-jarige aanvaller. Uiteindelijk werd het contract niet ondertekend. De teamdokter vond het een beter idee om op de wedstrijddag een nieuwe hersenscan te doen. Daaruit bleek dat Mané toch kon spelen.

De kwartfinale tegen Equatoriaal Guinea werd met 3-1 gewonnen. Mané had een belangrijk aandeel met zowel een goal als een assist. Hij kon de wedstrijd ook gewoon uitspelen en ondervond weinig last. Mané won de Afrika Cup met Senegal door in de finale Egypte te verslaan na penalty's. Tegen het land van zijn goede vriend Mohamed Salah schoot uitgerekend Mané de winnende strafschop binnen.

Meer nieuws
   
08:00
08:00
Van der Vaart kan grap over Cillessen niet laten na curieus penaltymoment
24
   
07:36
07:36
Perez: 'Vorig jaar wilde Man United hem hebben, nu gaat niemand hem halen'
3
   
06:41
06:41
Komst Potter wordt moeilijk; Ajax neigt door te schakelen naar volgende trainer
23
   
06:30
06:30
Professionele liplezer onthult wat Mohamed Salah tijdens clash tegen Klopp zei
11
   
00:00
00:00
Waarom Liverpool Slot verkiest boven Amorim als opvolger van Klopp
3
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (33)

 
Bongiorno
 
18
8 juli 2022 om 14:08
Van jezelf zoiets als dit zeggen, tsja. Beetje borstklopperij. Ik denk niet dat je doodgaat als je een wedstrijd speelt met de naweeën van een hersenschudding toch?
 
Elfenbankje
 
69
8 juli 2022 om 14:11
Een type voor borstklopperij is Mané niet.
 
FCdeRuijter
 
8
8 juli 2022 om 14:33
Jij kent mane persoonlijk en bent al lang bevriend met hem? Hoe vaak zien we meerdere persoonlijkheden bij mensen, en anders naar buiten dan prive. Ik geloof dat ook niet hoor, maar ook ik weet dat niet. Aannames zijn dat.. on: Volgens mij speelt hij genoeg belangrijke potten in zijn carriere, ik zou op dat moment ff rust pakken.
 
Elfenbankje
 
83
8 juli 2022 om 14:52
Ja Mané is een hele goede vriend van mij. Ik ken hem al vanaf zijn 4e toen we samen voetbalden op de zandvelden van Senegal. Ik was altijd veel beter maar kreeg toen een knieblessure anders was ik ook prof geweest. De goede oude tijden...
 
Backcorner
 
7
8 juli 2022 om 14:26
Nee, maar het is wel ontzettend stom en kan de rest van je leven gevolgen hebben. En dat voor een voetbalwedstrijd.
 
273618
 
2
8 juli 2022 om 15:22
Borstklopperij weet ik niet, maar hij staat hier gequotet alsof hij het enige slachtoffer zou zijn als het fout gaat, da's in ieder geval een beetje wereldvreemd. Alsof hij geen familie, vrienden, en werkgever die miljoenen voor hem betaald heeft heeft.
 
CIC13
 
11
8 juli 2022 om 15:30
Als je met een hersenschudding speelt, loop je risico op het 'Second Impact Syndrome'. Dat betekent dat als je weer een klap op je hoofd krijgt voordat je eerste hersenschudding geneest, je in elkaar kan zakken en blijfende hersenbeschadiging oploopt, in een rolstoel beland of overlijd.
 
Fairplay1
 
3
8 juli 2022 om 16:42
Ik wilde het net zeggen. Dat heb je vooral hier als mensen hun mening geven zonder het te weten of hebben opgezocht. Het vreemd vinden....Je ziet vaak genoeg dat spelers na 1 klap op het hoofd minimaal 5 dgn. rust moeten krijgen. Is vrij normaal???????
 
Elfenbankje
 
39
8 juli 2022 om 14:09
Mané is echt een geweldig persoon. Hij en Kanté zijn perfecte voorbeelden voor andere voetballers en de jeugd. Geen materialistische onzin maar weten wat echt belangrijk is in het leven. Dat Mané dit heeft gedaan gaat natuurlijk wel erg ver maar benadrukt wel de trots die hij heeft voor zijn land.
 
R.Vatros
 
4
8 juli 2022 om 15:43
Maar wat nou als anderen materialisme wel belangrijk vinden en hun wel gelukkig maakt? Jij bepaalt hier even "wat belangrijk is in het leven". Maar laat iedereen dat lekker zelf uitmaken? Sommige worden blij om een auto van 6 ton te rijden, anderen vinden eentje van 10k prima, beide is prima toch?
 
Elfenbankje
 
18
8 juli 2022 om 16:32
Nee mensen worden niet gelukkig van materialisme. Dat is de grootste onzin ooit. Je doet net of wij als mensen zelf bepalen waar we gelukkig van worden, dan zou niemand meer depressief zijn. Als je probeert geluk te krijgen van materialisme wil je steeds meer en meer omdat er altijd wel iemand is die een duurdere auto heeft. Als iemand z`n grote passie auto`s is is het een ander verhaal maar dat is meestal niet zo. Het is meestal status bullshit en dom gepronk. Ga boeken lezen aub.
 
Pieterverbeek
 
5
8 juli 2022 om 16:52
Hahah wat een onzin zeg. Alsof jij niet blij zou worden van een audi RS6... Je moet niet voor iedereen gaan spreken hè @elfenbankje. Natuurlijk is het niet zo dat wanneer je veel hebt , je nooit ongelukkig of depressief kan geraken. Jawel , maar een mens kan weldegelijk gelukkig worden van iets materialistisch. Een 19 jarige die bv een ps5 krijgt of een volwassen persoon die bijvoorbeeld een zeer luxe bedrijfswagen krijgt van zijn werk. Iemand die eindelijk zijn geliefde telefoon kan kopen etc...
 
Elfenbankje
 
3
8 juli 2022 om 17:44
Zoek even op wat Materialisme is. Je voorbeelden zijn geen materialisme. En nee, ik zou niet gelukkig worden van zo'n Audi. Ik rij net zo lief in een Ford Focus.
 
Schwarz
 
2
8 juli 2022 om 18:25
Deze dertiger was als een kind zo blij met zijn ps5 hoor. Verder eens met Elfenbankje.
 
Alkaline
 
4
8 juli 2022 om 19:34
Materialisme maakt je niet gelukkig hoor in het leven je bent wel even blij dat je een RS6 rijdt maar na een tijdje wil je weer wat anders en een 19 jarige jongetje wil over paar jaar weer een ps6 dan is die weer niet tevreden. Dingen die je niet kunt vervangen zoals familie etc maakt je gelukkig dan dingen die je gwn kunt vervangen. Is toch niet zo moeilijk om te snappen wat hij bedoeld…
 
R.Vatros
 
3
8 juli 2022 om 20:59
Hahah, oke dat bepaal jij hier even. Ik heb bijvoorbeeld niet zoveel met familie, dus dat kan dan ook niet volgens jou? Als mens wil je altijd meer, en sommige mensen leven en werken zich kapot om telkens die duurdere auto te kunnen halen, dat maakt hun gelukkig. Het is overduidelijk dat mensen zoals jij gewoon jaloers zijn op mensen die veel geld hebben.
 
R.Vatros
 
0
8 juli 2022 om 21:01
Ja jij elfenbankje, iemand anders misschien niet. Mij boeit het ook geen reet wat voor auto ik rijd, maar een maat van mij wilt altijd een gloednieuwe Audi rijden, dat maakt hem gelukkig.
 
Mike_Sanchez
 
1
8 juli 2022 om 23:18
Blij zijn is niet gelukkig zijn. Blij zijn is een tijdelijk stofje in je hersenen dat je een lekker gevoel geeft. Matrialisme lijkt gelukkig te maken maar de mens heeft altijd honger naar meer, heb je de ferarri wil je weer iets anders iets beters iets nieuws totdat zile zichzelf dood snuiven en spuiten.
 
Mike_Sanchez
 
0
8 juli 2022 om 23:21
Dat jij niet zoveel met famillie hebt is snue voor jou. Maar komt vast door hoe je opgevoed bent of door nare ervaringen met je famillie. Velen hebben een famillie die elkaar steunen in moeilijke tijden, samen een leuke tijd kunnen beleven, elkaar vertrouwen voor je zijn wanneer je hulp nodig hebt, iemand hebt wanneer je opeens oppas nodog hebt etc etc..
 
EhvMrc
 
1
8 juli 2022 om 14:10
Heel goed gehandeld van die bond om zo’n contract niet op te stellen. Zegt veel over Sadio dit, zal het vast goed doen in duitsland.
 
Aqua1
 
6
8 juli 2022 om 14:11
Mane overdrijft wel heel erg lichte hersenschudding kan je nog wel meespelen slim nee maar levensbedreigend nee.
 
olesmit
 
30
8 juli 2022 om 14:35
Uit je eerdere reacties maak ik op dat jij geen geneeskunde hebt gestudeerd. Daarom bijzonder dat je op de hoogte bent van de situatie en een medisch oordeel hebt kunnen vellen!
 
Bongiorno
 
30
8 juli 2022 om 15:01
Aqua heeft een facebook-diploma in de virologie
 
skes14
 
2
8 juli 2022 om 14:12
Het had z’n leven kunnen kosten nog wel. Als dat al zo is, is dat lekker verantwoordelijk tegenover je familie en gezin. Overigens denk ik niet dat je doodgaat van spelen met een lichte hersenschudding.
 
jermainejenas
 
25
8 juli 2022 om 14:13
Een hersenschudding waar na vijf dagen bij een hersenscan niets meer te zien is zal wel meevallen, laat staan dat je daarmee je leven riskeert.
 
jermainejenas
 
19
8 juli 2022 om 14:14
Haha ik likete per ongeluk mijn eigen reactie
 
RikHoogendoorn
 
11
8 juli 2022 om 14:33
Ik heb zelf een lichte hersenschudding opgelopen zo`n 3 maanden geleden, echter doordat ik te snel weer ben gaan hardlopen werk ik nu na 3 maanden nog steeds niet. Op een hersenscan valt weinig te zien als je een hersenschudding hebt, het zijn namelijk microbloedingen in je hersenen die niet waarneembaar zijn op een scan. Het kan dus blijvende schade geven als je te snel weer gaat sporten. Ik heb dan ook enorme spijt dat ik te vroeg ben gaan sporten en zou willen dat de doktor mij dit afgeraden had.
 
jermainejenas
 
1
8 juli 2022 om 14:35
@rikhoogendoorn: ok, meevallen is misschien niet het juiste woord. Maar het levensbedreigend noemen gaat ook wel ver.
 
benjj
 
3
8 juli 2022 om 16:30
Onzin, je hebt geen idee waar je over spreekt. Vaak is een hersenschudding helemaal nooit zichtbaar op scans. Mijn vriendin loopt al 2 jaar met klachten na een hersenschudding en dat herstel gaat gewoon zeer langzaam en ze is nog lang niet de oude. Er zijn er genoeg die nooit volledig herstellen en (een deel) van de klachten, veelal door snelle overprikkeling, houden.
 
parkymark
 
0
8 juli 2022 om 18:45
Ben benieuwd hoe rechtsgeldig dat contract is wetende dat diegene een hersenschudding heeft
 
 
0
8 juli 2022 om 23:13
In dat geval lult mane dus onzin, want als je in veel gevallen niks op een scan kan zien konden ze dus ook niet vast stellen dat ie kon spelen